Motociklininkų apranga: ką rinktis, norint apsisaugoti, bet nebankrutuoti?

Motociklininkų aksesuarus siūlantys prekybininkai pažymi, kad nebūtina rinktis pačią brangiausią, stilingiausią ar iš naujausių medžiagų pagamintą aprangą.

 Tinkama apranga gali stipriai sumažinti avarijos pasekmes.<br> D.Umbraso asociatyvi nuotr.
 Tinkama apranga gali stipriai sumažinti avarijos pasekmes.<br> D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Geriausiai motociklininką apsaugos vientisas kengūros odos kombinezonas. <br>V. Ščiavinsko nuotr.
Geriausiai motociklininką apsaugos vientisas kengūros odos kombinezonas. <br>V. Ščiavinsko nuotr.
 Tinkama apranga gali stipriai sumažinti avarijos pasekmes.<br> D.Umbraso asociatyvi nuotr.
 Tinkama apranga gali stipriai sumažinti avarijos pasekmes.<br> D.Umbraso asociatyvi nuotr.
 Tinkama apranga gali stipriai sumažinti avarijos pasekmes.<br> D.Umbraso asociatyvi nuotr.
 Tinkama apranga gali stipriai sumažinti avarijos pasekmes.<br> D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 8, 2017, 7:10 PM, atnaujinta May 8, 2017, 7:15 PM

Drabužiai turi būti tokie, kuriuos norėtumėte dėvėti kiekvieną kartą sėsdamas ant motociklo. Verta tik atkreipti dėmesį, ar jie atitinka saugumo reikalavimus.

 

Kaip sakė „Motoshop“ pardavimų vadovas Ugnius Stančius, motociklininkui reikalingas visas aprangos komplektas. Net važiuojant nuo garažo iki namų, anot jo, šalmas yra būtinybė. Taip pat ir pirštinės, kadangi rankos sunkiai gyja. Toliau seka visa ekipiruotė – batai, striukė, kelnės.

Geriausiai apsaugo odiniai

Specialistas paaiškino, kad aprangos pasirinkimas priklauso nuo motociklo tipo. Jei ruošiamasi važinėti bekele po lengvais rūbais dėvimos papildomos kūno apsaugos.

U. Stančius sakė, kad klausimą apie geriausios aprangos pasirinkimą tenka išgirsti itin dažnai. Jis ir kolegos dažniausiai pataria turėti tokį aprangos komplektą, kurį žmogus galėtų dėvėti kiekvieną kartą sėsdamas ant motociklo.

Sportiniu plento motociklu važiuojančiam vairuotoju kiekvienas kritimas yra rimtas įvykis, dažniausiai pasibaigiantis didesne ar mažesne trauma. Geriausią apsaugą jiems suteikia odiniai rūbai.

„Pagrindinis odos privalumas – atsparumas trinčiai. Todėl pats geriausias variantas, kurį naudoja ir žiedinėse trasose važiuojantys sportininkai – odinis vienos dalies kombinezonas. O atspariausia trinčiai yra kengūros oda“, - komentavo U. Stančius.

Anot specialisto, kengūros odos kombinezonas – nepigus malonumas. Per parodas ir išpardavimo metu tokį galima įsigyti už 600 eurų, o šiaip įprasta gaminio kaina – 1500 eurų.

„Jeigu norite būti saugus ir galite skirti tam lėšų, įsigykite kengūros odos kombinezoną, gerus batus, kurie neleistų kojai pasisukti į šoną, pirštines ir šalmą“, - patarė jis.

Rinktis tai, ką norėtųsi dėvėti

Visgi pašnekovas atkreipė dėmesį, kad tik savaitgaliais ant motociklo sėdančiam entuziastui toks variantas gali būti ne visai priimtinas. Tokie miesto motociklininkai dažnai važinėja dėvėdami įprastus laisvalaikio batus ir paprastas kelnes.

„Bet kokio kritimo atveju trauma yra garantuota – jei nusitarkuosite kulną, lovoje praleisite nuo savaitės iki keturių mėnesių“, - galimas pasekmes iliustravo U. Stančius.

Dėl šio priežasties pirkėjams jis rekomenduoja turėti ne pačią geriausią, brangiausią, iš naujausių medžiagų pagamintą aprangą, o tokią, kurią visuomet norėtų ir galėtų dėvėti sėsdami ant motociklo.

Todėl greta privalomų atributų – šalmo ir pirštinių - patarė išsirinkti gerą striukę ir motociklininko džinsus. Pastarieji savo dizainu nesiskiria nuo įprastų, tačiau ties sėdmenimis ir keliais turi kevlaro pamušalą. Kai kuriuose modeliuose taip pat yra kelių apsaugos.

„Ką jie duoda? Tarkime, jei važiuojantį leistinu greičiu koks užsižiopsojęs vairuotojas numuš jus nuo motociklo ir jūs slysdamas užpakaliu lenksite kitus automobilius, tai viršutinis džinso sluoksnis suplyš, bet tvirtas pamušalas išsaugos jūsų odą“, - aiškino U. Stančius.

Jo teigimu, dėvėdami specialius džinsus tokiu atveju greičiausiai atsipirksite sumušimais, tačiau odos persodinti nereikės.

Svarbu dėvėti tinkamą dydį

Svarbūs, anot specialisto, yra ir tinkami motociklininko batai. Įprastai jei turi aukštus aulus, plastikinius padus ir apsaugas nuo pažeidimų braukiant asfaltu. Tačiau su tokiu apavu praleisti visą dieną yra nepatogu.

„Todėl yra kitokio tipo batai, su kuriais tu gali ir vaikščioti, ir važiuoti.

Esminis skirtumas lyginant su paprastais batais – eismo įvyko atveju jie nenusimauna nuo kojų. Taip jau veikia mūsų fiziologija, kad krentant atsipalaiduoja raumenys, todėl išsimautumėte ir iš suvarstytų „kerzinių“ batų“, - sakė specialistas.

Tuo metu vaikščiojimui ir motociklo vairavimui skirti batai ne tik nesusimauna krentant, bet ir tvirtai laiko koją, turi antkaulių apsaugas bei neplyšta perjunginėjant pavaras.

U. Stančius pastebėjo, kad nepriklausomai nuo gamintojo, visos aprangos detalės turi atitikti saugumo reikalavimus. Jis pataria pirkėjams žiūrėti ne į prekės ženklus, o saugumo atitikties sertifikatų žymėjimus.

Taip pat perkant motociklininko aprangą svarbu išsirinkti tinkamą dydį.

„Galvojate, kad įsigysite striukę, galėsite naudoti visus metus: tarkime, žiemą ant dviejų megztinių pasivažinėti sniego motociklu, o vasarą – išsisegę pamušalą? Deja, taip nebus. Ta striukė plevėsuos ir eismo įvyko metu apsaugos nebus savo vietose“, - komentavo pašnekovas.

Kiek teks išleisti?

Jis taip pat nepataria pirkti nežinomų gamintojų aprangos. Kokybės kontrolę reiškiantys žymėjimai šiuo atveju gali būti netikri.

U. Stančius taip pat įvardino orientacines motociklininko aprangos kainas. Anot jo, gerą europiečių gamintojo šalmą galima įsigyti už 100 eurų, universali striukė su apsaugomis kainuos 200 eurų, motociklininko džinsai kainuos 100 eurų, tiek pat reikės sumokėti už batus, o dar 60 eurų – už pirštines.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?