Dviprasmiškas specialisto patarimas: į kapines skubėti neverta

Visų Šventųjų ir Vėlinių dienos, kai lankomi mirę artimieji, turėtų būti susikaupimo, ramybės laikas. Tačiau kasmet šiomis dienomis kelionių metu įvyksta nemažai skaudžių eismo įvykių.

Lietuvos automobilių kelių direkcija pataria keliones planuoti iš anksto, turėti laiko rezervą, kad nereikėtų skubėti kelyje.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos automobilių kelių direkcija pataria keliones planuoti iš anksto, turėti laiko rezervą, kad nereikėtų skubėti kelyje.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Rinkevičius

Oct 31, 2015, 9:42 AM, atnaujinta Oct 6, 2017, 5:01 PM

Kas gali būti beprasmiškiau kaip žūti eismo įvykyje važiuojant aplankyti artimųjų kapų ar grįžtant iš tokios kelionės? O netekčių patiriama dėl elementariausių normų nesilaikymo: viršyto greičio, neužsegtų saugos diržų, vairuotojų neatidumo ir neatsakingo elgesio kelyje.

Lietuvos automobilių kelių direkcija pataria keliones planuoti iš anksto, turėti laiko rezervą, kad nereikėtų skubėti kelyje. Vairuotojams prieš kelionę vertėtų užsukti į atnaujintą informacinę svetainę eismoinfo.lt. Joje pateikta informacija padės suplanuoti greičiausią maršrutą, rasti informacijos apie galimus trukdžius kelyje ir alternatyvius maršrutus.

Saugaus vairavimo instruktorius Artūras Pakėnas sako, kad esant tokiam intensyviam srautui problemų kils visiems – tiek mažiau įgudusiems, tiek daugiau patirties turintiems vairuotojams.

Nepažįstami keliai

Nelabai patyrę vairuotojai šį savaitgalį priversti važiuoti ne įprastais gimtojo miestelio keliais, o keliauti toli per Lietuvą. Patekęs į aplinką, kurioje būna retai, ypač didžiuosiuose šalies miestuose, žmogus susidurs su jam neįprastu eismo organizavimu.

„Vairuotojui tokioje situacijoje daug iššūkių, todėl reikia daugiau susikaupti. Taip pat patartina iš anksto suplanuoti kelionės maršrutą“, – patarė saugaus vairavimo specialistas.

A.Pakėnas patarė planuojant taip pat numatyti, kur galėtumėte pastatyti automobilį. Anot pašnekovo, nebūtina privažiuoti prie pat kapinių. Visiems to padaryti tikrai nepavyks, juk nesunku sustoti šiek tiek toliau ir nueiti pėsčiomis.

„Deja, dažnai tenka matyti kuriozinių situacijų, kai žmonės įvažiuoja į pievas ar griovius, apskritai stato neleistinose ir kartais pavojingose vietose“, – stebėjosi pašnekovas.

A.Pakėnas taip pat ragino vairuotojus būti geranoriškus bendraujant su eismą reguliuojančiais kelių policijos pareigūnais.

„Neverta bandyti jų apeiti miškais ar laukais. Taip įžūliai elgtis dažnai mėgsta visureigių vairuotojai. Nedarykite šito“, – vairuotojų prašė jis.

Visi nori keliauti

Vairavimo treneris dviprasmiškai juokavo, kad į kapines skubėti neverta. O ramiai elgiantis ir elgesys kelyje tampa kultūringesnis. Pašnekovas patarė gerbti prie kapinių gyvenančius žmones, juk jiems taip pat reikia kaip nors pasiekti namus.

Patyrę vairuotojai turi prisiminti, kad keliuose bus gerokai daugiau nei įprastai ne tokių įgudusių jų kolegų. Saugaus vairavimo specialistas pažymi, kad dėl to neišvengiamai kyla sumaištis.

Anot pašnekovo, tokiu atveju daugiau laiko prie vairo praleidžiantys vairuotojai turi būti atidesni ir atlaidesni.

