Pirkdami naują ar naudotą automobilį apie tai pagalvoja retas: ką galite gauti dar prieš sandorį

Renkantis naują automobilį, vairuotojams dažnai kyla abejonių, ar pasirinktas variantas tikrai atitiks visus poreikius, lūkesčius ir norus. Automobilių pardavėjai pateikia keletą patarimų, kaip lengviau nuspręsti, ar automobilis yra tinkamas.

Automobilio pirkimas: kaip tinkamai įvertinti, kad netektų nusivilti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Automobilio pirkimas: kaip tinkamai įvertinti, kad netektų nusivilti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Jeigu klientas išreiškia norą ilgiau pasivažinėti su išsirinktu automobiliu, bet dėl pirkimo vis dar svarsto, yra galimybė automobilį vairuoti su panaudos sutartimi.<br>Gabrielle Henderson/Unsplash nuotr.
Jeigu klientas išreiškia norą ilgiau pasivažinėti su išsirinktu automobiliu, bet dėl pirkimo vis dar svarsto, yra galimybė automobilį vairuoti su panaudos sutartimi.<br>Gabrielle Henderson/Unsplash nuotr.
Perkant naują automobilį yra gamintojo garantija, todėl tikrinti jo techninę būklę nėra būtina.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Perkant naują automobilį yra gamintojo garantija, todėl tikrinti jo techninę būklę nėra būtina.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jeigu automobilis yra perkamas iš privataus asmens, žinoma, jis tikrai neduos automobilio pasivažinėti vakarui.<br>David Emrich/Unsplash nuotr.
Jeigu automobilis yra perkamas iš privataus asmens, žinoma, jis tikrai neduos automobilio pasivažinėti vakarui.<br>David Emrich/Unsplash nuotr.
Jeigu automobilis patinka, geriausias sprendimas – pristatyti jį į automobilių servisą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jeigu automobilis patinka, geriausias sprendimas – pristatyti jį į automobilių servisą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 28, 2023, 11:34 AM

Mašina – pakankamai didelis pirkinys, kuris turi teikti džiaugsmą ir malonumą vairuoti, o ne sukelti nusivylimą. Prieš perkant automobilį būtina jį tinkamai išbandyti – patikrinti jo techninę būklę ir parametrus, įsitikinti, ar jis gali suteikti tai, ko iš jo tikisi pirkėjas. 

Naujo automobilio išbandymas

Žvalgantis naujo automobilio internetu ar atvykus į automobilių saloną, klientams dažnai yra pasiūloma išbandymo, vadinamoji „Test Drive“, paslauga.

Kartais automobilis klientams suteikiamas visai dienai ar net kelioms, jog jis galėtų įvertinti jį įvairiose gyvenimiškose ir keliuose nutinkančiose situacijos bei nuspręstų, ar tai tas automobilis, kurio ieško.

„Yra įvairūs klientų tipai, kuriems suteikiama tokia paslauga. Pavyzdžiui, jeigu klientą mes gerai pažįstame, bendraujame ne pirmą kartą, tokiu atveju, automobilis gali būti suteikiamas dienai, kelioms ar net savaitei.

Klientams, kuriuos matome pirmą kartą, siūlome važiavimą su pardavėju, kuris išsamiai supažindina su automobiliu ir viską papasakoja.

Taip pat orientuojamės ir pagal tai, koks yra norimo automobilio poreikis. Pasižiūrime, kiek automobilių turime ir kiek žmonių nori juos išbandyti, tuomet paskirstome laiką, kad visi galėtų susipažinti“, – sako „Renault“ viešųjų ryšių koordinatorius Lietuvoje Mindaugas Plukys.

Jo teigimu, automobilio išbandyme turėtų dalyvauti ne tik jo būsimas savininkas, tačiau ir keleiviai. O kartais pravartu pasivažinėti kartu su asmeniu, kuris išmano apie automobilius šiek tiek daugiau, tačiau perkant naują automobilį iš salono to daryti nebūtina.

„Perkant naują automobilį yra gamintojo garantija, todėl tikrinti jo techninę būklę nėra būtina. Tai labiau skonio reikalas, kokio automobilio nori pats vairuotojas ir ką jis išsirinks.

Kitas dalykas, jeigu perkamas naudotas automobilis. Perkant iš autorizuoto automobilių salono, ir tokiam automobiliui yra suteikiama garantija, tačiau jau galima atsižvelgti ir į techninę būklę.

Yra buvę atvejų, kai apžiūrėti automobilio atvyko visa šeima ir važiavo visi kartu, nes norėjo įsitikinti, kad išsirinktas automobilis patiks visiems“, – paklaustas, ką reikėtų pasisodinti šalia, jeigu klientas nepasitiki pardavėju, atsako M.Plukys.

Anot M.Plukio, jeigu vis dėlto klientas išreiškia norą ilgiau pasivažinėti su išsirinktu automobiliu, bet dėl pirkimo vis dar svarsto, yra galimybė automobilį vairuoti su panaudos sutartimi. Tai – lyg automobilio nuoma, bet be papildomo nuomos mokesčio.

Taip vairuotojas gali įsivertinti, ar išsirinktas automobilis tikrai atitinka visus kasdienius jo ir keleivių poreikius, yra tinkamas variantas. Tuomet galima tvirčiau priimti sprendimą dėl pirkinio.

