Profesinė sąjunga „Solidarumas“ ragina iš darbo atleisti VVT direktorių Darių Aleknavičių Kaltina neatsakingumu, niekinančiu požiūriu

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė nusiuntė visiems Vilniaus tarybos nariams raštą, kuriame ragina atleisti iš darbo UAB „Vilniaus viešasis transportas“ (VVT) generalinį direktorių Darių Aleknavičių ir šios įmonės valdybą už tai, kad savo neatsakingais veiksmais ir niekinančiu požiūriu į savo darbuotojus ir europinį socialinį dialogą sukėlė VVT vairuotojų streiką.

D.Aleknavičius.<br>V.Balkūno nuotr.
D.Aleknavičius.<br>V.Balkūno nuotr.
VVT darbuotojų streikas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
VVT darbuotojų streikas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
VVT darbuotojų streikas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
VVT darbuotojų streikas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 13, 2022, 8:40 AM, atnaujinta Dec 14, 2022, 10:58 AM

Šiame rašte teigiama, kad 2022 lapkričio 14 d. VVT vadovybė vienašališkai, nepaaiškinusi priežasčių, prieš terminą nutraukė derybas dėl kolektyvinės sutarties ir pažeidė ketinimų protokolą, taip sulaužydama šalių sutartas streiko sustabdymo sąlygas ir žinodama, kad tokiu atveju besideranti profesinė sąjunga įgyja teisę streikuoti. Dėl to gruodžio 5 d. kilo neterminuotas vairuotojų streikas.

Pasak profesinės sąjungos pirmininkės, šie neatsakingi VVT vadovybės veiksmai sutrikdė eismą Vilniaus gatvėse ir privertė daugybė vilniečių anksčiau keltis, kad išvyktų į darbą, šalti autobusų stotelėse ir grūstis perpildytuose autobusuose.

„Tai atskleidžia arba visišką VVT vadovybės ir asmeniškai direktoriaus Dariaus Aleknavičiaus nekompetenciją, arba galimai siekį sukelti šios įmonės bankrotą, norint ją privatizuoti už mažą kainą ar perduoti jos teikiamas transporto paslaugas privatiems vežėjams,“ – teigia Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė K.Krupavičienė.

VVT vadovybės bandymai pakeisti šioje įmonėje įprastą socialinį dialogą teismų procesais, K.Krupavičienės nuomone, yra naudingas tik privatiems teisininkams, kurių tikslas yra ne įmonėje kylančių problemų sprendimas, o kuo ilgesnis bylinėjimas iš to uždirbant kuo daugiau pinigų, kurie yra surenkami iš vilniečių mokesčių.

Anot jos, didelę gėdą ir žalą tarptautiniam Lietuvos Europos Sąjungos narės įvaizdžiui daro Vilniaus miesto savivaldybės, kuri yra VVT akcijų savininkė, mero Remigijaus Šimašiaus nenoras susitikti su Europos transporto profesinės sąjungos generaline sekretore Livia Sper, kuri atvyksta į Lietuvą ir paprašė Vilniaus mero gruodžio 13 d. 12.00–14.30 val. susitikti ir aptarti VVT darbuotojų klausimus.

„Tokius VVT vadovų veiksmus mes vertiname kaip puolimą prieš visas Lietuvos profesines sąjungas, šiurkštų europinio socialinio dialogo laužymą, darantį gėdą Lietuvai kaip Europos Sąjungos narei, didelę nepagarbą Vilniaus gyventojams ir svečiams, sukeliant rimtus sunkumus jiems ir pačios Lietuvos sostinės sklandžiam darbui,“ – pareiškė K.Krupavičienė.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė paragino Vilniaus miesto tarybą imtis skubių veiksmų ir:

