Dėl svarbių pokyčių „Regitroje“ gali pasisakyti ir gyventojai – štai kas keistųsi

Iki rugsėjo 11 d. Seimas laukia gyventojų pasiūlymų dėl Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisos, siūlančios, kad „Regitra“ iš anksto informuotų visus vairuotojus apie besibaigiantį jų automobilių draudimą ir techninę apžiūrą.

Įstatymo projekto tikslas yra vairuotojus informuoti, įspėti, o ne bausti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Įstatymo projekto tikslas yra vairuotojus informuoti, įspėti, o ne bausti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Įstatymo projekto tikslas yra vairuotojus informuoti, įspėti, o ne bausti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Įstatymo projekto tikslas yra vairuotojus informuoti, įspėti, o ne bausti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Jadvyga Bieliavska

Jul 21, 2023, 11:54 AM

Šį projektą, kurį birželio 15 d. Seimui yra pateikusi Darbo partijos frakcijos narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas ketina svarstyti spalio 25 d.

Parlamentarės teigimu, įstatymo projekto tikslas yra vairuotojus informuoti, įspėti, o ne bausti. Pasak jos, dažnai pasitaiko, kad vairuotojai pamiršta apsidrausti ar laiku atlikti techninę apžiūrą, dėl to iškyla grėsmė gauti baudą už administracinį nusižengimą.

Seimo nares I. Kačinskaitės-Urbonienės duomenimis, per metus padaroma apie 100 tūkstančių tokių pažeidimų ir tai atsitinka dažnai ne dėl to, kad vairuotojas specialiai nenorėjo apsidrausti, o todėl, kad pamiršo tai padaryti.

Seimo plenarinėje salėje diskusijos metu kai kurie politikai svarstė, kad gal būtų reikalingas platesnės apimties vairuotojų informavimo paketas, pvz. dėl vairuotojo pažymėjimo ar jo sveikatos pažymos galiojimo pabaigos. Tuo tarpu projekto oponentai mano, kad Seimas neturėtų užsiimti tokiais smulkmeniškais darbais.

Priėmus siūlomas įstatymo pataisas, vairuotojai, kurių transporto priemonių draudimas ar techninės apžiūros galiojimas baigiasi, prieš 5 darbo dienas sulauktų iš „Regitros“ SMS žinutės arba elektroninio laiško su informacija apie artėjančią dokumentų galiojimo termino pabaigą.

Jeigu Seimas pritartų, įstatyme būtų numatyta, kad „valstybės įmonė „Regitra“ Vidaus reikalų ministro nustatyta tvarka likus 5 darbo dienoms iki įprastinės transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo sutarties pabaigos ir (arba) iki motorinės transporto priemonės ir (ar) priekabos privalomosios techninės apžiūros galiojimo termino pabaigos SMS žinute arba elektroniniu paštu informuoja transporto priemonės valdytoją apie įprastinės transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo sutarties termino pabaigą ir (arba) motorinės transporto priemonės ir (ar) priekabos privalomosios techninės apžiūros galiojimo termino pabaigą.“

Vairuotojams aktualias Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisas Seimas toliau svarstys rudens sesijoje. Siūloma, kad jos įsigaliotų nuo 2024 m. sausio 1 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.