Vaistinėse pritrūko pirmosios pagalbos rinkinių: vaistininkai ramina, kad tai – laikina

Liepos 1 d. įsigaliojo reikalavimas automobilyje turėti naujos komplektacijos pirmosios pagalbos rinkinius. Paskutinėmis birželio mėnesio dienomis vairuotojai suplūdo į vaistines ir kitas prekybos vietas jų įsigyti, tačiau ne visiems tai pavyko padaryti sėkmingai. Didžiausių šalies vaistinių tinklų atstovai ramina, trūkumas yra laikinas, o tie, kurie apsirūpinti vaistinėle nespėjo, galės ją įsigyti artimiausiu metu.

Paskutinėmis birželio dienomis vaistinėse pritūko pirmosios pagalbos rinkinių: vaistininkai ramina, kad tai laikina.<br>D.Umbraso nuotr.
Paskutinėmis birželio dienomis vaistinėse pritūko pirmosios pagalbos rinkinių: vaistininkai ramina, kad tai laikina.<br>D.Umbraso nuotr.
Yra ir kita išeitis – papildyti savo senąją vaistinėlę naujomis priemonėmis, kurios turi būti atnaujintame rinkinyje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Yra ir kita išeitis – papildyti savo senąją vaistinėlę naujomis priemonėmis, kurios turi būti atnaujintame rinkinyje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Liepos 1 d. įsigaliojo reikalavimas automobilyje turėti naujos komplektacijos pirmosios pagalbos rinkinius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Liepos 1 d. įsigaliojo reikalavimas automobilyje turėti naujos komplektacijos pirmosios pagalbos rinkinius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Yra ir kita išeitis – papildyti savo senąją vaistinėlę naujomis priemonėmis, kurios turi būti atnaujintame rinkinyje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Yra ir kita išeitis – papildyti savo senąją vaistinėlę naujomis priemonėmis, kurios turi būti atnaujintame rinkinyje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 1, 2023, 6:48 AM

Paklausa viršija pasiūlą

Laikinas pirmosios pagalbos rinkinių trūkumas palietė visų tinklų vaistines. Kai kuriuose filialuose pritrūko vaistinėlių, nes vairuotojai suskubo jas pirkti paskutinėmis dienomis ir paklausa išaugo net keletą kartų.

„Sukomplektuotų naujų automobilinių vaistinėlių poreikis šiuo metu lenkia pasiūlą rinkoje. Prekių kiekius vaistinėse visuomet planuojame pagal gyventojų poreikius, kurie pastarąją savaitę išsaugo dešimt kartų, dėl ko ir susidarė trūkumas“, – situaciją komentuoja „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Rolanda Lipnevičiūtė.

Ji priduria, kad išaugusį poreikį vaistinė sieja su nauju reikalavimu vairuotojams ir akcija, kuri skatina pirmosios pagalbos rinkinius paaukoti nuo karo kenčiančiai Ukrainai.

Camelia“ vaistinių tinklo generalinė direktorė Aušra Budrikienė teigia, kad susidomėjimas vaistinėlėmis išaugo jau prieš kurį laiką.

„Pastarąsias kelias savaites pastebime suaktyvėjusį vartotojų poreikį naujos sudėties vaistinėlėms, nes naujas reikalavimas įsigalios jau šeštadienį. Vartotojui pasiūlėme ne tik reikalavimus atitinkantį produktą, bet ir geriausią kainą rinkoje, todėl užsakymų kiekis išaugo“, – sako A.Budrikienė.

Nors vairuotojai buvo informuojami ir raginami vaistinėlėmis pasirūpinti anksčiau, tik nuo birželio mėnesio vidurio išaugusį vaistinėlių poreikį pajuto ir „Benu“ tinklo vaistinės.

„Didžiausią vaistinėlių poreikį pajutome ir aktyviausias jų pardavimas prasidėjo tik nuo birželio vidurio. Naujojo tipo vaistinėlių pardavimai šį mėnesį, palyginti su gegužės mėnesiu, išaugo daugiau nei šešis kartus“, – aiškina vaistinių tinklo rinkodaros ir komunikacijos vadovė Rita Šelekaitė-Ivaškevičienė.

„Gintarinės vaistinės“ rinkodaros vadovės Irenos Tėvelienės teigimu, ir jų tinkle vaistinėse paskutinę birželio dieną pritrūko vaistinėlių.

„Likus dienai iki vairuotojams svarbaus termino – liepos 1-osios, kai transporto priemonėse turi atsirasti atnaujintos sudėties vaistinėlės, dėl itin išaugusių parduodamų vaistinėlių skaičiaus, vaistinėse atsirado laikinas jų trūkumas“, – teigia I.Tėvelienė.

