Septyni faktai apie alkoholio poveikį vairuotojo organizmui

Alkoholiniuose gėrimuose esantis etanolis lengvai maišosi su vandeniu ir gerai tirpsta riebaluose. Dėl šios priežasties smegenyse jo susitelkia daugiau negu kitur.

Alkoholis ir vairavimas - nesuderinama.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Alkoholis ir vairavimas - nesuderinama.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 16, 2014, 10:23 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 3:52 PM

Portalas lrytas.lt išskyrė septynis svarbiausius medicinos tyrimais patvirtintus faktus apie alkoholio poveikį žmogaus organizmui ir svarbiausią tiesą, kad saugi riba yra tik viena - 0,00 promilės.

1. 0,8 promilės alkoholio koncentracija kraujyje padvigubina vidutinio vairuotojo reakcijos laiką nuo 1,5 iki 3,0 s.

2. Tikimybė padaryti avariją vartojant alkoholį auga eksponentiškai. Jei esant 0,8 promilės koncentraciją turinčio asmens ji yra 4 kartus didesnė nei blaivaus, tai su 1,6 promilės rizika jau išauga 30 kartų.

3. Reakcijos laikui įtakos turi jau 0,2 promilės alkoholio koncentracija kraujyje.  Raumenų valdymas taip pat suprastėja, todėl reakcija į nervų siunčiamus dirgiklius gali būti neteisinga.

4. Dar 1997 m. JAV atliktas tyrimas parodė, kad kalbantiems mobiliaisiais telefonai vairuotojams rizika padaryti avariją išauga keturis kartus. Maždaug tiek pat kaip ir tiems, kurie vairuoja išgėrę. 5. Alkoholis susilpnina vairuotojo suprasti kelio ženklus ir kitų eismo dalyvių rodomus signalus.

6. Alkoholis sumažina regėjimo aštrumą iki 32 proc. ir pablogina periferinį regėjimą. Taip aplinkos matymas tampa panašus į važiavimą tuneliu.

7. Alkoholis susilpnina ausų gebėjimą išgirsti prislopintus garsus, trukdo nustatyti bet kokio pašalinio triukšmo kryptį, o tai  pakenkia suvokimui kas vyksta aplinkui ir gebėjimui įvertinti atstumus.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.