Smūgio į briedį kaina - 28 tūkst. eurų ir ilgas gydymas

Atšilus orams vairuotojai, važiuodami miškingais keliais ir žaluma apaugusiomis vietovėmis, turėtų būti itin atsargūs. 

 Susidūrimai su briedžiu - itin pavojingi.<br> A.Vaitkevičiaus nuotr.
 Susidūrimai su briedžiu - itin pavojingi.<br> A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-05-09 16:10, atnaujinta 2017-05-09 16:19

Draudikai įspėja apie pavasario laikotarpiu dvigubai padažnėjančius transporto priemonių susidūrimus su laukiniais žvėrimis, kurių elgseną įtakoja pasikeitusios gamtos sąlygos – gyvūnai tampa aktyvūs: jie bunda, veisiasi, migruoja.

„Tikimybė susidurti su gyvūnu kelyje egzistuoja ištisus metus, tačiau rizikingiausias metų mėnuo – gegužė. Praėjusią gegužę klientai pranešė net apie 211 avarijų susidūrus su gyvūnais: palyginti su kitais metų mėnesiais, kai nevyksta gyvūnų migracija, gegužę tokių avarijų fiksuojama dvigubai daugiau. 

Iš viso per metus „Lietuvos draudimas“ gauna 1800 pranešimų dėl į kelią išbėgusių gyvūnų sukeltų avarijų - po 5 kasdien“, – teigė bendrovės Žalų departamento direktorius Artūras Juodeikis. 

Vasarą automobilių susidūrimų su gyvūnais apimtys kiek sumažėja, tačiau neilgam – spalio-lapkričio mėnesiais fiksuojama antroji banga, o toks šių įvykių sezoniškumas susijęs su natūralia gyvūnų migracija. 

Didžiulė žala

„Nė vienas vairuotojas nenorėtų, kad kelią jam pastotų laukinis gyvūnas, tačiau mes  kasdien fiksuojame po kelis draudžiamuosius įvykius, kuomet transporto priemonės, o kartais ir žmonės, kelyje nukenčia nuo tokių susidūrimų. Nors už jų gyvybę nelaimės atveju baudos mokėti nereikia, tačiau būtina informuoti policiją, kuri ne tik užfiksuos eismo įvykį, bet ir padės pasirūpinti nukentėjusio ar nugaišusio gyvūno utilizavimu“, – kalbėjo  draudimo bendrovės „Gjensidige“ Transporto priemonių draudimo produkto vadovas Baltijos šalims Andrius Loveikis.

Draudimo bendrovės „Gjensidige“ duomenimis, pernai, lyginant su 2015 metais, 22 proc. išaugo tokių įvykių skaičius, o atlyginta nuostolių suma padidėjo 17 procentų. Pastaraisiais metais vidutinė žala, atlyginta po susidūrimo su laukiniais žvėrimis, siekia 1500 eurų.

„Didžiausius nuostolius vairuotojai patiria po susidūrimo su briedžiais. Dažniausiai jie sugadina visą priekinę automobilio dalį, o smūgis į šį gyvūną prilygsta susidūrimui su sunkiasvore transporto priemone. Pernai po susidūrimo su šiuo gyvūnu vairuotojui atlyginome 24 tūkst. eurų žalą, tuo tarpu už Kasko draudimą jis buvo sumokėjęs 446 eurus. Šiais metais didžiausia išmokėta žala po susidūrimo su laukiniu gyvūnu  – beveik 9 tūkst. eurų“,  –  sakė A. Loveikis. 

„Lietuvos draudimas“ taip pat užfiksavo didelių žalų. Brangiausiai pernai – net 28 tūkst. eurų – kainavo visureigio „Porsche Cayenne“ vairuotojo akistata ties Elektrėnais su į kelią įšokusiu briedžiu. Panaši – 26 tūkst. eurų dydžio – avarija užfiksuota ir šiemet: prabangaus „Mercedes-Benz“ automobilio vairuotojas susidūrė su elniu vykdamas iš Vilniaus į Alytų. Mažiausiai nuostolių – vidutiniškai apie 350 eurų – vairuotojams sukelia susidūrimai su paukščiais ar katėmis kelyje.

Tačiau ne viską galima įkainoti pinigais. Smūgis į laukinį gyvūną labai pavojingas priekyje sėdintiems žmonėms, todėl po smūgio neretai tenka ištverti ir ilgą gydymo procesą.

Auga ir įvykių skaičius, ir nuostoliai

„Lietuvos draudimas“ pastebi, kad susidūrimų su gyvūnais skaičius nepaliauja augęs – pernai jų užregistruota 15 proc. daugiau nei 2015-aisiais, o palyginus su 2012 m., įvykių padaugėjo beveik du kartus. Daugiausia avarijų pernai užregistruota Vilniaus, Utenos ir Kauno rajonuose. Šalies vairuotojai neišvengia susidūrimų su gyvūnais ir keliaudami užsienyje – pernai užfiksuota daugiau nei 60 tokių avarijų svetur.

Augant įvykių skaičiui atitinkamai didėja ir vairuotojų patiriami nuostoliai – pernai nuo gyvūnų kelyje nukentėjusiems klientams „Lietuvos draudimas“ išmokėjo 2 mln. eurų kompensacijų, arba beveik šeštadaliu daugiau nei užpernai, vidutiniškai viena tokia avarija kainuoja apie 1180 eurų.

Pasak A. Juodeikio, žalos dydį lemia du faktoriai – automobilio vertė (kuo jis naujesnis ir bangesnis, tuo didesnė būna žala), bei gyvūno, su kuriuo susiduriama, dydis. Brangiausiai vairuotojams atsieina susidūrimai su briedžiais ir elniais – atitinkamai vidutiniškai 2900 eurų ir 2400 eurų. 

„Lietuvos draudimas“ atlygina susidūrimo su gyvūnais nuostolius klientams, turintiems Kasko draudimą arba tiems, kurie kartu su privalomuoju vairuotojų civilinės atsakomybės draudimu įsigijo papildomą apsaugą nuo susidūrimo su gyvūnu kelyje. Šis papildomas draudimas kainuoja 30 eurų metams. 

Būtina kviesti policiją

Pasak A.Loveikio, susidūrimas su laukiniu žvėrimi yra priskiriamas eismo įvykiui ir jam yra taikomos mūsų šalyje galiojančios Kelių eismo taisyklės. 

„Pagal jų nuostatas, policiją privaloma kviesti, kai eismo įvykyje dalyvavo daugiau nei du automobiliai arba nesutariama kuris yra įvykio kaltininkas, taip pat kai yra sužalotų ar žuvusių asmenų arba eismo įvykio vietoje nėra nukentėjusio turto savininko“, – pasakojo jis

Specialisto teigimu, būtent paskutiniam atvejui yra priskiriamas transporto priemonės susidūrimas su gyvūnu. 

„Laukiniai žvėrys dažniausiai priklauso valstybei, todėl apie įvykusį eismo įvykį reikia informuoti policiją. Jei jie priklauso konkrečiam asmeniui, tuomet reiktų pranešti nukentėjusiajam, o jei nukentėjęs asmuo nežinomas, tuomet – kreiptis į policiją. Visada pilietiškas turi būti ir įvykio liudininkas, kuris, pastebėjęs partrenktą kelyje gyvūną, praneša policijos pareigūnams“, – sakė A. Loveikis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.