Europos Parlamentas siūlo PVM lengvatą dviračių nuomai ir pardavimui

Europos Parlamento (EP) nariai siūlo skirti daugiau dėmesio dviračiams, didinti jų takų ir stovėjimo vietų skaičių, mažinti PVM tarifą jų nuomai bei pardavimui ir taip prisidėti prie žaliosios pertvarkos.

Europos Parlamento (EP) nariai siūlo skirti daugiau dėmesio dviračiams.<br>M.Patašiaus nuotr.
Europos Parlamento (EP) nariai siūlo skirti daugiau dėmesio dviračiams.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Feb 17, 2023, 8:22 AM

Ketvirtadienį priimtoje EP rezoliucijoje raginama dviračius pripažinti visaverte transporto priemone. Europarlamentarai akcentuoja, kad važiavimas dviračiu teikia daug naudos, pavyzdžiui, gerėja sveikata, mažėja eismo spūstys ir triukšmo tarša, gerėja oro kokybė bei prisidedama prie žaliosios pertvarkos. Todėl jie nori, kad Europos Komisija paruoštų Europos dviračių transporto vystymo strategiją, pagal kurią iki 2030 m. ES dviratininkų numintų kilometrų skaičius padvigubėtų.

EP Žaliųjų frakcijos narė Karima Delli tvirtino, kad EP žengia pirmąjį istorinį paramos dviračiams žingsnį Europoje.

„Jie (dviračiai – ELTA) padeda sveikatai, klimatui ir darbo vietoms. Dviračių ekosistema sudaro vieną milijoną darbo vietų Europoje, kuri iki 2030 m. gali pasiekti du milijonus. Norime, kad būtų sukurta speciali Europos dviračių strategija, o dviračių pramonė pripažinta Europos pramonės partnere. Kiekvienas Europoje turėtų turėti galimybę važiuoti Europoje pagamintu dviračiu“, – teigė K. Delli.

Rezoliucijoje pažymima, kad saugių stovėjimo vietų ir atskirų takų dviračiams trūkumas, o taip pat nepakankama apsauga nuo vagysčių trukdo dviračių transporto plėtrai miestuose.

Europarlamentarai ragina regionų ir vietos valdžios institucijas investuoti į dviračių infrastuktūrą bei įtraukti įperkamus elektrinius dviračius ir dalijimosi dviračiu paslaugas į miestų eismo planus.

Svarbu kurti dviračių ir kitų transporto rūšių sąveiką, pavyzdžiui, traukiniuose įrengti daugiau vietų dviračiams, o stotyse ir judumo mazguose įrengti saugesnes dviračių laikymo aikšteles, įsitikinę jie.

EP nariai taip pat skatina ES vyriausybes ir savivaldą daugiau investuoti į infrastruktūros dviračiams plėtrą ir sumažinti PVM tarifą jų pardavimui, nuomai ir taisymui.

Jie siūlo Komisijai ir ES valstybėms remti dviračių ir jų sudedamųjų dalių gamybą su ženklu „Pagaminta Europoje“, taip skatinant ES pramonės konkurencingumą. Kartu europarlamentarai siūlo Komisijai 2024-uosius paskelbti Europos dviračių metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.