Skelbia, kad Vilniuje streikavę vairuotojai atlyginimo negaus: įmonė pinigus išleis kitur

„Vilniaus viešasis transporto“ (VVT) darbuotojai stabdo streiką. Tą savo feisbuko paskyroje pranešė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

„Vilniaus viešasis transporto“ (VVT) darbuotojai stabdo streiką.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Vilniaus viešasis transporto“ (VVT) darbuotojai stabdo streiką.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Vilniaus viešasis transporto“ (VVT) darbuotojai stabdo streiką.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Vilniaus viešasis transporto“ (VVT) darbuotojai stabdo streiką.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Vilniaus viešasis transporto“ (VVT) darbuotojai stabdo streiką.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Vilniaus viešasis transporto“ (VVT) darbuotojai stabdo streiką.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Šimašius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Šimašius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 22, 2022, 10:53 AM, atnaujinta Dec 22, 2022, 2:07 PM

„Geros žinios: vairuotojų streikas stabdomas. Dėkoju abiem pusėms už pagaliau pasiektą susitarimą – Vilniaus viešojo transporto ir profesinės sąjungos vadovams“, – teigė R. Šimašius.

Sostinės vadovas taip pat pranešė, kad ketvirtadienį bus pasirašyta kolektyvinė VVT vadovybės ir profsąjungos sutartis, kuri įsigalios nuo sausio 1 d.

„VVT darbuotojų kolektyvinė sutartis, kuri buvo suderėta dar praėjusį penktadienį, bus pasirašyta šiandien, įsigalios nuo sausio 1 d. Pilni autobusų tvarkaraščiai į miestą pradės grįžti jau nuo šio vakaro. Neabejoju, kad VVT Valdyba pasiektą kompromisą patvirtins dar šiandien“, – sakė politikas.

„Atsiprašau vilniečių už patirtus nepatogumus ir linkių ramių švenčių“, – pridūrė jis.

VVT darbuotojų neterminuotas streikas prasidėjo gruodžio 5 d. Skaičiuojama, kad jame dalyvavo apie 35 proc. VVT vairuotojų.

Gruodžio 19 d. duomenimis, streikavo 433 darbuotojai. Nuo streiko pradžios iš viso į darbą grįžo 97 darbuotojai.

VVT skaičiuoja, kad viena streiko diena jai kainuoja apie 150 tūkst. eurų negautų pajamų.

VVT sostinėje aptarnauja 76 iš 105 maršrutų: penkis greituosius, 17 troleibusų ir 54 autobusų. Nuo ketvirtadienio užtikrintas 50 proc. autobusų ir daugiau nei 50 proc. troleibusų kursavimas.

Streikas turėjo vykti spalio mėnesį, bet buvo atidėtas, nes buvo pasiektas susitarimas nuo lapkričio vidurio VVT darbuotojų atlyginimą kelti 10 proc. Bet nebuvo sutarta dėl reikalavimo įtraukti darbo apmokėjimo sistemą į kolektyvinę sutartį.

VVT už nedirbtas dienas streikavusiems darbuotojams atlyginimo nemokės, tačiau skirs papildomai 30 tūkst. eurų, ketvirtadienį pranešė savivaldybės įmonės vadovas Darius Aleknavičius.

Jis taip pat pabrėžė, kad streiko dienos nebus vertinamos, apskaičiuojant sveikatingumo premiją.

„Buvo pasiektas sutarimas ir dėl streiko nutraukimo sąlygų. Jos yra tokios, kad darbuotojams darbo užmokestis už streiko dienas nebus mokamas, tačiau išlaikoma galimybė gauti sveikatingumo premiją: neskaičiuojamos bus streiko dienos, apskaičiuojant sveikatingumo premiją kitais metais“, – žurnalistams Vilniuje sakė VVT generalinis direktorius.

„Taip pat skiriame papildoma 30 tūkst. eurų suma, kuri bus panaudota darbuotojų gerovei“, – pridūrė jis.

Taip savivaldybės įmonės vadovas kalbėjo su profesine sąjunga sutarus dėl pustrečios savaitės trukusio streiko pabaigos.

Anot D. Aleknavičiaus, ketvirtadienį po pietų bus pradedami atstatyti įprastiniai tvarkaraščiai, visiškai grįžti prie buvusių pilnų maršrutų ketinama nuo penktadienio. 

Kolektyvinė sutartis

VVT teigimu, su profsąjunga iš esmės suderėta kolektyvinėje sutartyje įtvirtinti kokybės priemoką su aiškesniais kriterijais, apimančiais punktualumą, saugų eismą, keleivių aptarnavimą, numatyti 3, 8 ir 12 metų stažo priemoką, 10 eurų siekiančią pietų pertraukos kompensaciją.

Taip pat sutarta nustatyti viršvalandžius tik su darbuotojo sutikimu, o dirbant šeštą dieną per savaitę taikyti didesnį – 1,75 tarifo – viršvalandžių apmokėjimą, numatyti stabilią 54 tūkst. eurų paramą profsąjungai, išlaikyti anksčiau suderėtus punktus.

D. Aleknavičiaus teigimu, naujovės sutartyje įmonei kainuos „iki milijono eurų papildomai per metus“. Jis pabrėžė, kad vairuotojams atlyginimai padidinti apie 20 proc. jau nuo lapkričio.

„Tai yra kompromisinis variantas ir šiai dienai turime sutarimą“, – sutarimą komentavo A. Markevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.