„Reikia suprasti, kad jiems taip pat reikia aplankyti artimuosius. Nebūkite tokie nervingi, tai tikrai ne tokia diena, kai reikėtų reikšti emocijas. Tai ramybės diena“, – priminė A.Pakėnas.

Didmiesčių gyventojams jis patarė prisiminti ir viešąjį transportą. Pats instruktorius pasakojo ne kartą kapines autobusu pasiekęs pastebimai greičiau, nei kitiems tai pavyksta automobiliais.

Paklausiausiais maršrutais Vėlinių savaitgalį daugelyje miestų išvažiuoja daugiau autobusų ar troleibusų, taigi jie gali tapti gera alternatyva automobiliui.

Padangų pavojai

Kita galimybė, anot pašnekovo, – susitarti su ta pačia kryptimi keliaujančiais kaimynais. Šiuo atveju galioja elementari matematika – užpildant daugiau sėdimųjų vietų reikės mažiau automobilių, o tai automatiškai reiškia mažesnes spūstis.

„Jei važiuojate tik dviese, pasikvieskite kaimyną, giminaitį ar bičiulį. Intensyviau paieškokite, galbūt rasite, su kuo galėtumėte važiuoti viena mašina“, – rekomendavo pašnekovas.

Vasarinių padangų nesuskubę pasikeisti vairuotojai privalo turėti omenyje, kad jų savybės krintant temperatūrai ir kietėjant gumos mišiniui labai suprastėja. Dėl šios priežasties automobilis bus ne toks stabilus kelyje, o jo stabdymo kelias pailgės.

Anot A.Pakėno, tokiu atveju geriausias būdas mažinti riziką – važiuoti lėčiau.

Vairavimo treneris prašo vairuotojų nepervertinti savo galimybių ir prisiminti, kad artėjant žiemos sezonui vairuoti taps sunkiau. Ledo ar sniego gali ir nebūti, tačiau šaltas asfaltas taip pat turi įtakos prastesniam sukibimui.

Eismo dalyviai taip pat turi prisiminti, kad įvedus žiemos laiką anksčiau pradeda temti. Todėl jau šeštą valandą vakaro kelionę pradėsite tamsoje. Žmonėms, kurie mažai vairuoja naktimis, A.Pakėnas patarė grįžimą namo atidėti iki ryto.

Reakcijos laikas ir poilsis

Jeigu vis dėlto tenka vairuoti tamsiuoju paros metu, vertėtų atsižvelgti į tai, kad akys pavargsta greičiau, todėl gali tekti gerokai dažniau stoti ir daryti pertraukėles.

Saugaus vairavimo specialistas sakė, kad jau pats laikas lietuviams pamiršti leidžiamą alkoholio kiekį kraujyje. Ir viena taurelė turi įtakos vairuotojo reakcijos laikui. Be to, reikia atsižvelgti į nuovargį ir dažnai tokias keliones lydinčią tamsą.

„Dėl tamsos reakcijos laikas pailgėja dvigubai. Tiek pat įtakos turi ir nuovargis bei leistinas alkoholio kiekis kraujyje. Ką gausime visa tai sudėję? Beveik jokios reakcijos“, – konstatavo instruktorius.

Patekęs į pavojingą situaciją toks vairuotojas tiesiog nespės laiku reaguoti.

Vėlinių savaitgalį daugelyje miestų išvažiuoja daugiau autobusų ar troleibusų, taigi jie gali tapti gera alternatyva automobiliui.

Specialisto patarimai ir rekomendacijos:

* Apgalvokite kelionės maršrutą.

* Pasinaudokite viešuoju transportu.

* Neužstatykite kelių ir žmonių kiemų.

* Nesistenkite pastatyti automobilio prie pat kapinių.

* Ieškokite, su kuo galėtumėte važiuoti vienu automobiliu.

* Jei retai vairuojate tamsiuoju paros metu, raskite nakvynę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.