Nepatiko įsigytas naudotas automobilis? Jį galite grąžinti pardavėjui – turite tiek laiko apsispręsti

Naudotų automobilių pirkėjai Lietuvoje vis rečiau suka į turgų, dažniau keturračio ieško specializuotuose salonuose. Atsikandę mašinų su paslėptais defektais, jie ryžtasi už norimą kokybišką transporto priemonę sumokėti šiek tiek brangiau. Didžioji dauguma naudotų automobilių pardavėjų savo prekes jau parduoda ir su garantija. Kokia garantija yra siūloma naudotiems automobiliams, kiek ji trunka ir ar jos užtenka?

Naudotų automobilių pirkėjai Lietuvoje vis rečiau suka į turgų, dažniau keturračio ieško specializuotuose salonuose.<br>Shutterstock nuotr.
Naudotų automobilių pirkėjai Lietuvoje vis rečiau suka į turgų, dažniau keturračio ieško specializuotuose salonuose.<br>Shutterstock nuotr.
Didžioji dauguma naudotų automobilių pardavėjų savo prekes jau parduoda ir su garantija.<br>Shutterstock nuotr.
Didžioji dauguma naudotų automobilių pardavėjų savo prekes jau parduoda ir su garantija.<br>Shutterstock nuotr.
Specializuotuose naudotų automobilių salonuose transporto priemonės parduodamos oficialiai, be to, net ir pavažinėtiems automobiliams yra taikoma garantija.<br>Shutterstock nuotr.
Specializuotuose naudotų automobilių salonuose transporto priemonės parduodamos oficialiai, be to, net ir pavažinėtiems automobiliams yra taikoma garantija.<br>Shutterstock nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 30, 2023, 9:14 AM

Kas taiko garantiją naudotiems automobiliams?

Kadaise aukso amžių išgyvenę naudotų mašinų turgų prekeiviai skundžiasi, kad nebeliko pirkėjų. Tačiau pardavimo mastas nemažėja. Per pastarąjį penkmetį rinkoje veiklą pastebimai išplėtė tiek nepriklausomi naudoto transporto pardavėjai, vienas po kito salonus su mažiau pavažinėtais modeliais atidarė įgaliotieji automobilių gamintojų atstovai.

Ekspertai sako, kad lietuviai tiesiog pribrendo pokyčiams, suprato, jog pigių ir gerų automobilių nebūna, ir pradėjo ieškoti transporto priemonių iš patikimų rankų.

„Didelė dalis turgaus pardavėjų klientams akis dumia. Žinome galybę istorijų apie automobilius su paslėptais defektais, jie parduodami pagal „kauferį“ (vokišką pirkimo–pardavimo sutartį) ir išeina taip, kad žmogus nusiperka katę maišę, o pardavėjas niekur neegzistuoja“, – turgaus problemas įvardija „Autoplius.lt“ komunikacijos specialistas Gintenis Dauparas.

Specializuotuose naudotų automobilių salonuose transporto priemonės parduodamos oficialiai, be to, net ir pavažinėtiems automobiliams yra taikoma garantija. Tiesa, kartais gamintojo garantija dažniausiai jau būna pasibaigusi, tad tokiu atveju ją taiko patys pardavėjai. Įprastai ji galioja kelis mėnesius ir kelis tūkstančius kilometrų.

Kokią garantiją gausiu?

Pavyzdžiui, naudotų automobilių pardavėjas „Longo“ visiems savo modeliams taiko 2 mėnesių arba 3 tūkst. km garantiją, „Polizinginiai“ mašinoms teikia 6 mėnesių ir 6 tūkst. km garantiją.

Įgaliotieji naujų automobilių atstovai savo parduodamiems naudotiems modeliams dažnai duoda šiek tiek ilgesnes garantijas: nuo 6 mėnesių, kaip antai „Autoviči“, iki 12 mėnesių, kaip antai „Moller Auto“ „Audi Approved: plus“ programoje dalyvaujančioms mašinoms.

O štai „Bravoauto“ parduodamoms transporto priemonėms suteikia 12 mėnesių ir 20 000 km garantiją. Šios įmonės pasiūlymas iš kitų taip pat išsiskiria 21 dienos automobilio grąžinimo garantija.

„Naudotiems modeliams garantija dažnai nebūna ilga, bet ji leidžia žmogui per tuos kelis mėnesius įsitikinti, ar jis nusipirko gerą ir tvarkingą automobilį be paslėptų defektų.

Pardavėjas negali įsipareigoti ilgam ir užtikrinti, kad 8–12 metų amžiaus automobilis nesuges, juk jis nebe naujas“, – garantijos naudotoms transporto priemonėms prasmę išaiškina G.Dauparas.

