Dviratininkų pyktis dvi lietuves įkvėpė originaliam verslui

Praėjus metams nuo galiojimo pradžios, reikalavimas vilkėti šviesą atspindinčias liemenes dviratininkų gretose vis dar sulaukia itin prieštaringų vertinimų. Vieni jį laiko absurdišku ir nepagrįstu, kitiems gi kyla puikios verslo idėjos.

Nepaisant to, kad lietuvių kompanijos pasiūlytos dizainerio sukurtos liemenės nėra pačios pigiausios, klientai noriai jas perka.<br>„SauGO“ nuotr.
Nepaisant to, kad lietuvių kompanijos pasiūlytos dizainerio sukurtos liemenės nėra pačios pigiausios, klientai noriai jas perka.<br>„SauGO“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Rinkevičius

Aug 12, 2015, 4:26 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 8:48 PM

Nors reikalavimas taikomas tik judant važiuojamąja kelio dalimi, o šviesiu paros metu dviratininkas užuot apsivilkęs liemenę priekyje ir gale gali įsijungti žibintus kai kurie lietuviai tuo yra didžiai pasipiktinę. 

Lietuvos dviratininkų bendrijos tarybos narys Linas Vainius minėtus pateikimus ir toliau laiko nenaudingais ir beprasmiais. Anot jo, reikalavimas dienos metu dėvėti liemenes kaip buvo, taip ir liko techniškai nepagrįstas.

Europiečiai naudoja žibintus

Pašnekovo teigimu, dviratininkas yra toks pat žmogus, kaip ir bet kuris kitas eismo dalyvis. Todėl jis turi teisę išvažiuoti be papildomų aprangos elementų.

„Visoje Europoje, išskyrus Lietuvą, kaip buvo, taip ir liko reikalavimas dviratininkams tamsiu paros metu važiuoti su įjungtais žibintais. Priekyje – baltos spalvos, gale – raudonos. Ir tos šviesos privalo ne mirksėti, o normaliai šviesti, nes tas mirksėjimas akina, erzina ir kitaip dirgina vairuotojus ar kitus eismo dalyvius“, – kalbėjo L. Vainius.

Jis atkreipė dėmesį, kad tos šviesos yra reikalingos ne tik judant važiuojamąja dalimi, tačiau bet kur, kur važiuoja dviratis, kadangi tai yra transporto priemonė.

„Tai yra normalus reikalavimas daugelyje šalių. Jo žmonės paiso, o policija skiria baudas“, – kalbėjo pašnekovas.

Anot jo, demokratinėse Europos valstybėse apranga nėra reglamentuojama nebent žmogus yra specialiųjų tarnybų darbuotojas arba statutinis pareigūnas. Dviratininkų bendrijos atstovas kaip pat pažymėjo, kad šio kaip ir daugelio kitų neracionalių įstatymų žmonės tiesiog nesilaiko.

„Kokios naudos davė, o gal išvis nedavė tos liemenės, tiksliai niekas negali pasakyti. Nebent spekuliuoti į vieną arba į kitą pusę. Nėra jokių pagrįstų tyrimų, surinktos statistikos ar kažko panašaus“, – dėstė pašnekovas.

Pastebimos per mažu atstumu

L. Vainius sakė, kad gerokai svarbiau yra užtikrinti, kad esant blogam matomumui dviračiai važiuotų su įjungtais žibintais, o to kol kas nepavyksta padaryti. Policija tam neturi jei pajėgumo, nei priemonių, taip pat dėl per didelio skaičiaus reikalavimų žmonės tiesiog pasimeta.

„Reikalavimai turi būti lengvai suvokiami, paprastai išdėstyti ir nesunkiai kontroliuojami“, – sakė jis.

Pašnekovo teigimu, dėl gausios informacijos apie šviesą atspindinčias liemenes žmonės pradėjo galvoti, esą su jomis bus matomi labai gerai ir gali apsieiti be dviračių šviesų. O iš tiesų taip nėra, mat tik su žibintais dviratininkai yra matomi visiems eismo dalyviams.

„Jei tamsiu paros metu dviratininkas važiuoja tik apsivilkęs liemenę, automobilio vairuotojas jį pastebi tik apšvietęs artimųjų šviesų žibintais. Dažnai tai yra atstumas nuo 30 iki 50 m. Ne visuomet to pakanka, kad sustotų laiku“, – kalbėjo L. Vainius pridurdamas, kad į eismo įvykių suvestines ne kartą pateko liemenes vilkėję partrenkti dviratininkai.

Idėja tapusi verslu

Greta skeptikų yra ir žmonės, sugalvoję kaip dviratininkų nepasitenkinimą paversti verslo idėja. Prekinį ženklą „SauGO“ sukūrusios dvi merginos Rita Griguolaitė ir Aistė Balytė siūlo visiems stilingiems eismo dalyviams išskirtinio dizaino liemenes. Nepaisant didokos produkcijos kainos, klientų stygiumi jos nesiskundžia.

A. Balytė pati labai nenorėjo dėvėti nykiai atrodančios liemenės, tačiau rūpinosi savo saugumu. Tokiu būdu jai su kolege ir kilo idėja sukurti gražias ryškiaspalves liemenes, su kuriomis nebūtų nejauku pasirodyti gatvėje.

Vėliau kilo mintis įtraukti mažuosius eismo dalyvius ir produktų gamoje atsirado jiems skirtos žaismingos liemenės. Taip jie skatinami jas dėvėti riedėdami paspirtuku ar važiuodami dviračiu.

Nors merginos manė, kad dauguma pirkėjų bus didmiesčių gyventojai, jos labai nustebo sulaukę užsakymų iš visos Lietuvos. Galiausiai pirkėjų grupės didžiuosiuose miestuose ir mažesniuose šalies miesteliuose pasiskirstė maždaug po lygiai.

„Reikia tiesiog nebijoti. Mes viską darome iš širdies ir bent jau kol kas rezultatai džiugina“, – kalbėjo A. Balytė.

Kaina klientų neatbaido

Ji sakė dabar labiau atkreipianti dėmesį į dviratininkus gatvėje ir pastebi, kad jie vis noriai rengiasi liemenes. Ypatingai leisdamiesi grupėmis į žygius. Dažnai merginos gauna užsakymus iškart keletui liemenių, mat išvykai su dviračiais ruošiasi visa šeima ar draugų grupelė.

Pašnekovė pripažino, kad „SauGO“ liemenės nėra pigiausias gaminys rinkoje. Suaugusiam asmeniui liemenė kainuoja 30 eurų, o vaikiška – nuo 25 eurų. Tokias kainas lėmė samdyto dizainerio indėlis, taip pat ir darbo užmokestis siuvėjai, kuri pritaiko liemenes klientams, kuriems netinka standartinių išmatavimų gaminiai.

Kompanija nori pereiti prie masinės gamybos idant tiek vidaus, tiek ir užsienio rinkose galėtų pateikti produkciją konkurencingesne kaina.

A. Balytė pasakojo, kad šiuo metu siūloma gerokai daugiau spalvų derinių, nei jų buvo sukurta iš pradžių. Didesnės įvairovės reikalavo pirkėjai.

Artimiausiu metu kompanija taip pat ketina pristatyti jaunos dizainerės sukurtą aksesuarų – atšvaitų, atšvaitinių apyrankių – kolekciją. Rudenį galime sulaukti ir megztinių su šviesą atspindinčiais elementais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.