Pareigūnai atskleidė, kodėl dažniausiai įvyksta tragiškos avarijos

Nuo metų pradžios šalies keliuose žuvo 68 žmonės, dar daugiau nei 1400 buvo sužeista eismo įvykių metu.

Nelaimių priežastys dažnai kartojasi.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Nelaimių priežastys dažnai kartojasi.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2017, 12:14 PM, atnaujinta May 26, 2017, 12:20 PM

„Daugiausiai nelaimių įvyksta prieš savaitgalį ir iš karto po jo, kuomet vairuotojai ir kiti eismo dalyviai atsipalaiduoja ir nepaiso Kelių eismo taisyklių bei saugumo reikalavimų. 

Puiku, kad policijos dėmesys ir susirūpinimas saugiu eismu yra palaikomas, ir kartu su partneriais pradedame kampaniją pačiu aktualiausiu metu“, – sako Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys.

Pareigūnai išskyrė pavojingiausius pažeidimus, kurie dažniausiai baigiasi skaudžiai.

Chuliganiškas vairavimas

Chuliganiškas elgesys keliuose yra netoleruotinas pažeidimas, dažnai lemiantis  tragiškus eismo įvykių padarinius. 

Baudos už chuliganišką vairavimą siekia nuo 115 iki 579 eurų, o vairuotojo pažymėjimo galima netekti net iki dviejų metų. Jei chuliganišku elgesiu „pasižymėjo“ vairuoti teisės neturintis asmuo, piniginė bauda padvigubėja.

Greičio viršijimas

Pasak V. Grašio, lietuviai yra mėgėjai paspausti greičio pedalą. Neseniai policijos vykdytos akcijos „Greičio maratonas“ metu, vien kelyje „Via Baltica“ per savaitę užfiksuoti 5 303 greičio viršijimo atvejai. 

Siekiant auklėti ir drausminti „greičio mėgėjus“, įstatymas numato teisės vairuoti atėmimą, viršijus leistiną greitį daugiau nei 30 km/h.

Vairavimas apsvaigus

Kas dešimtas nukentėjęs eismo įvykio metu traumą patyrė dėl apsvaigusio vairuotojo kaltės. Ir tai nekeista: alkoholis ir psichotropinės medžiagos sulėtina vairuotojo reakciją nuo dešimtadalio iki trečdalio, todėl eismo įvykis atsitinka dėl negebėjimo reaguoti ir priimti teisingą sprendimą. 

Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas paminėjo, kad visuomenės nepakantumas neblaiviems vairuotojams, augantis sąmoningumas ir aktyvi policijos veikla duoda vaisių: neblaivių vairuotojų sukeliamų avarijų sumažėjo ketvirtadaliu.

Naudojimasis mobiliaisiais įrenginiais

Mobilieji telefonai gerokai palengvino žmonių gyvenimą, tačiau prie vairo jie tapo tikra pragaištimi. Šis įprotis yra labai pavojingas, vairuojant ne tik kalbama, bet rašomos žinutės, naršomi socialiniai tinklai ar net žaidžiama. 

Pasak Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininko, naudojimasis laisvų rankų įranga yra labai svarbus. Vairuotojų  drausmingumą nuo šių metų keliuose pradėjo kontroliuoti ir išskirtinis, ypatinga įranga aprūpintas nežymėtas policijos automobilis, o piniginė bauda siekia 90 eurų. 

Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys akcentuoja, kad per kelerius metus buvo įgyvendinta daug saugaus eismo iniciatyvų, o žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičius nuosekliai mažėja. 

Tačiau ir viena prarasta gyvybė yra per didelė kaina, todėl nuolat priminti vairuotojams, kad vairavimas yra ne tik privilegija, yra būtina.

Prisidaro problemų

Lietuvos kelių policijos tarnyba kartu su automobilių dalinimosi tinklu „CityBee“, siekdami priminti apie atsakomybę ir saugų elgesį kelyje, pradeda švietėjišką kampaniją ir primena, koks vairuotojų elgesys kelyje yra pavojingiausias jiems patiems ir aplinkiniams.

„Teikiame prioritetą saugiam eismui ir siekiame, kad prie „CityBee“ automobilių vairo sėdę vairuotojai papildytų drausmingų eismo dalyvių gretas, todėl ant kiekvieno automobilio esame nurodę telefono numerį, kuriuo galima pranešti apie vairavimo pažeidimus. 

Taip vairuotojams skiepijame suvokimą, kad nuo jų asmeninio elgesio labiausiai ir priklauso avaringumas šalies keliuose“, – sako „CityBee“ vadovas Lukas Yla, kurio vadovaujamas tinklas tapo saugaus eismo ambasadoriumi.

Pasak L. Ylos, įmonei gavus pranešimą apie pavojingą ir chuliganišką vairuotojo elgesį, visuomet atkreipiamas dėmesys. 

„Jei pranešimai pasitvirtina, nedrausmingus vairuotojus perspėjame keisti elgesį kelyje. Jei į perspėjimus neatsižvelgiama ir elgesys nepasikeičia, tuomet imamės griežčiausių prevencijos priemonių: sustabdome galimybę naudotis „CityBee“ paslaugomis, taip pat, priklausomai nuo situacijos, galime skirti 300 eurų mokestį, kuris yra numatyta paslaugų sutartyje už sutarties pažeidimus. Tikime vairuotojų sąmoningumu ir geronoriškumu, todėl tokių priemonių tenka imtis retai“, – teigė jis

Pasak L. Ylos, įmonė didelį ir nuolat pasikartojantį greičio viršijimą traktuoja kaip pavojingą ir chuliganišką elgesį kelyje. 

„Mes taip pat  griežtai kovojame su apsvaigusiais vairuotojais. Tokie asmenys netenka draudimo ir turi padengti visus avarijos metu padarytus nuostolius. Maža to, juos vertiname kaip neatsakingus paslaugos naudotojus, todėl jie praranda galimybę ateityje naudotis mūsų paslaugomis“, – tvirtino jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.