R. Sinkevičius žino geriausią būdą pamokyti kelių chuliganus

Su pavojingomis situacijomis kelyje nuolat susiduria dauguma Lietuvos vairuotojų. Ką daryti, kad važiavimas per miestą neprimintų pykčių ir kovos lauko?

R.Sinkevičius mano, kad veiksmingiausia į blogą elgesį atsakyti geru.<br>M.Patašiaus nuotr.
R.Sinkevičius mano, kad veiksmingiausia į blogą elgesį atsakyti geru.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 7, 2015, 10:45 AM, atnaujinta Oct 17, 2017, 3:18 AM

Rugsėjo 12-ąją Klaipėdoje, kruizinių laivų terminale, startuoja Lietuvos žurnalistų autoklubo rengiamas tradicinis konkursasGeriausias Lietuvos vairuotojas 2015“.

Jau keturioliktą kartą vyksiantį renginį globoja Susisiekimo ministerija, kurios įsteigtą taurę kasmet išsiveža konkurso nugalėtojas.

Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius pasidalijo savo mintimis, kaip lietuviams tapti geresniais vairuotojais.

– Psichologai teigia, kad vairuotojus reikia ne tik bausti ar gąsdinti, bet ir mokyti. Ar pritariate šiame teiginiui?

– Pritariu ir noriu papildyti, kad gerus vairuotojus dar reikia ir gerbti, skatinti. Manau, kad tai ir yra viena iš konkurso užduočių. Juk gerai vairuoti automobilį – tai ne tik nepriekaištingai žinoti kelių eismo taisykles, turėti gerus vairavimo įgūdžius, bet ir labai svarbu pavyzdingai elgtis kitu eismo dalyvių atžvilgiu.

Į šiurkštų elgesį kelyje neverta atsakyti tuo pačiu. Geriausias būdas pamokyti kelių chuliganus – rodyti ramaus, kultūringo vairavimo pavyzdį.

– Kokią įtaką šie konkursai turi saugiam eismui? Ar jie skatina vairuotojus tobulėti? – Susisiekimo ministerija palaiko renginius, kuriais skatinamas kultūringas ir atsakingas eismo dalyvių elgesys.

Esu tikras, kad tradiciniai geriausio Lietuvos vairuotojo rinkimai daro didelę įtaką saugiam eismui. Tokie konkursai – rimtas stimulas atsakingiau žiūrėti į savo ir aplinkinių žmonių sveikatą bei gyvybę ir stengtis vairuoti kuo profesionaliau.

– Šis konkursas labai populiarus – per 13 metų jame dalyvavo apie 18 tūkst. žmonių. Ar pritartumėte nuomonei, kad kai kurių eismo įvykių galbūt galima buvo išvengti, jei konkurse dalyvautų dar daugiau vairuotojų? – Europos Komisija yra priėmusi kelių eismo saugos veiksmų programą ir tikisi, kad iki 2020 m., lyginant su 2010-aiais, žuvusiųjų keliuose sumažės dvigubai.

Šį ambicingą tikslą gali padėti pasiekti ir vairuotojų kuo didesnis noras būti geriausiems. Pirmas šių metų pusmetis Lietuvos keliuose buvo saugesnis nei atitinkamas 2014 m. laikotarpis.

Šiemet žuvo apie 17 proc. mažiau žmonių. Be to, sumažėjo eismo įvykių ir sužeistųjų. Išsaugota 37 proc. daugiau pėsčiųjų ir 45,5 proc. daugiau vaikų gyvybių. Be abejo, norėtume dar spartesnės pažangos, bet geresniam rezultatui pasiekti būtinas ir didesnis vairuotojų atsakingumas.

Todėl norėčiau palinkėti, kad vairuotojai pastoviai gilintų savo teorines ir praktines žinias, o vairuodami prioritetą skirtų saugumui kelyje. Tik kartu galime pasiekti, kad Lietuvos keliuose nežūtų nė vienas žmogus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.