230 km/val. greitį demonstravęs D. Janušas gavo per mažą bausmę?

Praėjusį mėnesį nuskambėjusi istorija, kai lenktynininkas Darius Janušas internete paviešino medžiagą, kurioje matyti, kaip naktį automobilis lekia daugiau nei 200 km/val. greičiu visų važinėjamais keliais, sulaukė didelio atgarsio.

D.Janušas, paviešinęs įrašą, kaip BMW skrieja 230 km/val. greičiu, gynėsi, kad mašiną vairavo ne jis.<br>Instagram nuotr.
D.Janušas, paviešinęs įrašą, kaip BMW skrieja 230 km/val. greičiu, gynėsi, kad mašiną vairavo ne jis.<br>Instagram nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

laisvojibanga.lt

Mar 5, 2015, 3:35 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 12:46 PM

Netrukus kilo pasipiktinimas, kad lenktynininkas rodo nederamą pavyzdį.

Lietuvos automobilių sporto federacijos (LASF) Etikos ir drausmės komisijos narys, ralių organizatorius Jonas Balčiūnas teigė, kad toks elgesys nėra priimtinas, nes žmogus sugadina ne tik savo vardą, bet ir visos lenktynininkų bendruomenės vardą.

1000 eurų neišauklės?

Už nederamą elgesį lenktynininkui skirta 1000 eurų bauda, tačiau, pašnekovo nuomone, pinigine bausme tokių „lenktynininkų“ neišauklėsi.

„Tikras lenktynininkas turėtų lenktyniauti trasoje ir rodyti pavyzdį visai visuomenei. Nemanau, kad šioje situacijoje skirta piniginė bauda padės. Žinoma, reikia imtis priemonių ir tai buvo bene minimaliausia priemonė, kokią federacija galėjo pritaikyti“, – sakė J.Balčiūnas.

Ralių organizatoriaus teigimu, pirmiausia pats sportininkas turėtų jausti atsakomybę už savo poelgius.

„Galime tik padėkoti Dievui, kad ši situacija baigėsi laimingai, be skaudesnių pasekmių, bet juk galėjo būti ir kitaip.

Automobilis, lekiantis dideliu greičiu bendrai naudojamais keliais, yra ginklas, kuris gali pražudyti.

Tokio netinkamo elgesio afišavimas gali tapti blogu pavyzdžiu paprastam piliečiui, kuris gali manyti, kad taip elgtis yra normalu ir leistina“, – kalbėjo pašnekovas.

Jo teigimu, visi esame nusižengę, tačiau žinome, kad yra tam tikros taisyklės, kurių turime laikytis. Jų nesilaikyti ir apie tai viešai skelbti yra nederamas elgesys, o ypač lenktynininkui.

Turtingiems galima daugiau

Dažniausiai automobilių sportas suvokiamas kaip itin brangus malonumas, kurį sau gali leisti ne kiekvienas.

Lyg ir savaime peršasi prielaida, kad lenktynininkai, turintys atitinkamas pajamas, leidžia sau elgtis kelyje laisviau, nei derėtų, tačiau J.Balčiūnas suskubo paprieštarauti, kad automobilių sportas nėra išskirtinių asmenų sporto šaka.

„Jeigu esi darbštus, pats garaže rengi automobilį, gali patekti į šį sportą. Tokį pavyzdį galime matyti žvelgdami į Dovilą Čiutelę, kuris lenkia ir kitus greitus, brangius automobilius.

Tai nėra brangiausia sporto šaka, į ją ateini arba turėdamas pinigų, arba daug dirbi, arba susirandi rėmėjų. O dėl verslo žmonių – taip, jų šiame sporte padaugėjo, bet jie dalyvauja ne todėl, kad pasididžiuotų dideliu greičiu gatvėje.

Pirmiausia atėjęs į automobilių sportą sieki pergalių, o jei nepasieki ir bandai gauti dėmesio kitais, kaip buvo šiuo atveju, pavojingais būdais, tai yra baisu“, – sakė J.Balčiūnas.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.