5 mitai apie atšvaitus, kuriais tikėdami rizikuojate gyvybe

Automobilių avarijas lemia gausybė pačių įvairiausių priežasčių, tačiau kalbant apie pėsčiuosius viskas yra gerokai paprasčiau. Remiantis eismo įvykių suvestinėmis, daugiausiai jų žūsta tamsiu paros metu, o didžioji dalis žuvusiųjų nedėvi jokių šviesą atspindinčių elementų.

Tamsiu paros metu atšvaitas pėsčiajam – privaloma aprangos detalė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tamsiu paros metu atšvaitas pėsčiajam – privaloma aprangos detalė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2017, 11:54 AM, atnaujinta Oct 27, 2017, 12:02 PM

Lietuvos šiais metais per devynis mėnesius eismo įvykiuose žuvo 41 pėsčiasis, iš jų net 20 – tamsiuoju paros metu. 2016 metais tuo pačiu laikotarpiu, žuvo 39 pėstieji iš jų tamsiuoju paros metu – 26.

Žmonėms, kurie nori būti saugesni vaikščiodami šalia bendrojo naudojimo kelių, nereikia itin didelių pastangų. Jie turi laikytis Kelių eismo taisyklių ir užtikrinti, kad būtų matomi automobilių vairuotojams.

Pateikiame penkis mitus apie atšvaitus, kuriais tikėdami žmonės dažnai tampa aplaidūs ir rizikuoja savo bei aplinkinių gyvybėmis:

1. Atšvaitai yra brangūs

Lietuvos automobilių kelių direkcijos iniciatyva spalio 27-oji yra skelbiama atšvaitų diena. Pėstiesiems itin svarbios aprangos detalės nemokamai dalinamos ne tik Vilniuje, bet ir įvairiose regioninėse įmonėse.

Jei nepasinaudojote galimybe gauti nemokamų atšvaitų minėtą dieną, visuomet jo galite pasiteirauti jų tiek artimiausioje kelininkų bendrovėje, tiek paprašyti policijos pareigūnų.

Taip pat galima pačiam įsigyti atšvaitą ir taip anaiptol nėra brangu. Specialistų laikomą bene universaliausiu aksesuaru pėstiesiems, juostinį atšvaitą, galima nusipirkti maždaug už eurą.

2. Pakabinami atšvaitai gadina drabužius

Pakabinamiems atšvaitams yra skirti specialūs karabinai, kurie tikrai nepadarys jokios žalos jūsų žieminiam paltui ar kuprinei.

Be to, geresnis sprendimas visuomet yra juostiniai atšvaitai ant rankų ir kojų, o jie nereikalauja jokio specialaus tvirtinimo.

Specialistai taip pat atkreipia dėmesį, kad efektyviausios priemonės tamsoje yra šviesą atspindinčios liemenės ir žibintuvėliai.

3. Vaikštau ten, kur yra apšvietimas, todėl atšvaitas – nereikalingas

Pėstieji, kurie vengia nešioti atšvaitus, itin dažnai naudoja šį argumentą. Visgi jie turėtų žinoti, kad vairuotojams yra gerai matomi tik tuomet, kai atsiduria tiesiai po šviesos šaltiniu arba yra labai netoli jo.

Užtenka vos žingsnio į šalį ir pėsčiasis tarsi patenka į prieblandos zoną, t. y. iš toli tampa nematomas.

4. Žengdamas per gatvę apsižvalgau, todėl man nieko nenutiks

Labai svarbu gatvėje būti susikaupusiam, tačiau net ir tie pėstieji, kurie garsiai kalba apie savo pavyzdingą elgesį, patys taip pat yra žengę per gatvę įbedę akis į telefoną, naują reklaminį stendą ar seną pažįstamą.

Dėl vieno pražiopsoto automobilio pasivaikščiojimas gali baigtis sunkia trauma ar netgi mirtimi.

Telefono skleidžiamos šviesos nepakaks tam, kad automobilio vairuotojas jus pastebėtų didesniu atstumu. Tai užtikrinti padeda tik atšvaitai.

5. Esu suaugęs ir galiu pasirūpinti savimi – atšvaitai būtini tik vaikams

Rūpestingi tėvai jau įprato savo atžalas rengti drabužiais su šviesą atspindinčiais elementais ir už tai juos galima pagirti.

Tačiau labai dažnai jie nepagalvoja, kad patys nedėvėdami atšvaitų tampa blogais pavyzdžiais vaikams. Ar gali mažieji suprasti, kodėl šviesą atspindinčios aprangos detalės yra reikalingos, jei tėvai jų nenaudoja?

O užtenka tik pačiam užsidėti norimą atšvaitą ir paaiškinti mažiesiems eismo dalyviams, kodėl tai yra svarbu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.