Simonas Gentvilas kirto „Jozitai“: reikia suprasti, kokia tai degalinė ir kas kritikuoja valdžią

Nuo šių metų padidinus akcizą už dujų balionus, degalinių tinklas „Jozita“ nusprendė fiskaliniuose kvituose už dujų balionus nurodyti, jog tai – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų bei Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijos įvestas akcizas buičiai. Dėl to viešojoje erdvėje kilo aršios diskusijos.

„Jozita“ fiskaliniuose kvituose už dujų balionus nusprendė nurodyti, kokios partijos pritarė sprendimui didinti akcizą.<br>Lrytas.lt koliažas.
„Jozita“ fiskaliniuose kvituose už dujų balionus nusprendė nurodyti, kokios partijos pritarė sprendimui didinti akcizą.<br>Lrytas.lt koliažas.
S. Gentvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
S. Gentvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A. Širinskienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A. Širinskienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 11, 2024, 9:28 AM, atnaujinta Jan 11, 2024, 9:37 AM

Verslą ragina pasižiūrėti į veidrodį

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas, reaguodamas į degalinių tinklo „Jozita“ akciją, sako, kad jei prie kiekvieno kvito būtų rodoma, kas ir prie kokių mokesčių prisidėjo, tai sekančiuose Lietuvos gyventojų algalapiuose reikėtų nurodyti ir tas partijas, kurios sumažino darbo užmokestį.

Aplinkos ministras taip pat ragina atkreipti dėmesį į tai, kas yra žinoma apie šį valdžią kritikuojantį verslą.

„Ši degalinė yra ne tik gavusi baudų už tai, kad nemaišo bio priedų, bet ir viešai pripažinusi, kad perka dujas iš Rusijos. Tai reikia suprasti, kas kritikuoja valdžią“, – įžvalgomis dalijosi S.Gentvilas.

Piduriama, kad didžioji dalis SND Lietuvoje apskritai yra importuotos iš Rusijos. Kadangi, anot ministro, Lietuva atskirais sprendimais negali sankcionuoti šių dujų, tai dėl šios priežasties buvo imtasi importo apmokestinimo didinant akcizą.

„Bet gyventojams Lietuva jau nuosekliai yra padėjusi per Energetikos ministeriją, dujų balionų keitimas įvyko 2 tūkst. daugiabučių. (...) Tai buvo labai didelio masto pakeitimas ir dabar atėjo metas pasakyti, kad gana naudoti to taršaus kuro, kuris nesuvaldomai plaukia į Lietuvą“, – teigė aplinkos ministras.

Tuo metu Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos prezidentas.

Martynas Nagevičius pastebi, kad iki šiol Lietuva buvo viena iš tų Europos Sąjungos (ES) šalių, kurios SND apskritai netaikė jokių mokesčių. O akcizų didinimo politika yra signalas rinkai, jog valdžia nori, kad šio produkto vartojimas mažėtų.

„Dabar šuolis gan staigus, nes pagal naftos dujų akcizą buitiniams vartotojams, šokom į penktą vietą ES. Matyt, tą šuolį padiktavo tos žinios, kad 2022 metais rusiškų naftos dujų importas į Lietuvą padidėjo labai smarkiai“, – situaciją komentavo M.Nagevičius.

Labiausiai palies regionų gyventojus

Seimo narė, opozicionierė Agnė Širinskienė savo ruožtu sako nesuprantanti, kodėl po šio „Jozitos“ poelgio aplinkos ministras prisimena verslo nuodėmes.

„Jei konservatoriai su ponu Gentvilu yra patenkinti savo sprendimu, tai ko jie dabar piktinasi, kad atsirado tas įrašas čekyje? Tai priešingai – tegul džiaugiasi, kad jų gerą sprendimą reklamuoja. Bet aš kažkodėl to džiaugsmo nematau, matau visiškai priešingus dalykus – prasidėjo keršto akcija“, – teigė politikė.

Parlamentarės nuomone, akcizo didinimas labiausiai palies toli gražu ne pačią Rusiją, o Lietuvos gyventojus.

„Palies regionų gyventojus, kurie, dažniausiai, gyvena skurde ir tikrai nėra tie, kurie gali džiaugtis padidėjusiu neapmokestinamuoju pajamų dydžiu (NPD) dėl tos priežasties, kad didžioji dalis jų yra senjorai ir neturi jokių darbo santykių“, – teigė A.Širinskienė.

Manoma, kad norint iš tiesų kovoti su Rusija, Vyriausybei reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kaip yra laikomasi sankcijų, o ne, kaip teigia Seimo narė, nukreipti įtūžį į regionų gyventojus, kurie dujas naudoja ne tik maisto gaminimui, bet ir namų šildymui.

„Aš manau, kad verslas, kuris, tikrai neabejoju, susilaukia ir gyventojų priekaištų, labai logiškai pasielgė – jis informuoja, kiek ir kas padidino kainas. Tai yra ne paties verslo sprendimas, bet valdančiųjų sprendimas, tai, šiuo atveju, atsakomybė neišvengiamai tenka valdančiajai partijai“, – nuomone dalijosi parlamentarė.

Ne visi gyventojai turės alternatyvų?

Vis dėlto, S.Gentvilo manymu, teigiant, jog akcizo didinimas labiausiai palies skurdžiau gyvenančius gyventojus, yra nukreipiamas dėmesys nuo esminio faktoriaus.

„Lietuvos pramoninkai naudojo SND tiek stiklo pramonei, tiek paukštininkystės ūkyje dideliais kiekiais su nuliniu akcizu ir visiškai neapmokestintai. Dabar rodoma į eterį, kad čia yra senjorų skurdinimas. Na, pripažinkime, pensijų indeksavimas yra rekordiškai didelis, NPD ir minimalios mėnesinės algos (MMA) kilimas yra milžiniškas.

(...) Tai reikia matyti, kad gyventojai yra atleidžiami nuo labai didelės dalies pajamų mokesčių, bet yra branginamas akcizas, tai yra, importinis kuras“, – sakė aplinkos ministras.

Tuo metu Kauno rajono ūkininkų sąjungos vadovas Mindaugas Maciulevičius mano, jog akcizas yra reikalingas, tačiau ne tokia apimtimi, kokia jis buvo pasiūlytas.

Taip pat, atkreipiamas dėmesys, jog ne visi gyventojai gali rinktis alternatyvą naudoti suskystintas gamtines dujas (SGD), kurios, priešingai nei SND, šiemet nebranginamos.

„Yra tokie miestai, kaip Skuodas, Mažeikiai, ta pati Marijampolė – pusė Marijampolės neturi gamtinių dujų ir naudojasi SND tinklu. Tai visi šitie žmonės, faktiškai, galima sakyti, visa Lietuvos provincija dabar nubausta už tai, kad jiems dujotekininkai neatvedė dujų vamzdžio su SGD“, – teigė M.Maciulevičius.

Pastarojo manymu, po sprendimo didinti akcizą dalis žmonių, ko gero, sugrįš prie akmens anglių, kurios yra gerokai taršesnės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.