Kauniečiai jau keletą metų kratosi politikų minties, tačiau ginčai – įstrigę teismuose

Prieš dvejus metus kauniečiai pasibaisėjo išgirdę politikų planą Ąžuolyne įrengti automobilių stovėjimo aikštelę. Ar ji bus, iki šiol neaišku, nes dėl sklypo, kuriame aikštelė planuota, dar vyksta teisminis ginčas.

Pastatus šiame į Ąžuolyną įsiterpusiame sklype turintys verslininkai vis dar bylinėjasi su Kauno savivaldybe.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pastatus šiame į Ąžuolyną įsiterpusiame sklype turintys verslininkai vis dar bylinėjasi su Kauno savivaldybe.<br>M.Patašiaus nuotr.
Planai sulaukė aršaus kauniečių pasipriešinimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Planai sulaukė aršaus kauniečių pasipriešinimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 9, 2023, 9:37 PM

2021 metų pradžioje Kauno taryba nusprendė visuomenės reikmėms perimti šalia Ąžuolyno esantį Vydūno alėjos 4-ąjį sklypą. Į Ąžuolyną įsiterpusiame 3,3 hektaro plote planuota įrengti 1 tūkstančio 950 vietų automobilių stovėjimo aikštelę.

Tokie planai sulaukė aršaus kauniečių pasipriešinimo.

Verslininkai, kurie sklype turi du pastatus, nenori, kad valstybinė žemė atitektų savivaldybei. O aktyvūs kauniečiai net kratosi minties, kad išskirtinėje miesto vietoje, kurią saugo ir programa „Natūra 2000“, atsirastų automobilių stovėjimo aikštelė.

Pastatus, kurie yra Vydūno alėjos 4-uoju numeriu pažymėtame sklype valdo bendrovė „Trasanta“.

Savivaldybei nusprendus perimti žemę visuomenės reikmėms, verslininkai su tuo nesutiko ir kreipėsi į Kauno apylinkės teismą. Jie siekia, kad „Trasantai“ būtų leista išsinuomoti sklypo, kuriame yra įmonės pastatai, žemę.

Posėdis, turėjęs vykti balandžio 17 dieną, buvo atidėtas. Kitas paskirtas gegužės viduryje. Bendrovės „Trasanta“ vadovas Salius Tumonis sakė tikįs, jog teismas priims teisingą sprendimą, ir jo laukia.

Tačiau tai pirmosios instancijos teismas, todėl abi pusės galės siekti apeliacijos.

Procesą akylai seka ir aktyvūs kauniečiai.

Asociacijos „Žaliasis Ąžuolynas“ vadovė Laura Ramanauskaitė-Stašiauskienė sakė, kad taip pat laukia teismo sprendimo.

„Jei savivaldybė teismo procesą laimėtų, stebėsime, kokie bus politikų planai šiame sklype“, – tikino asociacijos „Žaliasis Ąžuolynas“ vadovė.

Ginčo objektu tapusiame Vydūno alėjos sklype nuo seno buvo užsiimama gėlininkyste. Kaunietė ir jos bendraminčiai įsitikinę, kad ten ir toliau galėtų vykti su augalininkyste susijusi veikla.

„Šioje vietoje tiktų gamtos pažinimo centras ar kažkas panašaus. Būtų galima bendradarbiauti su universitetais. Idėjų galima sugalvoti pačių įvairiausių ir įdomiausių. Gyventojams jos būtų naudingesnės negu automobilių stovėjimo aikštelė“, – kalbėjo L.Ramanauskaitė-Stašiauskienė.

Su miesto savivaldybės atstovais kaunietė norėtų produktyvaus dialogo.

„Mes, Ąžuolyno ateičiai neabejingi gyventojai, su savivaldybės atstovais esame linkę kalbėtis, bendrauti, ieškoti sutarimo“, – sakė asociacijos „Žaliasis Ąžuolynas“ vadovė.

Kauno savivaldybės direktoriaus pavaduotojas Gedeminas Barčauskas tikino, kad miesto valdžios planas – minimą teritoriją grąžinti į Ąžuolyno parko sudėtį bei atverti visuomenės poreikiams.

Kol vyksta teismas, savivaldybė dėl ieškovų iniciatyva pritaikytų laikinųjų apsaugos priemonių negali tęsti jokių procesų ar imtis kokių nors kitokių veiksmų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.