Lietuviai masiškai traukia į pajūrį atšvęsti Joninių: vežėjai paleido didesnius autobusus, viešbučiai – pilnutėliai

Šventinį savaitgalį šalies gyventojai traukia prie jūros, tai rodo ir beveik visiškai užpildyti pajūrio viešbučiai. Vis dėlto tiems, kurie keliauti mėgsta tarpmiestiniu susisiekimu, galimybė atšvęsti Jonines prie jūros dar yra, nors vežėjai pastebi, kad keleivių srautas jau išaugęs.

Palanga.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Palanga.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Bilietų į pajūrį šventiniam savaitgaliui dar yra.<br>M.Patašiaus nuotr.
Bilietų į pajūrį šventiniam savaitgaliui dar yra.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dauguma bilietų į traukinius – išpirkti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dauguma bilietų į traukinius – išpirkti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Žmonės renkasi Palangą, nes išbrango kelionės į užsienį.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žmonės renkasi Palangą, nes išbrango kelionės į užsienį.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Klaipėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 23, 2023, 11:47 AM, atnaujinta Jun 23, 2023, 1:50 PM

Susisiekus su keleivių vežimo įmonės „Toks“ vadovu Arūnu Indrašiumi, jis lrytas.lt naujienų portalui patikino, kad keleivių srautas yra pastebimai išaugęs, tačiau bilietų į pajūrį dar yra.

„Bilietų dar yra, reaguojame į autobusų užimtumą ir reguliuojame autobusų talpas. Leidžiame ir didesnius, 70 vietų turinčius, autobusus“, – sako A.Indrašius, ir papildo, kad šiuo metu dauguma autobusų važiuojančių pajūrio link yra didesni, nei įprastai.

Anot jo, šiemet Joninių šventė neturi itin didelės įtakos autobusų užimtumui, nes laisvas tik savaitgalis, jeigu būtų trys ar keturios laisvos dienos, rasti laisvą vietą butų sudėtingiau.

Kitos keleivius vežančios įmonės „Kautra“ direktorius Linas Skardžiukas taip pat informuoja, kad bilietų kelionei prie jūros dar yra, nors savaitgaliais visada autobusų užimtumas yra kiek didesnis.

„Jeigu mūsų vadybininkai mato, kad autobusai perpildyti, tuomet dažniausiai paleidžiame papildomą reisą, bet šiuo metu to dar neprireikė“ , – teigia L.Skardžiukas.

Keblesnė situacija yra tiems, kurie nori keliauti traukiniu. Bilietų pardavimo platformoje matosi, kad vykti iš Vilniaus į Klaipėdą penktadienį jau nepavyks, nes visų reisų bilietai yra išparduoti. Tiesa, bilietų kelionei šeštadienį dar yra.

Iš Kauno į Klaipėda penktadienį išvyksta trys traukiniai – du iš jų visiškai užpildyti, kelionėje su persėdimu dar yra laisvų vietų.

Vykstant iš Šiaulių, Panevėžio ar Kėdainių, bilietą nusipirkti lengviau, nes beveik visuose reisuose jų dar yra.

„Bendrovė visuomet ruošiasi šventiniams savaitgaliams: jau nuo ketvirtadienio pradedami didinti traukinių pajėgumai, t. y. dvigubinami traukinių sąstatai. Penktadienį–sekmadienį tarp Vilniaus ir Klaipėdos (skaičiuojant abi puses kartu) kursuos beveik 40 reisų, didelė dalis jų – sudvigubintais sąstatais.

Įprastai, vasaros penktadieniais iš Vilniaus ir sekmadieniais iš Klaipėdos traukinių užimtumas siekia 100 proc.“, – informuoja „Lietuvos geležinkelių“ komunikacijos partnerė Kotryna Dzikaraitė.

Be to, vasarą įmonė siūlo pirkti kombinuotą bilietą, kuris padės pasiekti ne tik Klaipėdą, bet ir kurortinius miestelius.

„Vasaros sezonu „LTG Link“ organizuoja „Pajūrio ekspreso“ reisus, kuriais gyventojai pajūrį gali pasiekti patogiai: iš sostinės traukiniu galima vykti į Kretingą ar Klaipėdą, o kelionę į kurortus tęsti specialiai skirtais autobusais“, – sako K.Dzikaitė.

Ji patvirtina, kad šį penktadienį iš Vilniaus į Klaipėdą kursuojančiuose reisuose jau išpirkti visi bilietai. Šeštadienį iš sostinės į Klaipėdą vykti norintys keleiviai gali rinktis iš 7 traukinių reisų, visgi ir jie sparčiai perkami.

K.Dzikaraitės teigimu, bilietai į traukinių reisus būna išpirkti dar keletą dienų ar net savaitę prieš kelionę, todėl pataria bilietą įsigyti iš anksto, o keleivių patogumui, vasarą kursuoja trys papildomi reisai.

