Veždami vaikus žiemą tėvai susiduria su pavojumi, apie kurį net nesusimąsto

Vežant vaikus svarbiausia juos gerai pritvirtinti automobilinėse kėdutėse. Deja, patirtis rodo, kad žiemą šiltai aprengti vaikai nuo traumų apsaugoti daug prasčiau.

Vaikas bus saugus tik tuomet, kai tarp diržo ir kūno nebus oro tarpo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vaikas bus saugus tik tuomet, kai tarp diržo ir kūno nebus oro tarpo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Justina Marcinkutė, LRT televizijos laida „Keliai. Mašinos. Žmonės“, LRT.lt

Feb 5, 2018, 6:13 PM

Eismo įvykio atveju stori drabužių sluoksniai trukdo saugos diržams išlaikyti vaiką, todėl patiriant smūgį kėdutė tėra saugumo iliuzija.

Kaip žiemą savo vaikus apsaugoti bando tėvai ir ką rekomenduoja žinovai?

Kad žemesnius nei 1,35 metro ūgio vaikus būtina vežti automobilinėje kėdutėje, teoriškai žino visi.

Tai reglamentuoja Kelių eismo taisyklės (KET) ir moko saugaus eismo ekspertai. Kėdutėse vežami vaikai daug dažniau išvengia skaudžių traumų.

Žiemą – papildoma rizika

Tačiau pasaulyje atlikti saugumo testai parodė, kad papildoma rizika susižeisti iškyla žiemą, kai mažamečiai vilki daug šiltų drabužių.

Kitaip tariant, šaltuoju metų laiku, net ir pasodinę vaiką į kėdutę ir tvirtai jį prisegę saugos diržu, dar negalite būti garantuoti, kad kilus eismo įvykiui ar staigiai stabdant vaikas liks sveikas. Deja, ir Lietuvos vairuotojai apie galimą pavojų retai susimąsto.

Numoti ranka ir ekspertų vertinimus vadinti perdėtais gąsdinimais nederėtų.

Žinovai aiškina, kad automobilių kėdučių bandymų rezultatai – tikrų tikriausias to įrodymas: dėl drabužių sluoksnių atsirandantis laisvas judėjimas saugumo garantą sumažina kone iki nulio.

„Žiemą vaikai būna aprengti storais drabužiais ir susidaro oro tarpas tarp diržo ir kūno. Tokiu atveju, kaip įrodė mokslininkai, atsiranda papildomų traumų galimybė.

Todėl reikėtų labiau įtempti diržus – tarp diržo ir kūno turėtų būti dviejų ar vieno piršto tarpas.

Arba galima šildyti automobilį ir vaiką sodinti jau nurengtą“, – aiškina „Vaikučio“ technikos vadovas Edgaras Juzėnas.

Tačiau lietuviškai žvarbų žiemos rytą kalbinti tėvai iš pastarojo patarimo tik juokiasi.

Negalima atlaisvinti diržų

Lietuvos automobilių sąjungos ekspertas Šarūnas Jankauskas sako, kad atlaisvinti saugos diržus, kad jie neveržtų šiltai prirengto vaiko, jokiu būdu negalima. Šaltuoju metų laiku kaip tik turime galvoti, kaip dar stipriau ir patikimiau prisegti mažuosius keleivius.

Patogumą, o ne vaikų saugumą kartais labiau akcentuojančius tėvelius Š. Jankauskas gali nuraminti. Esant žemai oro temperatūrai, išrengti ir šaldyti vaikų tikrai nebūtina.

Štai pats tinkamiausias būdas, užtikrinantis, kad automobilinėje kėdutėje prisegtas mažylis nesušals ir nuo nelaimės bus maksimaliai apsaugotas.

„Diržą galima prisegti tuomet, kai atsegama vaiko striukė. Tuomet diržas būna prie kūno. Tinkamai užveržus diržą, galima vėl užsegti striukę – tuomet nebus oro tarpo“, – pataria Š. Jankauskas.

Pagal Europos Komisijos duomenis, kasmet Europos Sąjungos šalių keliuose žūsta daugiau kaip 700 vaikų, jaunesnių nei 15 metų.

Traumų eismo įvykiuose patiria net šimtas tūkstančių. Taigi kiekvienos šeimos užduotis – ne tik įsigyti patikimiausią automobilinę vaikišką kėdutę, bet ir tinkamai savo vaiką prisegti saugos diržu.

Juk riziką didinančiais drabužių sluoksniais vaikus rengiame ne tik žiemą, bet ir rudenį bei pavasarį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.