Į elektromobilių įkrovimo centrus šalia magistralių investuos 4 mln. eurų

Energetikos sprendimų bendrovė „Elektrum Lietuva“ praneša planuojanti pradėti dviejų elekrromobilių įkrovimo centrų statybas šalia svarbiausių šalies transporto arterijų – pagrindinio magistralinio kelio A1 ir magistralės „Via Baltica“. Investicijos į abu šiuos projektus sieks 4 mln. eurų.

„Elektrum Lietuva“ investuos 4 mln. eurų į elektromobilių įkrovimo centrus šalia magistralių.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Elektrum Lietuva“ investuos 4 mln. eurų į elektromobilių įkrovimo centrus šalia magistralių.<br>M.Patašiaus nuotr.
M.Giga.<br>„Elektrum Lietuva“ nuotr.
M.Giga.<br>„Elektrum Lietuva“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 9, 2023, 10:17 AM

Pasak „Elektrum Lietuva“ vadovo Martyno Gigos, šiuo metu elektromobilių įkrovimo centrams jau parinktos konkrečios vietos, yra pradėti projektavimo darbai, o nuo kitų metų prasidės statybų darbai. Planuojama, kad tokie centrai veikti galėtų pradėti 2025 metais.

„Toks elektromobilių įkrovimo infrastruktūros formatas pasaulyje nėra naujas, tačiau jis pakankamai naujas Lietuvoje. Elektromobilių įkrovimo centrai veikia tradicinių degalinių principu, kuomet atvykę užsipilti degalų vairuotojai gali pavalgyti, atsigerti, pailsėti, apsipirkti. Natūralu, kad belaukiant, kol elektromobilis pasikraus, analogiškos paslaugos praverstų ir elektromobilių vairuotojams“, – sako M. Giga.

Bendrovės projektuojami elektromobilių įkrovimo centrai iškils šalia kelio A1 (Vilnius-Kaunas-Klaipėda) prie Raseinių ir šalia kelio „Via Baltica“, Panevėžio aplinkkelyje.

Juose abiejuose yra numatyta įrengti ne mažiau nei po 4 greito įkrovimo stoteles, kurių kiekvienos galia bus ne mažesnė nei 300 kilovatų (kW), arba po 8 įkrovimo jungtis.

Įranga bus pritaikyta ir elektrinio sunkiasvorio transporto įkrovimui. Skaičiuojama, kad per parą vienas toks įkrovimo centras galėtų aptarnauti maždaug 340 elektra varomo transporto, rašoma pranešime.

„Mums svarbi ne tik elektromobilių įkrovimo tinklo plėtra, bet ir švari elektros energija, todėl elektrą įkrovimo stotelėms planuojame teikti iš netoliese bendrovės plėtojamų saulės parkų, įkrovimo centruose bus ir energijos saugojimo baterijos“, – teigia M. Giga.

Pažymima, kad įkrovimo centruose bus įrengta ir visa reikalinga infrastruktūra: vaikų žaidimo aikštelės, tualetai, teikiamos maitinimo paslaugos.

Įgyvendinus šiuos projektus įmonė planuoja įrengti tokius centrus ir šalia kitų intensyvaus eismo šalies kelių.

Šiemet pradėjusi plėtoti savo elektromobilių įkrovimo tinklą bendrovė „Elektrum Lietuva“ jau yra įrengusi kelias įkrovimo stoteles ir pasirašiusi sutartis dėl 27 naujų lokacijų.

Jos apima 101 įkrovimo jungtį visoje Lietuvoje, daugiausia tai greito įkrovimo, 150–300 kW galios stotelės.

Bendros investicijos į visus šiuos objektus sieks beveik 5 mln. eurų, maždaug trečdalį pasirašytų sutarčių ketinama įgyvendinti dar šiemet.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.