Anot jos, paskutiniais pavasario mėnesiais jau buvo pastebimas didesnis susidomėjimas, tačiau prekybos pikas pasiektas tik birželio pabaigoje, kai pardavimo skaičiai išaugo keliasdešimt kartų.

„Balandį – gegužę, gyventojai jų įsigydavo vaistinėse kiek dažniau nei metų pradžioje, tačiau pardavimai tikrai nebuvo dideli, o paskutinėmis birželio dienomis vaistinėlių paklausa išaugo daugiau kaip 20 kartų“, – pasakoja I.Tėvelienė.

Neįmanoma prognozuoti

 

Pirmosios pagalbos rinkinių trūkumo priežasčių gali būti daug. Viena iš jų – vaistinėles pardavinėja ne tik vaistinės, tačiau jų galima rasti ir kitose prekybos vietose, dėl to negalima tiksliai numatyti, koks bus poreikis viename ar kitame vaistinių tinkle.

„Pirmosios pagalbos vaistinėlėmis prekiauja ir mažmeninės prekybos tinklai, e.prekybos įmonės, todėl buvo labai sudėtinga prognozuoti galimą jų paklausą ir poreikį“, – tikina I.Tėvelienė.

Nepadėjo ir tai, kad apie išaugsiantį pirmosios pagalbos rinkinių poreikį buvo pagalvota.

„Tokiam padidėjusiam poreikiui ruošėmės iš anksto – užsisakėme net kelis kartus didesnį kiekį nei įprastai turėjome“, – sako A.Budrikienė.

Vienose vaistinėse, nors ir buvo pasirūpinta tiek naujos sudėties rinkiniais, tiek papildymo prekėmis, bet viskas buvo iššluota.

„Nepaisant to, kad ruošėmės didesniam naujų vaistinėlių poreikiui, pastaruoju metu smarkiai išaugusią paklausą yra sudėtinga prognozuoti, todėl šiuo metu „Benu“ tinkle vaistinėlių jau nebeturime“, – sako R.Šelekaitė-Ivaškevičienė.

Šį kartą logistikos grandyje sutrikimų nėra, todėl ir vaistinių atstovai tikina, kad ne tik pardavimo vietos, bet ir sandėliai prekėmis užsipildys pakankamai greitai.

„Kalbant apie naujos komplektacijos vaistinėlių tiekimą – esminio sutrimo rinkoje nėra, tačiau mūsų šalį vaistinėlės pasiekia per keletą savaičių“, – informuoja R.Lipnevičiūtė.

Nespėjusius – ramina

Visų trijų vaistinių tinklų atstovės patikino, kad yra bendradarbiaujama su tiekėjais, lentynos yra nuolat pildomos, stengiamasi kaip įmanoma operatyviau suteikti pirkėjams jiems reikalingą prekę.

Pirmosios pagalbos rinkiniai yra pristatomi ten, kur jų paklausa ir trūkumas šiuo metu yra didžiausi, todėl tie, kurie dar nespėjo įsigyti naujos vaistinėlės, gali būti ramūs – ją rasti neturėtų būti sunku.

„Mūsų tinklo vaistinėse galima įsigyti naujos komplektacijos pirmosios pagalbos rinkinių. Likučius nuolat papildome, todėl gyventojai neturėtų nerimauti, kad negalės įsigyti“, – pirkėjus ramina A. Budrikienė.

Yra ir kita išeitis – papildyti savo senąją vaistinėlę naujomis priemonėmis, kurios turi būti atnaujintame rinkinyje.

„Šiuo metu neradę sukomplektuotos vaistinėles, klientai gali įsigyti papildymo rinkinius savo turimoms vaistinėlėms. Papildymo rinkinį sudaro du turniketai, du ledo maišeliai, dvi kaukės dirbtiniam kvėpavimui atlikti“, – siūlo R.Lipnevičiūtė.

Vis dėlto, jeigu norite įsigyti naują rinkinį, tačiau apsilankius vaistinėje jo neradote, vaistinių atstovės siūlo apie tai pranešti vaistininkui, kuris nukreips į kitą artimiausią tinklo vaistinę, kurioje jį rasite.

Laukia bauda

Primename, kad tiems, kurie nepaisys reikalavimo įsigyti atnaujinos sudėties pirmos pagalbos rinkinio ar senojo nepapildys trūkstamomis priemonėmis, gali būti išrašoma bauda nuo dešimties iki dvylikos eurų.

Kelių policija tikina, kad specialių reidų šio reikalavimo vykdymo kontrolei nerengs, tačiau vairuotojai bus tikrinami nuolat vykdomų prevencinių priemonių metu.

Be to, neturint reikalavimus atitinkančio pirmosios pagalbos rinkinio, automobilis negalės praeiti techninės apžiūros ir negaus teigiamų jos išvadų, leidžiančių dalyvauti eisme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.