Šančių bendruomenė surengė performansą: pasipiktinimą pokyčiais lieja protestu

Žemųjų Šančių bendruomenė surengė protesto eitynes „Visveidis Kaunas“ prieš savivaldybės planus Nemuno pakrantėje nutiesti gatvę. Šančiškius palaiko ir kitos miesto bendruomenės.

Šančių bendruomenė surengė performansą: pasipiktinimą pokyčiais lieja protestu.<br>Stop kadrai.
Šančių bendruomenė surengė performansą: pasipiktinimą pokyčiais lieja protestu.<br>Stop kadrai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2023, 8:21 AM

Prie Kauno savivaldybės – protestuojančios Šančių bendruomenės performansas.

Nesutarimai tarp Šančių gyventojų ir Kauno valdžios kilo prieš ketverius metus, miesto valdžiai paviešinus planus Nemuno pakrantėje tiesti gatvę. Tam priešintis ėmę Žemųjų Šančių gyventojai sulaukė kitų bendruomenių palaikymo.

„2022 metų gegužės mėnesį Kauno savivaldybė pristačiusi šį projektą visuomenei ir sulaukusi ypatingos bendruomenių kritikos, po to pristatymo pažadėjo Šančių bendruomenei kartu pradėti projekto kūrybą su bendruomene ir nebeplanuoti gatvės be bendruomenės pritarimo“, – pasakoja Žemųjų Šančių bendruomenės narė Vita Gelūnienė.

Pasak vienos protestuotojos, kai 2019 metais savivaldybė paskelbė planus tiesti gatvę, aplinką esą nustota tvarkyti.

„Visą tą pakrantę, savivaldybės pastangomis stengiasi nudergti, sunaikinti, važiuoja didelės šiukšlių mašinos, važiuoja konteineriai, viskas tai, kad būtų prasčiau ir kad priverst žmones kažko prašyti ir panašiai. Jeigu meras, kurį renka žmonės, net nemato reikalo kalbėti, tai nėra žodžių“, – sako Kranto alėjos seniūnaitė Rita Namikė.

Šančių Nemuno krantinės tvarkymo projektas buvo ne kartą koreguojamas. Bet, pasak Vitos Gelūnienės, iš esmės į žmonių noorus atsižvelgta nebuvo.

„Slapčiomis, bendruomenėms apie tai nepranešus, buvo inicijuotas šis renginys, kuriame, jeigu regioninė architektų taryba nepritars projektui, tai Nemuno kratinės gatvė rekreacinėje zonoje, tai įgys dar daugiau potencijos tenai atsirasti“, – teigia V.Gelūnienė.

„Mes dėl to čia ir esam, norim, kad atkreiptų dėmesį, jau ne vieną kartą šitos va buvo akcijos, nu bet kad taip absoliutiškai nulis“, – tikina viena protestuotojų.

„Esu nusiteikusi pozityviai, bet įkyriai, tai norisi priminti, kad 2022 metais spalio mėnesį administracijos direktorius Gediminas Barčiauskas minėjo, kad į bendruomenės nuomonę bus atsižvelgiama, tai norisi priminti tai“, – savo poziciją dėsto kita moteris.

Nuo savivaldybės protestuotojai patraukė link Architektų sąjungos, kur surengtas Kauno regioninės architektūros tarybos posėdis.

Nuo 2019 metų, Žemųjų Šančių bendruomenė, dėl planuojamos tiesti gatvės, įgyvendino dešimtis pilietinio protesto akcijų. Per tą laiką, kartu su Technologijos universiteto mokslininkais, pati bendruomenė sukūrė Nemuno pakrantės viziją, tačiau jai nebuvo pritarta. Savivaldybės administracija nuo komentarų susilaiko, ir, sako, Šančių gyventojus girdintys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.