Naudoto automobilio išbandymas

Renkantis pirkti naudotą automobilį, nemaža dalis pirkėjų vis dar renkasi privačius pardavėjus. Kitaip tariant, perka iš kito žmogaus.

Skelbimų portalo Autoplius.lt atstovas Gintenis Dauparas mano, kad nėra vieno teisingo laiko apibrėžimo, kiek laiko reiktų skirti automobilio išbandymui.

„Viskas priklauso nuo pardavėjo. Perkant iš įmonės, kuri parduoda naudotus automobilius ar autorizuotų tiekėjų, dažnai galima susitarti, kad leistų automobilį išbandyti, pavyzdžiui, visą vakarą. Tada galima artimiau su juo susipažinti ir įsivertinti, ar jis yra tinkamas.

Jeigu automobilis yra perkamas iš privataus asmens, žinoma, jis tikrai neduos automobilio pasivažinėti vakarui. Yra tokių žmonių, kurie net vairuoti patiems neleidžia, sako: „Kol automobilis mano – tol vairuosiu aš.“ Tai pravažiavimas, kai vairuoja pats pardavėjas, beveik nieko nereiškia“, – teigia G.Dauparas.

Jis priduria, kad automobilio pirkimas yra gana smagus procesas, norisi pravažiuoti su juo be pardavėjo, pasitarti su artimaisiais, bet privatus pardavėjas tikrai nepaleis tavęs pravažiuoti vieno. Be to, vienas žmogus gali leisti pavažiuoti kelis šimtus metrų, o kitas – kartu pavažinėti ir ilgiau, kad bandymas būtų naudingas.

Anot G.Dauparo, daug kas priklauso ir nuo pirkėjo, jo žinių apie automobilį. Vieni gali suprasti daug, kiti – nesuprasti nieko.

„Vienas pirkėjas apie automobilius supranta daug ir galbūt pavažiavęs kelis šimtus metrų girdės, kad viena ar kita detalė barška, dirželis cypia ir bendrai variklis dirba negražiai.

Kitas, kuris tik vairuoja, bet nedaug ką žino, o tokių žmonių – dauguma, gali pravažiuoti penkis kilometrus, bet negirdėti nė vieno iš tų dalykų“, – pirkimo procesą aiškina Autoplius.lt atstovas.

Tokiu atveju, jis rekomenduoja pravažiuoti tiek, kad vairuotojas pajaustų, ar pats automobilis jam patinka, ar ne. Jeigu automobilis patinka, geriausias sprendimas – pristatyti jį į automobilių servisą, kuriame jis bus išsamiai patikrintas specialistų.

Į ką atkreipti dėmesį?

Renkantis naują automobilį iš salono „Renault“ atstovas pataria labiausiai atkreipti dėmesį į kasdienius poreikius ir finansinę situaciją.

„Pirmiausia reikėtų atsižvelgti į savo finansines galimybes, galbūt kartais norisi prabangaus automobilio, tačiau būtina įsivertinti, kiek turi pinigų, jeigu neturi susitaupęs, verta pagalvoti, kokią mėnesinę įmoką gali susimokėti.

Kitas dalykas – būtina atsižvelgti į savo kasdienius poreikius. Ar vairuotojas važinės vienas, ar su šeima, gal vežios krovinius, kur važiuos. Pagal tai sprendžiama, ar jam reikės sedano, ar universalo, galbūt reikia visureigio ar net elektromobilio. Verta pasitarti su pardavėju, kuris turėtų įsigilinti į kliento norus ir pasiūlyti jam tinkamiausią variantą.

Yra buvę, kad ateina žmogus, kuris yra nusižiūrėjęs didesnį automobilį, tačiau iš salono išrieda su mažesniu, nes pasitarus su pardavėju paskaičiavo, kad didesnę laiko dalį jis vežios orą ir to didesnio automobilio nereikia. Dažnu atveju pardavėjas ne tik padeda išsirinkti, bet dar ir sutaupyti“, – tikina M.Plukys.

Jis priduria, kad daug pirkėjų ateina jau išbandę draugų ar giminaičių automobilius, nusimatę norimą komplektaciją, todėl pasirinkimo procesas būna dar paprastesnis.

O štai nusprendus rinktis naudotą automobilį, G.Dauparas skatina patikrinti jį automobilių servise, kuris suteiks patikimą informaciją apie išsirinktą transporto priemonę ir ras trūkumus, kuriuos reiktų sutvarkyti bei įvertins jos būklę.

„Žinoma, jeigu atsisėdus į automobilį matosi, kad viskas nutrinta ir nudrožta, su juo nereikia toliau keliauti tuo pačiu keliu, bet jeigu automobilis atrodo tvarkingas, o pravažiavus patiko, tiesiu taikymu reiktų keliauti į autorizuotą automobilių servisą. Jame bus įvertinta automobilio techninė būklė ir pateikta pati plačiausia įmanoma automobilio istorija“, – ragina G.Dauparas.

Jo teigimu, pačiam sunku įvertinti, į kurią automobilio dalį svarbu atkreipti dėmesį, nes tai priklauso nuo paties automobilio. Toks pat automobilio modelis, tik skirtingų gamybos metų, gali turėti skirtingas, tik tam modeliui būdingas problemas.

Tik nusimanantis žmogus žinos, kurią vietą ir kaip patikrinti, tačiau universalios automobilių tikrinimo formulės nėra, todėl geriau šiuos darbus patikėti savo srities specialistams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.