Po jauno vaikino žūties – tiesus verdiktas: „Tai buvo aplaidi klaida“

Savaitės pradžia šalies keliuose jau paženklinta tragedija. Pirmadienio naktį žuvo Lazdijų rajone partrenktas automobilio dviratininkas.

Pirmadienio naktį kelyje Alytus-Seirijai-Lazdijai partrenktas dviratininkas dėl daugybinių kūno sužalojimų ligoninėje mirė.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Pirmadienio naktį kelyje Alytus-Seirijai-Lazdijai partrenktas dviratininkas dėl daugybinių kūno sužalojimų ligoninėje mirė.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-08-17 17:56

Paauglys važiavo be šalmo, taip pat nenaudojo šviesų ir nevilkėjo šviesą atspindinčios liemenės.

Vaikino nepamatė

Skaudi nelaimė įvyko rugpjūčio 14 dieną, maždaug pusę vienuolikos vakaro kelio Alytus-Seirijai-Lazdijai atkarpoje ties Seirijų miesteliu.

51 metų vyras vairuodamas „Opel Astra“ automobilį partrenkė dešine kelio dalimi važiavusį keturiolikmetį dviratininką. Pirminiais duomenimis, vairuotojas buvo blaivus.

Nukentėjęs nepilnametis dėl daugybinių kūno  sužalojimų buvo skubiai pristatytas į ligoninę, tačiau po kelių valandų paauglio gyvybė užgeso.

Lietuvos kelių policijos tarnyba skelbė, kad rugpjūčio 14–15 dienomis šalies keliuose nukentėjo 38 žmonės, o tarp sužeistųjų daugiausia buvo dviratininkų – net 11.

Įvardino dviratininko klaidą

Vienas geriausių Lietuvos dviratininkų Tomas Vaitkus pažymėjo, kad važiuojant tamsoje dviračio žibintai yra privalomas atributas. Kaip ir papildomi atšvaitai ant aprangos.

„Žmogus pats turi stengtis būti kuo geriau matomas aplinkiniams. Šiuo atveju tai buvo paties dviratininko aplaidi klaida“, – griežtą išvadą pateikė jis.

Pašnekovas pažymėjo, kad šiais laikais dviratininkams skirtų žibintų pasirinkimas yra labai platus, todėl važiavimas tamsoje tuo atžvilgiu neturėtų būti didelė problema.

T. Vaitkus pastebėjo, kad skaudžius eismo įvykius dažniausiai lemia ne vien dviratininkų klaidos. Anot jo, automobilių vairuotojai ne visuomet sutelkia visą dėmesį į kelią – ypatingai, kai naudojasi telefonais.

„Tačiau jei dviratininkas važiuoja tamsoje be jokių žibintų ar atšvaitų ir dar tamsiai apsirengęs – tada tik jis pats yra kaltas“, – komentavo dviratininkas.

Pažeidė svarbų reikalavimą

Kelių eismo taisyklės numato, kad važiuodami su dviračiu važiuojamąja dalimi, nepilnamečiai asmenys privalo dėvėti šalmus. Pirmadienį tragiškai žuvęs paauglys nesilaikė ir šio reikalavimo.

T. Vaitkus šalmus rekomendavo dėvėti visais atvejais. Neįgudusiems dviratininkams jis patarė tą daryti ir važiuojant dviračių takais ar šaligatviais.

„Ypatingai tai aktualu jauniems žmonėms, kurie neseniai pradėjo važinėti dviračiais“, – patarė pašnekovas.

Dviratininkams jis pateikė ir dar vieną svarbų patarimą. Ilgus metus dviračių sportu užsiiminėjęs T. Vaitkus įpratęs važiuoti keliu, tačiau visuomet užima padėtį arti kelkraščio.

Jį stebina dviratininkai, kurie piktnaudžiaudami važiuoja viduriu kelio.

„Nedėmesingas vairuotojas, kuris tarkime, naudojasi telefonu tavęs gali ir nepastebėti, o būdamas arčiau šalikelės turėsi daugiau šansų išvengti susidūrimo“, – kalbėjo pašnekovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.