Kai kurie miestai jau planuoja didinti viešojo transporto bilietų kainas: pokyčiai gali laukti nuo balandžio

Jau šio mėnesio pabaigoje vyksiančiame Alytaus miesto tarybos posėdyje politikai svarstys klausimą dėl viešojo transporti bilietų kainų didinimo. Tiesa, jeigu politikai pritars siūlymui, jau nuo balandžio didės tik vienkartinių bilietų kainos.

Tiesa, jeigu politikai pritars siūlymui, jau nuo balandžio didės tik vienkartinių bilietų kainos.<br>www.dzukijosveidas.lt nuotr.
Tiesa, jeigu politikai pritars siūlymui, jau nuo balandžio didės tik vienkartinių bilietų kainos.<br>www.dzukijosveidas.lt nuotr.
Tiesa, jeigu politikai pritars siūlymui, jau nuo balandžio didės tik vienkartinių bilietų kainos.<br>www.dzukijosveidas.lt nuotr.
Tiesa, jeigu politikai pritars siūlymui, jau nuo balandžio didės tik vienkartinių bilietų kainos.<br>www.dzukijosveidas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

www.dzukijosveidas.lt

Mar 24, 2022, 2:51 PM

Sprendimo projektas teikiamas atsižvelgiant į tai, kad 2022 m. kovo mėnesį Statistikos departamentas pateikė kuro kainų ir vidutinio darbo užmokesčio statistinius duomenis, kurie įtakoja keleivių vežimo tarifų perskaičiavimą. Atlikus skaičiavimus pagal sutartyje numatytą formulę, M2 klasės autobusų 1 km tarifas padidėja 9 ct už 1 km, M3 klasės – 14 ct už 1 km, tai per metus, įvertinus pravažiuojamus kilometrus aptarnaujant maršrutus, esant optimaliai sumažintai ridai, sudarytų apie 218 tūkst. eurų.

Įvertinus tai, kad dėl pandemijos apribojimų viešasis transportas prarado labai daug keleivių ir buvusieji srautai dar neatkurti (dėl dalies darbuotojų ir moksleivių nuotolinio darbo, kitų priežasčių), taip pat tarybos skirtus 618 tūkst. eurų biudžeto asignavimus, iš kurių 144,14 tūkst. yra skiriama el. bilieto sistemai aptarnauti, apie 53 tūkst. kitoms su viešuoju transportu susijusioms išlaidoms dengti (stotelių priežiūra, remontas ir pan.), viešojo transporto dotacijoms lieka apie 421 tūkst. eurų, todėl indeksuotas 1 km įkainis turės esminę reikšmę išlaidų dydžiui.

Esant šiai ekonominei situacijai ir įvertinus tai, kad šiuo metu galiojančios viešojo transporto bilietų kainos yra patvirtintos Savivaldybės tarybos 2019-10-31 sprendimu Nr. T-315, siūloma didinti vienkartinio pravažiavimo kainą 10 ct, t. y. autobuse perkamo bilieto – nuo 0,9 iki 1,0 Eur, el. bilieto – nuo 0,7 iki 0,8 Eur.

Esą nekeičiant bilieto kainos augtų nuostoliai, kurie turėtų būti dengiami iš biudžeto, o padidinus bilieto kainą, dalis nuostolių pasidengtų keleivių lėšomis.

Tiems keleiviams, kurie viešuoju transportu naudojasi dažnai ir įsigyja terminuotus bilietus, šiuo sprendimo projektu teikiami bilieto kainų pakeitimai neturėtų įtakos, t. y., kelionės nebrangtų, todėl kylant kuro kainoms, skatintų žmones naudotis viešojo transporto paslaugomis kelionėms į darbą, mokyklas ir laisvalaikiu.

Vienkartinių bilietų kainos padidinimas skatina keleivius rinktis terminuotus bilietus ir dažniau naudotis viešuoju transportu, t. y., skatina darnų judumą mieste ir mažina aplinkos taršą.

Alytaus mieste įsigyti bet kurios rūšies bilietą galima ne tik elektroniniu būdu, bet ir autobusuose bei klientų aptarnavimo centre autobusų stoties kasose. Šią galimybę turi tik Alytaus miesto keleiviai ir tai yra labai patogu, nes nereikia specialiai atvykti į konkrečią bilietų platinimo vietą.

Tikėtina, esant panašiam keleivių ir pravažiuojamų kilometrų skaičiui, siūlomas bilietų kainų padidinimas leistų sumažinti dotaciją vežėjui apie 105 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.