Benediktas Vanagas savo dukros neišleidžia iš namų be svarbiausio aksesuaro

Stebint šiurpą keliančią eismo įvykių statistiką gali susidaryti įspūdis, kad pėstieji tiesiog pamiršta savisaugos instinktus ir nenori būti matomi, todėl atšvaitais nesirūpina.

B.Vanagas pabrėžia atšvaitų svarbą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
B.Vanagas pabrėžia atšvaitų svarbą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Benediktas Vanagas iki šiol prisimena pavojingą akimirką, kai vos nesuvažinėjo tamsia šalikele bėgusios merginos.<br>Justino Stacevičiaus nuotr.
Benediktas Vanagas iki šiol prisimena pavojingą akimirką, kai vos nesuvažinėjo tamsia šalikele bėgusios merginos.<br>Justino Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Saulius Rinkevičius („Lietuvos rytas“)

Jan 29, 2017, 3:22 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 5:35 AM

Kalbėdamas apie pėsčiųjų ir mažiausiai apsaugotų eismo dalyvių saugumą Benediktas Vanagas pritaikė populiarų posakį: „Skęstančiųjų gelbėjimas yra pačių skęstančiųjų reikalas.“

Anot jo, atšvaito ar kitokių priemonių nenaudojantys žmonės turėtų įsisąmoninti, kad pavojus būti partrenktam išauga keletą kartų.

Pavojingos akistatos

Lenktynininkas prisiminė incidentą, kuris jam nutiko prieš išvykstant į Pietų Amerikoje vykusį Dakaro ralio maratoną. Sostinės Žvėryno rajone gyvenantis sportininkas rytą netoli namų vos nepartrenkė žmogaus.

„Buvo ankstyvas rytas – po nakties rodėsi pirmoji šviesa.

Žmogus nepateko į gatvių apšvietimo zoną ir jo tiesiog nebuvo matyti. Važiavau 40 km/val. greičiu, bet patekau į labai pavojingą situaciją“, – pasakojo jis.

Iki šiol gyvas pašnekovo atmintyje ir kitas, kiek senesnis, incidentas.

Prieš porą metų vėlyvą rudens vakarą važiuodamas link Belmonto malūno Vilniuje tik paskutinę akimirką jis išvengė susidūrimo su šalikele bėgančia mergina.

„Vos nesuvažinėjau žmogaus, kuris rūpinasi savimi, nori būti gražus“, – šiurpų nutikimą prisiminė B.Vanagas.

Automobilyje lenktynininkas turi atšvaitų ir įteikia žmonėms, kuriems jų tikrai reikia. Tai bandė padaryti ir po pavojingos situacijos su mergina, tačiau tai pavyko ne iš karto.

Ji išsigando vyro, išlipusio iš tamsaus visureigio, ir bandė pabėgti. „Mergina taip ir bėgo toliau, o man teko vytis. Kartu pabėgiojome tol, kol įteikiau jai atšvaitą“, – su šypsena apie incidentą pasakojo pašnekovas.

Dukrai – visas komplektas

B.Vanagas taip pat priminė svarbiausią taisyklę – atšvaitas veiksmingas tik tuomet, jei nešiojamas tinkamai. Iš rankinėje ar stalčiuje laikomų atšvaitų nėra jokios naudos.

„Žmonės jau pradeda nešioti atšvaitus, tačiau kad išvengtume nelaimių, juos privalo turėti visi, kurie nors trumpam žengia ant šaligatvio“, – pabrėžė lenktynininkas.

Jo trejų metų dukra, nesvarbu sezonas ar paros laikas, nuolatos nešioja prie drabužių prisegtus keturis atšvaitus. Dar šešiais atšvaitais padailintas vežimėlis, kuriuo mergaitė vežama. Atšvaitais aprūpinta ir ją prižiūrinti auklė.

Pašnekovas atkreipė dėmesį, kad atšvaitą privalu segėti nuolat – ne tik ankstyvą rytą ar vėlyvą vakarą. Tuo metu už vartotojams siūlomų produktų kokybės kontrolę atsakingos institucijos turėtų rūpintis, kad būtų prekiaujama tik tokiais atšvaitais, kurie iš tiesų atlieka savo funkciją.

„Juk mes visi pėstiesiems linkime tik gero, nenorime, kad jie mirtų nesava mirtimi arba taptų neįgaliaisiais visam likusiam gyvenimui“, – sakė B.Vanagas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.