Klaipėdos Betmenas sklendžia virš autolaužynų – pristato tvarkdarius pašiepiančią instaliaciją

Klaipėdietis visuomenininkas Michailas Andrijanovas, pasipiktinęs viešosiose erdvėse reklamos tikslais verslininkų eksponuojamais senais automobiliais, sumanė vieną jų paversti atraktyvaus meno kūriniu.

Prie autolaužyno riogsanti seniena - kaip piktžaizdė. <br> Fondo "Veik" nuotr.
Prie autolaužyno riogsanti seniena - kaip piktžaizdė. <br> Fondo "Veik" nuotr.
Kompozicija "Dėjom skersą ant švaros". <br> Fondo "Veik" nuotr.
Kompozicija "Dėjom skersą ant švaros". <br> Fondo "Veik" nuotr.
 M.Andrijanovas organizuoja įvairias akcijas.<br> Fondo "Veik" nuotr.
 M.Andrijanovas organizuoja įvairias akcijas.<br> Fondo "Veik" nuotr.
Supirkėjai jokios savo verslo reklamos nemato.<br> Fondo "Veik" nuotr.
Supirkėjai jokios savo verslo reklamos nemato.<br> Fondo "Veik" nuotr.
 Kompozicija "Dėjom skersą ant švaros".<br> Fondo "Veik" nuotr.
 Kompozicija "Dėjom skersą ant švaros".<br> Fondo "Veik" nuotr.
 Lūžena - atraktyvaus meno kūrinys.<br> Fondo "Veik" nuotr.
 Lūžena - atraktyvaus meno kūrinys.<br> Fondo "Veik" nuotr.
 M.Andrijanovas padeda spręsti problemas.<br> G.Pilaičio nuotr.
 M.Andrijanovas padeda spręsti problemas.<br> G.Pilaičio nuotr.
Valdininkai - šios instaliacijos bendraautoriai.<br> Fondo "Veik" nuotr.
Valdininkai - šios instaliacijos bendraautoriai.<br> Fondo "Veik" nuotr.
 Fondo įkūrėjas remia ir jaunuosius talentus.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Fondo įkūrėjas remia ir jaunuosius talentus.<br> G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Mar 2, 2021, 6:27 PM

Kompozicija, kurios pavadinimas „Dėjom skersą ant švaros“, pašiepia valdininkus, atsakingus už tvarką ir švarą uostamiesčio gatvėse. Oficialus instaliacijos atidarymas – po savaitės.

Lūžena bjauroja aplinką

Minijos gatvėje, prie Naujosios Smiltynės perkėlos, kelerius metus riogso senas automobilis. Reklamos užrašais išmarginta lūžena bado akis praeiviams. Automobilio korpusas apžėlė sąmanomis, pavasarėjant iš padangų pradeda kaltis piktžolių daigai, salone – šiukšlynas.

„Šalia veikiančios senų automobilių supirktuvės savininkas taip reklamuoja savo verslą – prie gatvės pasistatė „sukiužusį kibirą“, kad prisiviliotų klientų. Jam nė motais, kad tokia viešoje erdvėje eksponuojama lūžena bjauroja miestą“, – piktinasi M.Andrijanovas.

Kitas panašios būklės automobilis, stovėjęs ant žaliosios vejos pietiniame rajone, šalia judrios gatvių sankryžos, irgi ilgokai šiurpino į Tarptautinės jūrų perkėlos uostą riedančių sunkvežimių vairuotojus. Ten veikia tos pačios įmonės senų automobilių laužynas.

Šeimininkams – nė motais

Supirktuvės šeimininkas į prašymus patraukti seną griozdą nereagavo net ir tuomet, kai šalia pradėta statyti namą. Neapsikentę rangovai išsprendė problemą patys – statybai trukdžiusią „reklaminę“ lūženą ratiniu kranu perkėlė į kitą vietą.

M.Andrijanovas suskato aiškintis, kiek tokių „senų kibirų“ garsina uostamiesčio autolaužynų savininkų verslą.

Vyras paragino žmones siųsti jam nuotraukas, kurias talpino interneto svetainėje. Paaiškėjo, kad Klaipėdos gatvėse prie laužynų šiuo metu dunkso apie trisdešimt senų, nenaudojamų ir apleistų automobilių.

