Klaipėdiečiai sprendė, ką daryti su Mogiliovo gatvės pavadinimu: pasiūlė naują variantą

Pakartotinai susirinkusi Klaipėdos žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija sprendė, ką daryti su Mogiliovo gatvės pavadinimų, kurį svarstyta keisti po to, kai miestas nutraukė ryšius su Rusijos ir Baltarusijos miestais – partneriais. Iš pasiūlytų kelių variantų nuspręsta siūlyti Mogiliovo pavadinimą keisti į Žardės.

Iš pasiūlytų kelių variantų nuspręsta siūlyti Mogiliovo pavadinimą keisti į Žardės.<br>www.ve.lt nuotr.
Iš pasiūlytų kelių variantų nuspręsta siūlyti Mogiliovo pavadinimą keisti į Žardės.<br>www.ve.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Kesminė

Mar 11, 2022, 4:05 PM

Praėjusią savaitę komisija sutarė, kad reikės paieškoti variantų.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška siūlė Gibišų/Gibišių pavadinimą. Tai – prie Klaipėdos buvusio piliakalnio ir nedidelės gyvenvietės pavadinimas. V. Juška motyvavo tuo, kad buvo unikalus trijų piliakalnių kompleksas – Žardės, Laistų ir Gibišų. Pasak paveldosaugininko, Gibišų piliakalnis buvo nukastas statant „Draugystės“ geležinkelio stotį.

Seimo narė Ligita Girskienė pateikė pasiūlymą pervadinti gatvę Liudviko Stulpino gatve, argumentuodama tuo, kad šalia esančioje Bandužių g. veikia Liudviko Stulpino progimnazija, o pirmojo Klaipėdos uosto kapitono Liudviko Stulpino atminimas Klaipėdoje nėra tinkamai įamžintas.

Taip pat, politikės nuomone, Šilutės pl. ir Jūrininkų pr. sankirtoje planuojamam įrengti parkui ateityje būtų galima suteikti kapitono Liudviko Stulpino vardą.

Komisijos narys istorikas Vasilijus Safronovas siūlė svarstyti dar vieną variantą – Žardės gatvės pavadinimą.

„Tai pagrindinė rajono gatvė, ji nusipelno būtų įvardinta ne nedidelės sodybos, kokia buvo Gibišai, o didesnės gyvenvietės vardu. Žardė buvo milžiniškas kompleksas, buvo žinomas nuo XIII amžiaus. Bandužiai, Kuncai, Markučiai, kurių pavadinimais pavadintos kvartalo gatvės, buvo Žardės komplekso dalis“, – argumentavo V. Safronovas.

Pasak jo, pervadinus Mogiliovo gatvę į Žardės, atsispindėtų istorinė logika atsispindėtų, mat ši gatvė taptų jungiamąja kvartalo dalimi.

Atitinkamai siūloma pakeisti ir autobusų stotelės pavadinimą į Žardės.

Atkreiptas dėmesys į tai, kad gali atsirasti painiavos, mat Žardininkų rajone yra Žardininkų gatvė, o viešojo transporto stotelė pavadinta Žardės stotele, nors, pasak V. Safronovo, Žardė ir Žardininkai – dvi tarpusavyje nesusijusios gyvenvietės.

Svarstyta, ar žmonėms nekils keblumų dėl pasikeitusių ir panašių pavadinimų, pavyzdžiui, ar nebus situacijų, kad žmogus, važiuojantis į dabartinę Žardės stotelę, nenuvažiuos iki dabartinės Mogiliovo stotelės. Patikslinta, kad dabartinėje Žardės stotelėje prie Žardininkų gatvės galima tik įlipti, tad nesusipratimų neturėtų kilti.

Galiausiai sutarta siūlyti miesto Tarybai pervadinti Mogiliovo g. į Žardės, keisti Mogiliovo stotelės pavadinimą į Žardės, o dabartinę Žardės stotelę ties Žardininkų gatve pervadinti Žardininkų stotele.

Sprendimą turės priimti Klaipėdos miesto taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti