Rudenį yra tik vienas aksesuaras, be kurio negalite išeiti iš namų

Rudenį visi saugaus eismo specialistai vienbalsiai primena – ilgėjantis tamsus paros metas ir lietingi orai lemia pavojingiausias sąlygas pėstiesiems ir dviratininkams.

Atšvaitų dieną visiems eismo dalyviams rekomenduojame ištraukti giliai stalčiuose užmestus atšvaitus ir pradėti juos dėvėti.<br>Vlado Ščiavinsko nuotr.
Atšvaitų dieną visiems eismo dalyviams rekomenduojame ištraukti giliai stalčiuose užmestus atšvaitus ir pradėti juos dėvėti.<br>Vlado Ščiavinsko nuotr.
Rugsėjo 1-ąją kelių direkcijos skirtus atšvaitus moksleiviams dalino „Lietuvos ryto“ krepšininkai.<br>Vlado Ščiavinsko nuotr.
Rugsėjo 1-ąją kelių direkcijos skirtus atšvaitus moksleiviams dalino „Lietuvos ryto“ krepšininkai.<br>Vlado Ščiavinsko nuotr.
Juostinį atšvaitą geriausiai dėti ant dešinės rankos šiek tiek aukščiau riešo.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Juostinį atšvaitą geriausiai dėti ant dešinės rankos šiek tiek aukščiau riešo.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 18, 2016, 4:49 PM, atnaujinta May 10, 2017, 4:08 PM

Tai patvirtina ir eismo įvykių suvestinė. Vien per spalį iki 13 šio mėnesio dienos Lietuvos keliuose žuvo penkiolika žmonių. Iš jų septyni pėstieji ir trys dviratininkai.

Pamiršti guli stalčiuose

Neatsitiktinai būtent spalį skelbiama atšvaitų diena. Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD) šiais metais tokia skelbiama spalio 18-oji.

Tai puiki proga visiems eismo dalyviams prisiminti, kad būtina segėti atšvaitus, dėvėti drabužius su šviesą atspindinčiais elementais arba neštis šviečiantį žibintą.

Nemaža dalis miestiečių į tokius raginimus linkę numoti ranka – esą vairuojant automobilį atšvaitas nereikalingas. Iš pamiršta, kad tą akimirką, kai praveria mašinos duris ir pastato koją ant žemės tampa pėsčiausiai.

Kiti galbūt nepatenkinti, kad atšvaitą reikia pirkti, o tam reikia gaišti laiką ir leisti pinigus. Ir vėlgi nepagalvoja, kad namų stalčiuose ar spintose numesti atšvaitai metų metus guli nenaudojami.

Daiktus, kurie tampa nenaudojamomis buities smulkmenomis tiesiog pamirštame. Tereikia susirasti numestą atšvaitą ir pradėti jį nešioti.

Visgi jei nieko rasti nepavyko, kelių direkcija ir regioninės kelius prižiūrinčios įmonės antradienį nemokamai dalina atšvaitus. Informaciją apie artimiausias vietas tai jau skelbė lrytas.lt, taip pat ji pasiekiama lakd.lt ir regionų įmonių svetainėse.

Atkreipiame dėmesį, kad atšvaitų kiekis ribotas, o atvykę asmenys gaus tik po vieną atšvaitą.

Svarbiausia – tinkamai dėvėti

Kitas labai svarbus aspektas – atšvaitus reikia užsidėti taip, kad jie būtų matomi. Didesniu atstumu nutolusio automobilio žibintų šviesa gerai neapšviečia nei labai žemai, bei pernelyg aukštai esančių objektų.

Todėl rekomenduojama, kad skirtingo tipo atšvaitai būtų diapazone nuo kelių iki juosmens.

Jei atšvaitas tvirtinamas prie rankinės, jis turi laisvai švytuoti, automobilio žibintų aukštyje. Visgi efektyviausias būdas yra užsidėti atšvaitą ant dešinės rankos aukščiau riešo, o dar geriau – ant abiejų rankų. Taip pat galima įsisegti atšvaitą į palto kišenę, kad ištraukas jis švytuotų kelių aukštyje.

Dviratininkams taip pat rekomenduojama atšvaitą dėti ne ant kojos čiurnos, o blauzdos srityje.

LAKD atstovai pažymi, kad dalis kaip dovanas atšvaitus gavusių žmonių jų tiesiog nenešioja. Nors atšvaitas – gera dovana, jį reikia įteikti laiku, o dabar pats tinkamiausias metas.

Pirkdami atšvaitus įvertinkite medžiagą. Tai turi būti tinkamas šviesą atspindinčio audinys, kuris atsparus besikeičiančioms oro sąlygoms.

Lengviausias būdas išvengti nekokybiškų gaminių – rasti ant etiketės nurodytą specialų kodą EN13356. Jis reiškia Europos Sąjungos standartą.

Taip pat reikėtų žinoti, jog atšvaitas turi būti ne mažesnis negu 15 cm², o reklaminiai užrašai gali užimti tik 20 proc. viso ploto.

Perkant atšvaitą, specialistai rekomenduoja atkreipti dėmesį į nurodytą pavadinimą etiketėje. Dažnai gamintojai ir prekybininkai norėdami suklaidinti vartotoją, naudoja tokius sinonimus, kaip „šviesą atspindintis aksesuaras“ ar „ryški juostelė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.