Minijos gatvės įmonės šeimininkas, išvydęs savo lūženos nuotrauką internete, nesuvirpėjo – tik šyptelėjo ir pareiškė –tokias pačias pastatysiąs ir prie kitų supirkimo punktų“, – pasakojo M.Andrijanovas.

Susiranda įtakingų užtarėjų?

Klaipėdietis apie savo „atradimus“ miesto gatvėse pranešė Klaipėdos savivaldybės administracijai, tačiau jo užfiksuotos lūženos kažkodėl nesudomino už viešąją tvarką atsakingų tarnybų vadovų.

Visoms įmonėms ir įstaigoms, kurios nori atkreipti dėmesį į siūlomas paslaugas, būtina pateikti su architektais suderintus iškabų, švytinčių reklamų projektus, gauti savivaldybės tarnybų patvirtintus leidimus.

„Viešosios tvarkos skyriaus tarnautojai baudžia už menkiausius reklamos taisyklių nusižengimus, o čia visų akivaizdoje, degalų klanuose, eksponuojamos šiukšlės“ – valdininkų abejingumu taršai stebisi M.Andrijanovas.

Klaipėdietis sulaukė šalia autolaužynų gyvenančių žmonių padėkų. Tiesa, išgirdo ir atsainių vertinimų – esą nieko nepadarysiąs, apie savo pelnus galvojantys verslininkai savivaldybėje suranda įtakingų užtarėjų.

Tikisi pamatyti miesto merą

Šrotais vadinamų autolaužynų savininkai aiškina, kad gatvėse prie jų valdų padėvėti automobiliai jokių reklamos funkcijų neatlieka. Tiesiog pastatyti laikinai, netgi įrodinėja, kad jie veikiantys – gali važiuoti.

Instaliacija „Dėjom skersą ant švaros“ dar nesuardyta, prie jos atsiranda pirmosios gėlės. Lentelė su užrašais lietuvių ir rusų kalbomis skelbia, jog tai - galimai saugotinas meno ir architektūros paminklas.

Avangardinį kūrinį prie automobilių laužyno numatoma iškilmingai pristatyti po savaitės, pakviesti ir muzikantai. Klaipėdos savivaldybės tarnautojus jie vadina gėdingos instaliacijos bendraautoriais.

„Tikimės, kad valdininkai nuo meno nenusisuks, kviesimeį renginį ir kultūrai neabejingą uostamiesčio merą – trimito virtuozą Vytautą Grubliauską“, – įspūdingą atrakciją žiūrovams žada organizatoriai.

Pilietinių akcijų rengėją M.Andrijanovą pažįsta nemažai klaipėdiečių, ypač vyresniojo amžiaus. Veiklus vyras ne kartą yra padėjęs žmonėms sudėtingose situacijose, susidūrus su valdžios abejingumu.

Įkūrė problemų platformą

Klaipėdos „Betmenu“ pramintas M.Andrijanovas įsteigė viešąją įstaigą „Veik Fondas”, sukūrė interneto tinklalapį, kuriame fiksuojamos negerovės, keliamos problemos, žmonės kviečiami aktyviau reikšti savo nuomonę įvairiais miesto ūkio valdymo, socialinio gyvenimo klausimais.

„Noriu sukurti viešą problemų ir skundų registravimo platformą, kad net tik pajūrio, bet ir kitų Lietuvos miestų gyventojai galėtų lengvai ir greitai pranešti apie nekokybiškas valdininkų, socialinių ir komunalinių įmonių paslaugas, pažeidinėjamas žmonių teises“, – fondo tikslus atskleidžia steigėjas.

Telefoninių skambučių sraute jau skęstantis visuomenininkas laukia kitų panašių, labdaringa veikla užsiimančių organizacijų, pilietiškai nusiteikusių gyventojų paramos, nes vienas visko tikrai aprėps.

M.Andrijanovas neslepia kartais sulaukiantis ir nesąžiningų, į aferas linkusių žmonių skambučių, tačiau gyvenimiška patirtis jam leidžia nesunkiai atskirti pelus nuo grūdų ir ginti žmones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.