Paneigė vyraujančią nuomonę apie motociklininkams kylančius pavojus

Šilti orai į gatves išvilioja ne vieną motociklų ar motorolerių mėgėją. Vis tik šių transporto priemonių vairuotojams Lietuvos keliai dar nėra patys saugiausi ir priešingai populiariam įsitikinimui, dėl motociklininkams sukeltų avarinių situacijų daugeliu atvejų yra kalti automobilių vairuotojai.

Lietuvos kelių policijos tarnybos ir draudikų duomenys rodo, kad motociklininkai eismo įvykiuose gerokai dažniau tampa nukentėjusiaisiais, o ne kaltininkais. <br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Lietuvos kelių policijos tarnybos ir draudikų duomenys rodo, kad motociklininkai eismo įvykiuose gerokai dažniau tampa nukentėjusiaisiais, o ne kaltininkais. <br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 18, 2017, 5:14 PM

Bendrovės „Ergo Insurance“ duomenimis, pernai eismo įvykiuose motociklininkai ir motorolerių vairuotojai nukentėjo daugiau nei keturis kartus dažniau nei patys sukėlė eismo įvykius.

Dažniau nukenčia patys

Dėl kitų vairuotojų kaltės motociklininkai ir motorolerių vairuotojai pernai iš viso patyrė nuostolių už beveik 90 tūkst. eurų, o tokias žalas draudikai administravo 44 kartus.

Tuo metu motorinių dviračių transporto priemonių vairuotojų sukeltose avarijose kitiems eismo dalyviams padaryta nuostolių už 12 kartų mažesnę sumą – 7,5 tūkst. eurų. Iš viso pernai fiksuota 10 motociklininkų ar motorolerių vairuotojų sukeltų eismo įvykių.

„Panaši tendencija stebima ir šiemet. Kol kas šiais metais fiksavome tik vieną motociklininko sukeltą eismo įvykį. Jo metu kitos transporto priemonės vairuotojui padaryta nuostolių už 615 eurų.

Tuo metu motociklininkai ir dviratininkai dėl kitų eismo dalyvių kaltės nukentėjo jau šešis kartus.

Šių eismo nelaimių metu jie patyrė nuostolių už daugiau kaip 4 tūkst. eurų“, – sako „Ergo Insurance“ transporto priemonių žalų administravimo skyriaus vadovas Raimondas Bieliauskas.

Avarijų statistika šiurpina

Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenys atskleidžia ir dar liūdnesnę realybę. Nuo metų pradžios keliuose jau žuvo penki motociklininkai ir vienas mopedo vairuotojas, keturi iš jų – gegužės mėnesį.

Palyginimui, pernai per visus metus eismo įvykių metu žuvo šeši motociklų vairuotojai ir nei vienas mopedą ar motorolerį vairavęs asmuo. Jau 70 motociklininkų ir mopedų vairuotojų šiemet taip pat buvo sužeista, kai per visus 2016 metus šis skaičius siekė 61.

„Nors motociklininkus neretas vis dar įsivaizduoja kaip taisyklių nesilaikančius ir kitiems eismo dalyviams pavojų keliančius vairuotojus, realybėje dėl automobilių vairuotojų kaltės jie nukenčia gerokai dažniau.

Apskritai mūsų šalies keliuose dar gana dažnas požiūris, kad kuo transporto priemonė didesnė, tuo daugiau teisių prieš kitus eismo dalyvius ji neva turi.

Dėl to neretai nukenčia labiau pažeidžiami eismo dalyviai – motociklininkai, dviratininkai, motorolerių vairuotojai, kurie keliuose visuomet turėtų būti laikomi lygiateisiais“, – sako R. Bieliauskas.

Vairuotojams trūksta atidumo

Kitais atvejais, anot draudimo eksperto, dėl eismo įvykių, kuriuose nukenčia dviratininkai, būna kaltas paprasčiausias automobilių vairuotojų neatidumas ir neatsargumas.

R. Bieliausko teigimu, dažnos situacijos, kuomet dviračių transporto priemonių vairuotojai ir jų keleiviai nukenčia automobiliams nepraleidus jų pagrindiniame kelyje.

Taip pat automobilių vairuotojai sukdami į kairę ne visuomet įsitikina, kad niekas neatvažiuoja priešinga kelio puse, ir todėl sukelia skaudžias nelaimes.

„Motociklininkai nukenčia ir gan standartinių, miestų gatvėms būdingų eismo įvykių metu – automobilių vairuotojams nesilaikant saugaus atstumo ar rikiuojantis į kitą eismo juostą.

Be to, registravome atvejų, kai motociklai buvo apgadinti automobiliams neatsargiai judant atbuline eiga.

Beje, motociklininkai, kaip ir automobilių vairuotojai, į eismo įvykius patenka ir dėl netikėtai į kelią išbėgusių žvėrių. Kaip tik tokį atvejį šiemet jau fiksavome“, – sako R. Bieliauskas.

Anot draudikų atstovo, motociklų bei motorolerių vairuotojai patys taip pat turėtų pasirūpinti savo saugumu ir visuomet rinktis saugų greitį, dėvėti šalmą ir kitas apsaugas bei važiuoti tik techniškai tvarkingomis transporto priemonėmis su gerai veikiančiais žibintais, tinkamai sureguliuotais galinio vaizdo veidrodėliais ir patikimais stabdžiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.