Sodų bendrijos pamažu keičia gatvių pavadinimus į unikalesnius: naujus vardus gali siūlyti patys gyventojai

Sodų bendrijos, veikiančios Vilniuje, vis dažniau keičia savo gatvių pavadinimus į trumpesnius ir aiškesnius.

Sodų bendrijos, veikiančios Vilniuje, vis dažniau keičia savo gatvių pavadinimus į trumpesnius ir aiškesnius.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Sodų bendrijos, veikiančios Vilniuje, vis dažniau keičia savo gatvių pavadinimus į trumpesnius ir aiškesnius.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Sodų bendrijos, veikiančios Vilniuje, vis dažniau keičia savo gatvių pavadinimus į trumpesnius ir aiškesnius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sodų bendrijos, veikiančios Vilniuje, vis dažniau keičia savo gatvių pavadinimus į trumpesnius ir aiškesnius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 8, 2022, 11:00 AM

Vilniuje yra net 337 įregistruotos sodininkų bendrijos ir beveik visose jų gatvėms suteikti bendrijų vardai tik pridedant skaičius: Kalvarijų Sodų 1-oji gatvė, Visorių Sodų 2-oji gatvė ir pan. Daugelis sodų bendrijų jau išaugusios į visaverčius miesto kvartalus ir įsiliejusios į miestą. Tokie ilgi gatvių pavadinimai nepatogūs bei klaidinantys.

Gatvių pavadinimai po truputį keičiami, pasirinkus unikalesnius vardus. Tačiau bendrijos pačios turi parodyti iniciatyvą, surinkti tos gatvės namų savininkų raštiškus pritarimus keitimui ir pateikti juos miesto savivaldybei. Gyventojai gali patys siūlyti naują gatvės vardą arba prašyti parinkti jį Savivaldybės tarybos istorinės atminties komisijos.

„Siūlant gatvėms pavadinimus prašome, kiek įmanoma, laikytis nuoseklumo ir tame pačiame kvartale ar rajone gatves vadinti pagal tam tikrą grupavimą: augalų, paukščių, gyvūnų, žymių tam tikros srities žmonių vardais ar pan. Jei bendrijos neturi sugalvojusios pavadinimų, Istorinės atminties komisija tikrai pataria, analizuoja vietovardžius, ir, kartu su bendruomene, išrenka pačius tinkamiausius“, – apie gatvių pervadinimą kalbėjo Vilniaus miesto savivaldybės tarybos istorinės atminties komisijos pirmininkas Gediminas Jaunius.

Paskutinis toks prašymas gautas iš Visorių Sodų 1-osios gatvės gyventojų. Šią gatvę siūloma pervadinti vandenvardžio Arino vardu. Visoriuose vyrauja ežerų vardais pavadintos gatvės: Tapelių, Baltelio, Didžiulio, Tapelių ir pan.

Gyventojai Visorių Sodų 1-ajai gatvei siūlė Geluvos, Vilnojos, Naidžių ar Arino ežerų vardus. Po diskusijų Vilniaus miesto savivaldybės tarybos istorinės atminties komisija pritarė Arino pavadinimui.

Arino ežeras yra Rytų Lietuvoje, tarp Molėtų ir Švenčionių rajonų. Vardo kilmė nėra aiški – jį bandoma kildinti iš šaknies ide, reiškiančios „judėtis“ ar arna – „banguotas, srovė, srautas, potvynis“.

Istorinės atminties komisija pritarė ir bevardžių gatvių Panerių seniūnijoje pavadinimams. Siūloma joms duoti Lietuvos miestelių vardus: Rietavo, Žiežmarių, Ariogalos, Vilkijos.

Sprendimai dėl gatvių pavadinimų keitimo dar turi būti patvirtinti Vilniaus miesto savivaldybės tarybos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.