5 patarimai, kaip važinėti dviračiu žiemą ir pasiruošti pačiam

Neigiama temperatūra ir slidūs šaligatviai šaltuoju sezonu daugelį atgraso nuo minties išvažiuoti į lauką su dviračiu. Visgi ir šiuo metu yra entuziastų, kurie lieka ištikimi degalų nereikalaujančiam transportui.

Žiemą važinėjantys dviratininkai privalo būti itin atidūs.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Žiemą važinėjantys dviratininkai privalo būti itin atidūs.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 23, 2017, 1:25 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 3:36 PM

Ruošiantis trumpam pasivažinėjimui, ar planuojant dviratį naudoti kaip kasdieninę susisiekimo priemonę reikėtų turėti omenyje, kad sąlygos žiemą gerokai skiriasi.

Atkreipiame dėmesį į svarbiausius dalykus, kurie leis šaltuoju sezonu vairuojant dviratį išlikti saugiam.

1. Žibintai, atšvaitai ir ryški apranga.

Žiemą tamsus paros metas trunka gerokai ilgiau, todėl verta pasirūpinti žibintais. Tokiu būdu ne tik geriau matysite, kur važiuojate, tačiau ir būsite lengvai pastebimas kitiems eismo dalyviams.

Matomumą gerina ir ant ratų stipinų tvirtinami atšvaitai, todėl jei keletą jų pamėtėte, įsigykite ir uždėkite naujus.

Pagal šiuo metu galiojančias Kelių eismo taisykles dieną judėdamas važiuojamąja dalimi dviratininkas privalo įsijungti baltos šviesos priekinį ir raudonos šviesos galinį žibintus arba vilkėti ryškiaspalvę liemenę.

Primename, kad abi šios priemonės pagal taisykles būtinos keliu važiuojant tamsiu paros metu. Visgi saugaus eismo specialistai rekomenduoja visada vilkėti ryškiaspalvę liemenę.

Jei netenkina įprastų liemenių dizainas, ieškokite atšvaitų ar šviesą atspindinčios medžiagos intarpais papuoštos aprangos.

2. Dygliuotos padangos.

Kitaip nei Skandinavijos šalyse, mūsų prekybos centrai dygliuotų padangų dviračiams kol kas nesiūlo. Visgi šią prekę tikrai rasite daugumoje dviračių parduotuvių ar internetinėje prekyboje.

Galbūt dygliuotos padangos nėra pačios smagiausios važiuojant sausa danga, tačiau su padės be didelių problemų įveikti sniegu ar ledu padengtus paviršius. Kitu atveju tiesiog teks daug kartų griūti.

Tie, kam dygliuotos padangos yra pernelyg brangus malonumas, gali skirti laiko ir jas pasigaminti iš įprastų padangų. Reikės šiek tiek laiko ir kantrybės, tačiau rezultatas gali nustebinti.

3. Orus atitinkanti apranga.

Net ir neskubiai važiuodamas su dviračiu vis tiek gaunate tolygų fizinį krūvį. Todėl kūno temperatūra yra šiek tiek aukštesnė. Atitinkamai dviratininkui nereikia tokios storos aprangos, kokią renkasi pėsčiasis.

Sekite orų prognozes, prie išvažiuodami į lauką patikrinkite temperatūrą ir pagal tai rinkitės aprangą. Kepurė ir pirštinės žiemą yra geriausi jūsų draugai, o visa kita – laisvas pasirinkimas.

Jei lauke tikrai šalta, rekomenduojama naudoti kaklaskares, šalikus ar kitas priemones, kurios leistų šiek tiek sušildyti orą prieš šiam patenkant į kvėpavimo takus.

4. Šalmas ir kitos apsaugos.

Net ir pasirūpinus žieminėmis padangomis, tikimybė, kad žiemą kur nors paslysite ir griūsite vis tiek yra ženkliai didesnė nei šiltuoju sezonu.

Be to, reikia turėti omenyje ir ženkliai išaugusį automobilių stabdymo kelią.

Todėl žiema yra geriausias laikas pagaliau įsigyti šalmą, jei to iki šiol nepadarėte. Tai nėra pats stilingiausias dviratininko aksesuaras, tačiau daugeliu atvejų leidžia išvengti smegenų sutrenkimo ar dar sunkesnės traumos.

Jei važiuojate kiek greičiau, galbūt verta pagalvoti ir apie apsaugas, kurias įprastai naudoja motociklininkai.

5. Susikaupti ir neskubėti.

Ant slidžios dangos staigiai pakeisti judėjimo kryptį sudėtinga yra visiems eismo dalyviams. Todėl dviratininkai gali tapti tiek sunkių sužeidimų kaltininkais, tiek ir eismo įvykių nukentėjusiaisiais.

Taip pat reikia turėti omenyje, kad po šalikais, kepurėmis ir kapišonais pasislėpusių pėsčiųjų galimybė girdėti bei matyti yra dar blogesnės nei įprastas.

Vienas neatsargus žingsnis į šalį ir dviratininkas jau nespės sureaguoti.

O kad tam laiko užtektų, šaltuoju sezonu ypatingai naudinga prisiminti saugaus vairavimo principus, kurie dažniausiai taikomi vairuotojams.

Viskas, ko reikia – pasirinkti saugų greitį ir stebėti aplinką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.