Papasakojo, kas po sankcijų atsitiko su Rusijos automobilių rinka: tokių dalykų dar nematė

Kaip sekasi Rusijos gyventojams? Jie teigia, kad sankcijos šalies ekonomikos esą visai neveikia, tačiau automobilių pramonė yra puikus veidrodis, kokia yra reali situacija.

Automobilių pramonė yra puikus veidrodis, kokia yra reali situacija Rusijoje.<br>Sergey Tarasov/Unsplash.com nuotr.
Automobilių pramonė yra puikus veidrodis, kokia yra reali situacija Rusijoje.<br>Sergey Tarasov/Unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 24, 2023, 6:48 PM, atnaujinta Feb 25, 2023, 9:13 AM

Praėjo lygiai metai nuo karo Ukrainoje pradžios, apie tai, kad daugelis markių dingo iš oficialios prekybos Rusijoje, jau buvo kalbėta ne kartą. Tačiau likusių modelių kainos padidėjo net 50 proc.

Vidutiniškai užsienyje pagamintų automobilių kainos kilo 40 proc., bet kai kurie modeliai pabrango neįtikėtinai daug, teigiama „Žinių radijo“ laidoje „Piko minutės“.

Pavyzdžiui, nedidelis ir gan nebrangus „Kia“ modelis per metus pabrango daugiau kaip du kartus, „Toyota Camry“ pabrango dar daugiau – 2,5 karto.

Vis tik automobilių kainos yra viena, smarkiai pabrango ir pats automobilių aptarnavimas. Tarkime, kai kuriems kompiuterinės diagnostikos legaliai atlikti neįmanoma – mat nebeveikia kai kurių gamintojų išleistos mobilios aplikacijos.

Šiuolaikiniams automobiliams naudojamas variklio tepalas per metus pabrango 76 proc. Tepalai ir oro filtrai pabrango 50 proc., padangos iki 60 proc., uždegimo žvakės – 75 proc.

Tačiau kaina – dar ne viskas. Kai kurių detalių tenka laukti. Pavyzdžiui, „Volkswagen“ kai kurias detales žada atgabenti per pusmetį. Tuo metu „Toyota“ žada bet kurią detalę atvežti per 2 mėnesius.

Visos pabrangusios detalės lėmė ir draudimo pabrangimą, kuris vidutiniškai pabrango 40 proc. Kai kurių vakarietiškų modelių – iki 90 proc.

Beje, rusai pradėjo siūlyti naują draudimo paslaugą – draudimas nuo netikėto gedimo. Jis naujam automobiliui kainuoja apie 2 proc. nuo naujo automobilio vertės vieneriems metams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.