Technologijų milžinas su žengia į automobilių rinką: aplenks net „Apple“ ir „Google“

Kinijos „Xiaomi“ koncernas taps pirmuoju technologijų gigantu, kuris įžengs į automobilių verslą. Tokį patį planą turi ir „Apple“ bei „Google“, tačiau kinai bus greitesni.

„Xiaomi“ taps pirmuoju technologijų gigantu, kuris įžengs į automobilių verslą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Xiaomi“ taps pirmuoju technologijų gigantu, kuris įžengs į automobilių verslą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 28, 2023, 2:28 PM

Pirmasis „Xiaomi“ automobilis turėtų prekyboje pasirodyti jau kitais metais. Kompanija pradėjo rimtai kurti automobilį prieš dvejus metus. Tam ji skyrė net dešimties milijardų dolerių biudžetą. Tokios investicijos anot koncerno vadovų, turėtų užtikrinti, kad "Xiaomi" per dešimt metų taptų vienu iš automobilių gamybos lyderių – taigi planai daugiau negu ambicingi. Anot pranešimo, šiuo metu „Xiaomi“ automobilių gamybos padalinys dirba kiaurą parą, kad galėtų laiku paleisti automobilių gamybą.

Kol kas sunku spręsti apie automobilio kainą ar techninius duomenis, tačiau pirmieji gandai apie tai jau sklando. Visi „Xiaomi“ automobiliai bus varomi elektra, pilnai pakrautais akumuliatoriais pirmasis modelis turėtų nuvažiuoti iki 800 km, o jo planuojama kaina Kinijos rinkoje turėtų siekti apie 21 000 dolerių, apžvelgiama „Žinių radijo“ laidoje „Piko minutės“,

Antrasis „Xiaomi“ modelis turėtų būti galingesnis, tačiau dėl to ir su pilnai pakrautais akumuliatoriais galės nuvažiuoti mažiau – apie 700 km. Didesnė ir numatoma kaina – toks automobilis turėtų kainuoti apie 25 000 dolerių.

Kiek anksčiau „Xiaomi“ patentavo automobilių krovimo sistemą, kuri automobilį iki 80 procentų gali pakrauti vos per dvidešimt minučių.

Pirmieji koncerno automobiliai konkuruos tik vietinėje Kinijos rinkoje, tačiau kiek vėliau jie persikels ir į Jungtines Valstijas bei Europą, tad neilgai trukus turėtų pasiekti ir Lietuvą.

Įdomu, kad Donaldo Trampo prezidentavimo laikotarpiu „Xiaomi“ buvo įtraukta į nepageidaujamų kompanijų Jungtinėse Valstijose sąrašą ir nebūtų galėjusi pardavinėti savo automobilių Amerikos rinkoje, tačiau prieš dvejus metus iš sąrašo „Xiaomi“ buvo išbraukta ir dabar laisvai gali prekiauti Jungtinėse Valstijose.

Žinoma, automobilis pasižymės technologijų gausa, jame bus integruoti skaitmeniniai raktai, taigi jį bus galima atrakinti telefonu. Jis bus visiškai integruotas su telefonu, per atstumą savininkai galės valdyti kone visas automobilio funkcijas.

Kai kurios funkcijos bus įmanomos tik „Xiaomi“ telefonų savininkams, tačiau bus įmanoma automobilį įsigyti ir tiems, kurie turi kito gamintojo telefonus. Pavyzdžiui, jame numatyta „Android Auto“ pajungimo sistema.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.