Jei automobilyje turite tokią vaistinėlę, naujos pirkti nebūtina: ką privaloma žinoti vairuotojams

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad vairuotojai iki šių metų liepos 1 d. turi atnaujinti vaistinėles savo automobiliuose. Naujos kartos vaistinėlėse yra daugiau priemonių, kurios užtikrina didesnes pagalbos galimybes visiems eismo dalyviams.

Vairuotojai iki šių metų liepos 1 d. turi atnaujinti vaistinėles savo automobiliuose.<br>123rf nuotr.
Vairuotojai iki šių metų liepos 1 d. turi atnaujinti vaistinėles savo automobiliuose.<br>123rf nuotr.
Vairuotojai iki šių metų liepos 1 d. turi atnaujinti vaistinėles savo automobiliuose.<br>123rf nuotr.
Vairuotojai iki šių metų liepos 1 d. turi atnaujinti vaistinėles savo automobiliuose.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 26, 2023, 7:02 AM

SAM Asmens sveikatos departamento Pirminės sveikatos priežiūros, odontologijos ir medicininės reabilitacijos skyriaus patarėja Viktorija Buzytė „Žinių radijo“ laidoje „Ekspertai pataria“ priminė, kad nuo liepos vairuotojai turi turėti naujos sudėties pirmosios pagalbos rinkinius, kuriuose atsiranda turniketai, šalčio maišeliai, vienkartinės kaukės gaivinimui bei spaudžiamasis tvarstis.

2019-aisiais jau buvo naujinamos vaistinėlės. V.Buzytė paaiškino, ką daryti žmonėms, vaistinėles įsigijusiems tuo laiku.

„Išmesti 2019 metais pirktos vaistinėlės nereikia, bet tai yra ta riba, kada reikia atsinaujinti vaistinėlę. Jei vaistinėlę pirkote nuo 2019 iki 2023 metų, tai reikia tiesiog įsigyti turniketus. Jei vaistinėlė pirkta iki 2019 metų, tai reikėtų pakeisti visą vaistinėlę nauja“, – aiškino ji.

V.Buzytė pridūrė, kad turniketą įsigyti galima beveik visur.

„Vietose, kur parduodamos vaistinėlės, tikrai yra turniketų. Atskirai turniketų galima įsigyti ir vaistinėse. Jų tikrai netrūksta, tas bumas, kai turniketų reikėjo Ukrainos kare, praėjo. Stebime, kad rinka pasiruošusi atliepti mūsų naujas vaistinėles“, – pabrėžė pašnekovė.

V.Buzytė tvirtino: Lietuvoje parduodamų turniketų kokybė abejonių nekelia.

„Vienu momentu buvo, kad turniketai buvo parduodami nekokybiškai, Akreditavimo tarnyba tikrino ir perspėjo. Kek žinau, dabar jau parduodami kokybiški turniketai“, – sakė ji.

Pabrėžiama: prieš perkant vaistinėlę, būtina atkreipti, ar jos pažymėtos CE ženklu.

„Tai reiškia, kad jos yra saugios naudoti, patvirtintos Europos Sąjungoje. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į pačius turniketus. Gali būti, kad vietoj turniketų įdėtos timpos veninio kraujavimo užspaudimui. Reikia atkreipti dėmesį, kad turi būti įdėtos ne timpos, o turniketai“, – kalbėjo V.Buzytė.

Visgi Europos Sąjungoje galioja tiek naujos, tiek senos sudėties vaistinėlės.

„Mes esame pirmieji, kurie įsivedėme turniketus į vaistinėles. Kolegos iš kitų šalių mus giria, kad žengėme pirmą žingsnį ir tikisi, kad jie savo šalyse pradės tą naudoti. Lietuva unikali ir tuo, kad mes įsivedėme ne tik turniketus, bet esame viena iš nedaugelio Europos Sąjungos šalių, kur vaistinėlės yra privalomos automobiliuose. Yra tokių šalių, kur jos neprivalomos“, – šnekėjo ji.

Raudonojo Kryžiaus pirmosios pagalbos instruktorius Egidijus Kalinaitis pasakojo labai apsidžiaugęs, kad į vaistinėles įvesti turniketai.

„Aš tikrai plojau rankomis ir labai džiūgavau, nes tai yra daug efektyvesnė priemonė nei spaudžiamasis tvarstis. Tačiau yra vienas „bet“. Mes turime pirmosios pagalbos rinkinius, tačiau ar visi moka tuo naudotis? Įmonėse, organizacijos yra organizuojami mokymai, C CE ir aukštesnės kategorijos vairuotojai ateina kas penkerius metus atnaujinti savo žinias, tačiau B kategorijos vairuotojai yra visiškame užribyje“, – šnekėjo E.Kalinaitis.

Jo teigimu, B kategorijos vairuotojai tik kartą praeina pirmosios pagalbos mokymus – besilaikydami vairuotojo teises.

„Ir viskas. Jų žinios liko tame pačiame lygmenyje. Turniketas sveikintinas dalykas, tačiau žmonės privalo mokėti jais naudotis. Išgirstu tokių nuomonių, kai vairuotojai sako: „Gerai, nusipirksiu tą vaistinėlę, bet aš to turniketo tikrai nedėsiu, nes nei moku, nei ką“. Būtų gerai, jei ministerija inicijuotų, kad būtų privalomas pirmosios pagalbos žinių atnaujinimas bent kas dešimt metų“, – pridūrė instruktorius.

Anot jo, vairuotojai visuomet gali atnaujinti savo žinias savarankiškai, patys užsirašyti į kursus, bet tą daro nedaugelis.

„Žmonės pagalvoja: kam gaišti laiką, mokėti pinigus? Taip, yra sąmoningų žmonių, kurie ateina savanoriškai, tačiau tokių nėra daug“, – tvirtino E.Kalinaitis.

V.Buzytė atskleidė: SAM tikrai galvoja apie tai, kad galbūt verta vairuotojams padaryti privalomą pirmosios pagalbos žinių atnaujinimą kas penkerius ar dešimt metų.

„Dar norėčiau paminėti, kad savivaldybėse yra visuomenės sveikatos biurai, kurie organizuoja nemokamus pirmosios pagalbos kursus, kurių metu galima atnaujinti žinias, pasimokyti uždėti turniketą“, – sakė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.