Vos per valandą – visos pėsčiųjų klaidos

Vairuotojus keiksnojantys pėstieji turėtų nepamiršti savo pareigų. Lrytas.lt žurnalistui užteko vos valandą praleisti prie nereguliuojamos perėjos, kad užfiksuotų daugumą pažeidimų ir pavojingo elgesio pavyzdžių.

Penkias eismo juostas per perėją įveikusi pėsčioji net neatitraukė ausies nuo telefono.<br>Lrytas.lt nuotr.
Penkias eismo juostas per perėją įveikusi pėsčioji net neatitraukė ausies nuo telefono.<br>Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Rinkevičius

Oct 8, 2015, 11:09 AM, atnaujinta Oct 11, 2017, 10:27 AM

Pasirinkta Buivydiškių ir Čiobiškio g. sankryža pėstiesiems visų pirma pavojinga tuo, kad nereguliuojama perėja čia įrengta dvi eismo juostas viena kryptimi turinčioje atkarpoje.

Šioje vietoje automobiliai dažnai suka į kairę įvažiuodami į šalutinę gatvę arba išvažiuodami iš jos. Be to tai yra populiari vieta apsisukimui. Tokia vieta yra labai pavojinga, todėl pėstieji, nekreipdami dėmesio į savo saugumą, labai rizikuoja.

Kirsdamas perėją žmogus turi stebėti ne tik statmenai jo judėjimo krypčiai judančias transporto priemones. 

Dauguma gatvę kertančių miestiečių trumpo mūsų stebėjimo metu elgėsi atsargiai, tačiau vis tiek pasitaikė ir pavojingo elgesio pavyzdžių:

1. Kalbėjimas telefonu

Mergina žvalgosi aplinkui ir sparčiu žingsniu pereina visą perėją. Laimei, eismo intensyvumas tuo metu mažas ir pavojingos situacijos pavyksta išvengti.

Visas keturias juostas ir saugumo salelę pėsčioji perėjo neatitraukdama ausies nuo telefono, tačiau jei kelyje būtų pasitaikęs toks pats neatidus vairuotojas, ji būtų atėmusi iš savęs galimybę išvengti nelaimės.

2. Ausinės ir muzika

Per valandą užfiksavome du pėsčiuosius su ausinėmis ausyse. Abu jie – savimi pasitikintys jauni vaikinai. Vargu, ar būtų išgirdę apie kylantį pavojų, tačiau eidami per perėją buvo budrūs ir atidžiai stebėjo aplinką.

3. Išėjimas iš perėjos

42-ame Kelių eismo taisyklių punkte aiškiai parašyta, kad pėstieji negali peržengti perėjos ribų. Įžūliausiu šio punkto pažeidėju tapo vidutinio amžiaus vyras. Jis visas tris eismo juostas kirto neužmindamas ant perėjos žymėjimo.

Sutrumpinti kelią tą rytą nusprendė ir dvi moterys. 

4. Pavojingi dviratininkai

Kelių eismo taisyklėse nuo praėjusių metų spalio mėnesio yra aiškiai nurodyta, kad per perėjas važiuoti dviračiu draudžiama.

Nors dalis dviratininkų šį reikalavimą ignoruoja, saugaus eismo specialistai vienbalsiai tvirtina, kad geriau nuo jo nulipti ir persivaryti. Važiuodamas per perėją dviratininkas nėra pėsčiasis, t. y. automobilių vairuotojai neprivalo jo praleisti.

Be to, dažniausiai partrenkiami yra dviratininkai, kurie perėjas bando kristi nė nestabtelėję. Kaip ir mūsų užfiksuotas vaikinas su kuprine. Vairuotojai tokių dviratininkų tiesiog nesitiki ir nespėja pamatyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.