Viešbučiai perpildyti

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Laura Taučiūtė portalui lrytas.lt pasakojo, kad šiemet Joninių savaitgalį viešbučių ir privačių nuomojamų būstų užimtumas – net didesnis nei pernai.

„Užimtumas šiemet yra neįtikėtinai didesnis. Žmonės tikrai dažniau renkasi Palangą ir mes tuo labai džiaugiamės. Užimtumas visuose viešbučiuose yra daugiau nei 90 procentų, kai kur – jau ir 100 procentų“, – skaičiavo L.Taučiūtė.

Anot jos, dėl to, kad dalis populiariausių viešbučių pasiekę beveik 100 proc. užimtumą, paskutinės minutės keliautojams gali tekti rinktis tik iš to, kas liko, o ir jie raginami suskubti.

Paklausta, dėl kokių priežasčių tautiečiai šiemet taip veržiasi į Palangą, L.Taučiūtė įvardijo tris priežastis – puikūs orai, besikeičiantis Palangos įvaizdis ir smarkiai išbrangusios kelionės į užsienį.

„Lietuviai renkasi Palangą, nes mes taip smarkiai nekeliame kainų ir jos auga procentaliai nedaug, lyginant su užsienio valstybėmis“, – patikino Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė.

Pajutę augančią paklausą, viešbučiai kilstelėjo ir kainas, bet, kaip sako jų atstovė, stebėtis nederėtų, nes lietuviai vis dar nepratę atostogas planuotis iš anksto, ieško paskutinės minutės pasiūlymų.

„Jeigu kiekvienas žmogus, planuodamas savo atostogas, planuojasi jas iš anksto, kainos yra visiškai patrauklios. Jeigu viešbutyje lieka vienas ar du kambariai, natūralu, kad jos yra šiek tiek didesnės, bet jos neišsipūčia tiek, kiek žmonės galvoja“, – aiškino L.Taučiūtė.

Verslininkai neslepia, kad dėl infliacijos ir darbo užmokesčio didėjimo išaugusios apgyvendinimo įstaigų kainos poilsiautojus pasitiks ne tik Joninių savaitgalio metu, bet ir visą vasarą. Kainų didėjimas esą siekia iki 10 procentų.

Vietų sparčiai mažėja ir Neringoje

Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ direktoriaus pavaduotoja Angelina Ivanova portalui lrytas.lt pasakojo, kad šį savaitgalį planuojamas užimtumas Neringos apgyvendinimo įstaigose yra apie 80 proc., tačiau laisvų vietų tiek viešbučiuose, tiek privačiame sektoriuje dar yra.

„Kainų pokyčio, lyginant su praėjusiais metais, tikrai nepastebėjome. Šiuo metu 3 žvaigždučių viešbutyje dvivietis kambarys kainuoja apie 90–150 eurų, 4 žvaigždučių viešbutyje – 200–260 eurų“, – vardijo A.Ivanova.

Neringa, kaip, beje, ir Palanga, susiduria su nuolatiniu personalo trūkumu, kuris ypač juntamas maitinimo įstaigose. Ypatingai tose, kurios dirba tik sezono metu.

Dar viena problema – po pandemijos į šalies kurortus taip ir nesugrįžę užsienio turistai. Anksčiau jų nebuvo dėl koronaviruso, dabar – dėl geopolitinės situacijos.

„Kalbant apie turistius iš užsienio valstybių, deja, jų skaičius tikrai nedidėja, būtent dabartinė geopolitinė situacija tai nulėmė. Vietos verslininkai pažymi, jog šiam vasaros sezonui yra atšaukiamos rezervacijos viešbučiuose.

Vienas vietos viešbutis pažymėjo, jog šiuo momentu 80 procentų Vokietijos turistų rezervacijų jau yra atšaukta“, – teigė Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ direktoriaus pavaduotoja.

Viešbučiai pildosi ir Klaipėdoje

Klaipėdoje situacija dėl užimtumo panaši, kaip ir Neringoje. Klaipėdos turizmo informacijos centro specialistė Živilė Toliušytė portalui lrytas.lt nurodė, kad viešbučių užimtumas uostamiestyje Joninių savaitgalį siekia apie 80 procentų.

„Atvykus paskutinę minutę tikrai ne visuose viešbučiuose bus galima tikėtis gauti nakvynę, o ir įprasta tendencija, kad jeigu šiandien dar yra laisvų vietų, tai penktadienį ar šeštadienį jau būtų viskas rezervuota“, – perspėjo Ž.Toliušytė.

Ji taip pat neslėpė, kad kainos apgyvendinimo įstaigose bus aukštesnės, nei pernai. Prie to esą prisidėjo ne vienas faktorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.