Skaitykite sąlygas

Ekspertas pažymi, kad verta pasiskaityti ir garantijos sąlygas, kam ji taikoma. Naudotų automobilių pardavėjai dažnai apsisaugo ir garantiją teikia ne visiems mazgams.

Pavyzdžiui, „Garantiniai automobiliai“ parduodamiems modeliams su pasibaigusia garantija taiko 6 mėnesių arba 6 tūkst. km ridos garantiją tik varikliui ir pavarų dėžei.

„Polizinginiai“ neduoda garantijos pakabos dalims, variklio grandinei, starteriams, generatoriams, vairavimo, stabdymo, pavaros perdavimo, sankabos ar amortizavimo mechanizmams.

Tiesa, nemaža dalis nepriklausomų naudotų automobilių pardavėjų siūlo nusipirkti išplėstinę garantiją. Automobiliui sugedus, jie jį remontuos savo servise.

Čia daugiau privalumų siūlo įgaliotųjų atstovų naudotų automobilių salonai. Jų garantijos ilgesnės ir apima gerokai daugiau mazgų, o garantinės sąlygos turi mažiau žvaigždučių.

Čia įprastai pardavinėjamos jų pačių klientų transporto priemonės: vairuotojui atsinaujinant, jos grįžta pas pardavėją. Be to, sugedusi mašina bus remontuojama gamintojo įgaliotajame servise.

„Mes parduodame automobilius, kuriuos prižiūrėjo įgaliotieji atstovai pagal visas rekomendacijas. Taip pat, prieš patekdami į saloną, modeliai nuodugniai patikrinami servise. Į kliento rankas patenka tik geros techninės būklės automobiliai, kuriems galime suteikti ilgą garantiją“, – paaiškina „Bravoauto“ vadovė Augustina Černiauskaitė.

Kalbant paprasčiau, „Moller Auto“ salone jūs rasite daugiausia „Audi“ centruose pirktus ir prižiūrėtus automobilius. „Bravoauto“ – „Ford“, „Jaguar“, „Land Rover“, „Mazda“, „Mini“, „Mitsubishi“ ir BMW modelius, kurie buvo pirkti ir prižiūrėti Lietuvos ir užsienio „Inchcape Motors“ bei „Krasta Auto“ atstovybėse.

Nepatikusį modelį galima grąžinti

Pastarasis naudoto transporto pardavėjas rinkoje išsiskiria ir 21 dienos automobilio grąžinimo garantija. Tokią paslaugą jau dešimtmetį teikianti „Bravoauto“ leidžia pirkėjui per 3 savaites apsispręsti, ar pasirinktas automobilis jam iš tiesų tinka.

„Nesvarbu, ar žmogus perka naują, ar naudotą automobilį, norime, kad jis jaustųsi saugus. Dėl to naudotiems modeliams teikiame ne tik ilgo laikotarpio techninę garantiją, bet ir automobilio grąžinimo garantiją, jeigu klientui pirkinys neįtiktų.

Tiesą sakant, Lietuvos pirkėjai gana konservatyvūs, tad ši paslauga leidžia jiems praplėsti akiratį ir išrinkti tokį modelį, kurio galbūt norėjo, bet bijojo pirkti. Gavę šią garantiją jie žino, kad jei pirkinys nepatiks, galės jį pasikeisti“, – komentuoja A.Černiauskaitė.

„Kai dar pats pardavinėjau automobilius, dažnai matydavau pirkėjus, kurie nori vieno modelio, ir taškas. Reikėdavo pasistengti priversti juos išbandyti ir kitokius modelius, dažnai pabandę pirmojo pasirinkimo nebegeisdavo.

Išmėginus kitokį automobilį, žmonėms atsiveria akys, o grąžinimo garantija suteikia saugumą, kad jis neliks nuskriaustas, jei netinkamai pasirinks. Aišku, reikia įsitikinti, kad garantija yra be kabliukų“, – pastebi „Autoplius.lt“ ekspertas G.Dauparas.

Pašnekovas taip pat primena, kad net ir perkant naudotą automobilį verta įdėmiai įsiskaityti į garantijos sąlygas. Žiūrint į senesnius modelius, matyti, jog ji dažnai neapima visų techninių mazgų ir yra skirta labiau klientui įrodyti, kad dėvėtas automobilis neturi paslėptų defektų, o ne sklandžiam jo veikimui užtikrinti.

Platesnes ir ilgesnes garantijas taiko įgaliotųjų atstovų naudotų automobilių pardavimo salonai, kurie dažnu atveju nuosekliai sekė parduodamų automobilių techninę būseną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.