Patyręs dviratininkas: „Ligoninėje niekam jūsų išvaizda nerūpės“

Gedimino prospekte policijos pareigūno sustabdytas dviratininkas buvo itin nustebęs. „Jei visi važinėtų kaip aš, nebūtų jokių nelaimių“, - užtikrino jis.

Daug važinėjantis dviratininkas tvirtino, kad taisyklės galėtų būti ir dar griežtesnės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daug važinėjantis dviratininkas tvirtino, kad taisyklės galėtų būti ir dar griežtesnės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Jul 25, 2014, 6:18 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 5:39 PM

Vyras dėvėjo dviratininko šalmą, pirštines, buvo apsirengęs specialia apranga, bet ant jos nesimatė jokių atšvaitų, o ryškiaspalvės liemenės dviratininkas taip pat neturėjo.

Gavęs liemenę dovanų patyręs dviratininkas nudžiugo ir pripažino, kad ją vis tik reikia vilkėti. Daug važinėjantis dviračiu ir ne vieną traumą patyręs vyras neturėjo jokių priekaištų naujosioms taisyklėms, pagal kurias dviratininkai ir dieną, jei važiuoja ne dviračių taku, privalo dėvėti ryškią liemenę arba įjungti dviračio šviesas.

„Labai teigiamai jas vertinu ir dar sugriežtinčiau. Skeptiškai taisykles vertina tik tie, kurie niekada nėra nugriuvę. Pas mus tokia kultūra, kad dviratininką ir prispaus, ir apspjaus. Sako, negražu? Bet matosi. Ligoninėje niekam nerūpės, kaip atrodote“, - aiškino jis.

Penktadienį Gedimino prospekte ryškiaspalves liemenes dviratininkams dalinęs susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius ir viceministras Vladislavas Kondratovičius aprengė ir daugiau dviratininkų.

Taip ministerijos vadovai siekė atkreipti dviratininkų dėmesį į nuo šių metų liepos 1 dienos įsigaliojusius Lietuvos Respublikos saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pakeitimus, kuriais dviratininkai, važiuojantys važiuojamąja kelio dalimi, dieną privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba būti įjungę dviračio žibintus. Dviračio priekyje turi degti baltas šviesos žibintas, gale – raudonos šviesos žibintas.

Visi sustabdyti dviratininkai tvirtino girdėję apie naujas taisykles, bet daugelis liemenių nedėvi, nes šios nedera prie drabužių.

„Suprantu, kad tam tikras nepatogumas yra, bet nežiūrint nesmagumo, tikslas išsaugoti gyvybes yra gerokai svarbesnis“, - sakė R.Sinkevičius.

„Užmiestyje dviratininkai gana drausmingi. Absoliuti dauguma važinėja su reikiamomis matomumą gerinančiomis priemonėmis. Tačiau miestuose toli gražu ne visi dviratininkai dėvi ryškiaspalvius drabužius ir važiuoja su įjungtais žibintais. Lietuvos keliuose kasmet žuvusių ir sužeistų dviratininkų skaičius viršija 300. Vien pernai eismo įvykiuose žuvo 18, sužeista 315 dviratininkų, 2012 m. žuvo 32, sužeisti 284 dviračių vairuotojai“, – skaičiavo ministras.

Lietuvos keliuose nuo 2010 metų žuvo daugiau negu 100 dviratininkų. Tiriant eismo įvykių aplinkybes daugelis vairuotojų nurodydavo dviratininko nepastebėję.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.