Apie rudenišką pavojų įspėja ne tik vairuotojus, bet ir pėsčiuosius

Drėgni lapai ant kelio kelia pavojų, o vairuotojai ypač budrūs turėtų būti, kai važiuoja pro lapuočių mišką, kelio vingyje, darydami posūkį, LRT radijui sako Susisiekimo ministerijos Saugaus eismo skyriaus vedėjas Vidmantas Pumputis.

Pradėjus kristi lapams ir esant šlapiai kelio dangai atidūs turėtų būti ne tik vairuotojai, bet ir pėstieji.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Pradėjus kristi lapams ir esant šlapiai kelio dangai atidūs turėtų būti ne tik vairuotojai, bet ir pėstieji.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT radijo laida „Ryto garsai“, LRT.lt

Oct 11, 2016, 12:15 PM, atnaujinta May 11, 2017, 3:05 AM

Vilniaus Šeškinės poliklinikos direktoriaus pavaduotoja Ona Panasenkienė priduria, kad rudenį, subjurus orams, traumų visada padaugėja, o kai kurios jų gali būti gana rimtos.

Pavojingiausias metų laikas

Drėgni lapai rudenį ant kelio kelia pavojų, o vairuotojai ypač budrūs turėtų būti, kai važiuoja pro lapuočių mišką, kelio vingyje, sako Susisiekimo ministerijos Saugaus eismo skyriaus vedėjas Vidmantas Pumputis.

„Kai lyja ir kelio danga šlapia, lapai suplūkami ir tada tampa dar pavojingiau. Tokiu atveju vairuotojai turėtų ne stabdyti, o sulėtinti greitį ir važiuoti atsargiau, nes automobilio galima ir nesuvaldyti“, – primena specialistas.

Jo teigimu, kai kelio danga šlapia ir daromas posūkis, ir įvyksta daugiausia skaudžiausių eismo įvykių: „Pavyzdžiui, išnagrinėjus trejų metų statistinius duomenis pastebėta, kad 13 mirtinų įvykių įvyko labai panašiomis aplinkybėmis.“

Anot V. Pumpučio, jau dabar į žiemines pakeitus automobilio padangas važiuoti būtų saugiau, nes su vasarinėmis padangomis, kietesnio mišinio, esant slidžiai kelio, ant kurios prikritę lapų, dangai automobilis gali prarasti stabilumą.

„Taigi rekomenduojama padangas į žiemines pasikeisti anksčiau. Juo labiau kad nustatyta, jog žieminių padangų dilimas pastebimas nuo 12–15 °C, o 10 °C jokios įtakos padangai tikrai neturi“, – tikina specialistas.

Žvyrkeliuose, net jeigu ten irgi prikritę lapų, sako V. Pumputis, mažiau pavojinga nei ant asfalto, nes lapai susimala su žvyru.

„Vairuotojams norėčiau priminti, kad ruduo pats pavojingiausias metų laikas, rudenį žūsta daugiausia žmonių – tiek pėsčiųjų, tiek vairuotojų.

Ir pėstieji turėtų labiau saugotis keliuose, nes, deja, tendencijos tos pačios kiekvienais metais. Rudenį, ypač tamsiu paros metu, žūsta daugiausia pėsčiųjų“, – teigia V. Pumputis.

Galimos ir rimtos traumos

Kaip teigia Vilniaus Šeškinės poliklinikos direktoriaus pavaduotoja gydytoja Ona Panasenkienė, traumų visada padaugėja subjurus orams, pradėjus kristi lapams, esant šlapiai kelio dangai, ypač lipant laiptais.

Be to, dažniau pargriuvę traumas patiria vyresni žmonės.

„Jaunas žmogus pargriuvęs dažniausiai atsipirks sumušimu, nubrozdijimu, mėlynėmis, o pagyvenęs žmogus dažniausiai patiria gana rimtą traumą, pavyzdžiui, kaulų lūžį“, – įspėja medikė.

Kreiptis į polikliniką, priduria O. Panasenkienė, reikia tada, kai juntamas stiprus skausmas ar nestabilumas, sutinsta galūnė, nes tokie simptomai gali įspėti ir apie lūžį, patempimą ar įtrūkimą.

„Jei praėjus keletui valandų, ypač skaudamą galūnę atšaldžius ledu ar vandeniu, skausmas stiprėja, būtinai reikia kreiptis į medikus.

Ypač jei sutrinka funkcija, jei judesiai apriboti, jei su kiekvienu judesiu skausmas didėja“, – vardija gydytoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.