Kunigas pasakė, kodėl nepasirūpinę aplinkiniais kentėsime patys

Lietuvių nenorą nešioti atšvaitus patvirtina ir liūdnoji statistika. Praėjusiais metais šalies keliuose žuvo 81 pėsčiasis, iš jų net 60 – tamsiu paros metu. Artimųjų netekusioms šeimoms dabar beliko tik savęs paklausti – ar padarė viską, kad jiems brangus žmogus būtų saugus?

Policijos kapelionas Algirdas Toliatas sako, kad būdami nerūpestingais eismo dalyviasi galime tapti tiek avarijų kaltininkais, tiek aukomis.<br>Tomo Bauro nuotr.
Policijos kapelionas Algirdas Toliatas sako, kad būdami nerūpestingais eismo dalyviasi galime tapti tiek avarijų kaltininkais, tiek aukomis.<br>Tomo Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Rinkevičius

Jan 20, 2016, 2:50 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 3:25 PM

Policijos suvestinėje tokias nelaimes beveik visuomet baigiasi prierašu „neturėjo atšvaito, ar kito šviesą atspindinčio elemento“.

Dažniausiai tokios nelaimės įvyksta neapšviestuose užmiesčio kelių ruožuose. Nepastebimi pėstieji tamsiu paros metu ne tik nebijo eiti šalikelėmis, bet įsigudrina ir kirsti gatvių ne pėsčiųjų perėjose.

O iki tragedijos tokiais atvejais jiems lieka tik vienas žingsnis.

Atšvaitų užtenka visiems

Policijos kapelionas kunigas Algirdas Toliatas pastebėjo, kad kalbant apie saugumą keliuose ir eismo dalyvių toleranciją vieni kitiems, dažnai tenka atkreipti dėmesį į pėsčiuosius.

Anot dvasininko, jei žmonės pasidabintų atšvaitais, kuriuos Lietuvos automobilių kelių direkcija išdalino per pastaruosius metus, kiekvienas iš mūsų jų turėtume bent jau po du.

„Problema nėra tai, kad žmonės neturi atšvaitų. Jie jų tiesiog nenešioja. Tai jau mūsų sąmoningumo klausimas“, – kalbėjo kapelionas.

A.Toliatas skatino imtis pačių elementariausių priemonių. Kunigo manymu, visų pirma, reikia raginti vieniems kitus jų nepamiršti.

Taip pat verta ieškoti sprendimų, kaip padaryti juos patraukliais aksesuarais tiek jaunimui, tiek ir vyresnio amžiaus žmonėms.

Turime tapti pavyzdžiais

Dvasininkas pažymėjo, kad kiekvienas iš mūsų turime tapti teigiamu pavyzdžiu. Ypatingai tai turėtų būti svarbu mažus vaikus auginantiems tėvams.

Tačiau nereikia pamiršti ir vyresnės kartos. Senjorams atšvaitus galime padovanoti, taip pat nepamiršdami paaiškinti, kodėl juos nešioti reikia.

Kapelionas prisimena, kad anksčiau visai nepopuliaru Lietuvoje buvo segtis saugos diržą, tačiau dabar retas vairuotojas vengia tą daryti. Tokio paties efekto reikia siekti ir su atšvaitais.

Žmonių abejingumas, anot A.Toliato, galiausiai išprovokuoja baisias avarijas, kurių kaltininkais gali tapti jie patys.

„O galimybė jų išvengti kainuoja tiek nedaug – tereikia užsidėti atšvaitą ir perspėti, kad jį užsidėtų kitas, kurį sutiksiu kelyje“, – tokiais žodžiais gero kelio lietuviams linkėjo policijos kapelionas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.