  • užkirsti kelią susidariusiai situacijai Vilniaus miesto viešojo transporto sistemoje, kai nėra užtikrinamos kokybiškos viešojo transporto paslaugos, keleiviai priversti patirti didelių nepatogumų, šalti viešojo transporto stotelėse nesulaukdami transporto, o Vilniaus viešojo transporto darbuotojai, siekdami normalių darbo sąlygų, yra priversti streikuoti;
  • tarpininkauti, kad derybos būtų užbaigtos kuo greičiau, taip užkertant kelią ilgam derybų procesui, kuris naudingas tik privatiems teisininkams, apmokamiems iš vilniečių mokesčių mokėtojų pinigų;
  • kreiptis į Vilniaus miesto merą Remigijų Šimašių dėl susitikimo su Europos transporto profesinės sąjungos generaline sekretore Livia Sper, kuri atvyksta į Lietuvą ir prašė susitikimo gruodžio 13 d. 12.00–14.30 val., kurio metu aptarti Vilniaus viešojo transporto darbuotojų klausimus;
  • priimti š. m. gruodžio 7 d. Vilniaus miesto tarybos rezoliuciją dėl streiko UAB „Vilniaus viešasis transportas“ ir susidariusios situacijos sprendimo tam, kad sklandų viešojo transporto paslaugų tiekimą Vilniuje sutrikdę ir savo veiksmais sukėlę streiką UAB „Vilniaus viešasis transportas“ generalinis direktorius Darius Aleknavičius ir šios įmonės valdyba būtų atšaukti iš einamų pareigų paskiriant į jų vietas naujus asmenis, kurie gerbtų europinį socialinį dialogą ir šios įmonės darbuotojus.

Opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) taip pat iš pareigų ragina trauktis VVT generalinį direktorių D.Aleknavičių.

„Esame įsitikinę, kad visa atsakomybė už minėtą streiką tenka įmonės administracijai ir šios įmonės steigėjui – Vilniaus miesto savivaldybei. Manome, kad savivaldybės įmonės VVT generalinis direktorius turi atsistatydinti iš užimamų pareigų“, – rašoma partijos tarybos priimtame pareiškime, praneša LSDP komunikacijos skyrius.

LSDP pirmininkės Vilijos Blinkevičiūtės teigimu, atsakomybė už susiklosčiusią situaciją gula ant trijų asmenų pečių – Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus, vicemero Tomo Gulbino bei VVT generalinio direktoriaus.

„Įmonei vadovauja žmogus, kuris negeba ir nenori tartis su darbuotojais – mano, jog jie yra neverti tinkamų darbo sąlygų. Prisiminkime bandymus teismais uždrausti darbuotojams pasinaudoti savo pagrindine teise streikuoti. O kolektyvinių sutarčių reikia ne bijoti, o jas priimti – taip užtikrinsime, kad darbuotojai galės atsakingai ir kruopščiai dirbti savo darbą, nesijaus nereikalingi ir ujami, kaip yra dabar – jie kartais neturi laiko nueiti net į tualetą, mat taip sudaryti maršrutų tvarkaraščiai“, – sako V. Blinkevičiūtė.

Tuo tarpu Seimo narė Rasa Budbergytė pabrėžia, jog tokia situacija nebūtų susiklosčiusi, jei įmonei ir miestui vadovaujantys asmenys nuo pat pradžių būtų deramai įsiklausę į pagrįstus darbuotojų skundus.

„Kol darbuotojai siekė dialogo, o jo neradus – kitomis priemonėmis siekė atkreipti dėmesį į kamuojančias problemas, VVT vadovai sėdėjo šiltuose kabinetuose ir kaltino darbuotojus politikavimu, pažadų nesilaikymu, nors būtent įmonė – ir tai įrodyta teismuose – sistemiškai sabotavo derybas dėl darbo sąlygų. R. Šimašius bei jo komanda kiekvienai progai pasitaikius akcentuoja, jog Vilnius yra vakarietiškas, šiuolaikiškas. Deja, moderniuose miestuose toks elgesys su savivaldybės įmonėje dirbančiais asmenimis yra nepriimtinas. Tai, kas vyksta Vilniuje, labiau primena XIX, o ne XXI amžių, todėl kito kelio nei D. Aleknavičiaus pasitraukimas, nėra“, – pranešime žiniasklaidai sako R. Budbergytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.