Kaip tinkamai pasiruošti ilgai kelionei automobiliu su kūdikiu?

Vasarą lietuviai į keliones dažnai išsiruošia automobiliu, nes toks keliavimo būdas palieka neišdildomų prisiminimų visam gyvenimui. Nenuostabu, kad vis daugiau tėvų į tokias keliones ima ir savo mažylius – net ir kelių mėnesių amžiaus kūdikius. 

Su savimi vežantis kūdikį būtina maksimali atsakomybė ir koncentracija prie vairo.<br> Gamintojo nuotr.
Su savimi vežantis kūdikį būtina maksimali atsakomybė ir koncentracija prie vairo.<br> Gamintojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 5, 2018, 2:15 PM, atnaujinta Jul 10, 2018, 11:09 AM

Ekspertai sako, kad keliauti su kūdikiu tikrai galima, tačiau tam reikia pasiruošti iš anksto.

Saugiai įtvirtinti kėdutę

Draudimo bendrovės „Ergo“ transporto priemonių draudimo skyriaus vadovo Rimvydo Pociaus teigimu, kiekvienos kelionės automobiliu metu, saugumas turi būti didžiausias prioritetas, o su savimi vežantis kūdikį – būtina maksimali atsakomybė ir koncentracija prie vairo.

„Keliaujant su kūdikiu ar mažu vaiku, visų pirma, reikėtų pasirūpinti jam tinkama automobiline kėdute. 

Saugiai vaiką vežti joje įpareigoja ir Kelių eismo taisyklės (KET). Jose numatyta, kad visi vaikai iki 12 metų amžiaus turėtų būti vežami specialiose, mažyliui pagal jo svorį ir ūgį tinkančiose kėdutėse. 

Net ir vyresni vaikai, kurių ūgis mažesnis nei 150 centimetrų, taip pat turėtų keliauti specialiose kėdutėse arba ant paaukštiinimų“, – pasakoja R. Pocius.

Draudimo ekspertas primena, kad vos prieš kelerius metus automobilinėms vaikų kėdutėms Europos Sąjungoje pradėtas taikyti naujas saugumo standartas, todėl reikėtų rinktis jį atitinkančią įrangą.

„Svarbu atkreipti dėmesį ir į kėdutės tvirtinimą prie automobilio sėdynių. Pagal naująjį standartą automobilinės vaikų kėdutės ir lopšiai privalo turėti „Isofix“ tvirtinimo sistemą. 

Kaskart pritvirtinus kėdutę reikėtų patikrinti, ar ji yra stabili, nejuda į priekį ar šonus. 

Vežant naujagimį ant priekinės keleivio sėdynės pritvirtintoje kėdutėje, reikėtų nepamiršti toje transporto priemonės dalyje išjungti oro pagalvės mechanizmą. 

Tai, kas suaugusį žmogų gali apsaugoti, neseniai pasaulį išvydusiam mažyliui gali būti pražūtinga“, – sako R. Pocius.

Saugoti nuo karščio ir peršalimo

Pasirūpinus būtinomis vaiko vežimo automobiliu saugumo priemonėmis, R. Pociaus teigimu, verta pagalvoti ir apie kelionės komfortą – ypač, jei ruošiamasi keliauti daugiau nei keletą dienų.

„Vasarą automobilyje gali būti itin karšta, dėl to reikėtų pasirūpinti, kad mažylis neperkaistų. 

Tuo pačiu, reikėtų būti atsargiems naudojant kondicionierių ar vėsinantis pro pravirus transporto priemonės langus patenkančiu oru, nes vaikas gali lengvai peršalti. 

Tam, kad automobilio salono nekaitintų tiesioginiai saulės spinduliai ir saulė nespigintų mažyliui į akis, pasirūpinkite specialia prie langų tvirtinama apsauga nuo saulės“, – pataria R. Pocius.

Nepamiršti higienos priemonių

„Benu vaistinės“ vaistininkės Audronės Ziemelytės teigimu, išsiruošus į kelionę automobiliu su vaiku, pirmiausia svarbu turėti pakankamai skysčių.

„Reikėtų pasirūpinti, kad mažyliai suvartotų pakankamai vandens – taip jie bus apsaugoti nuo perkaitimo. Jei to išvengti nepavyko, atvėsinti kūną padės šalti kompresai – šiam atvejui su savimi reikėtų turėti rankšluosčių“, – sako A. Ziemelytė.

Mažylių higienai ir švarai, anot vaistininkės, visų pirma reikėtų rinktis vandenį ir muilą. 

Jei galimybės sustoti ir nuplauti vaiko rankų nėra – patartina naudoti drėgnas servetėles, nes kita populiari higienos priemonė – dezinfekciniai skysčiai – nerekomenduojama vaikams iki 3 metų, tad juos rinktis derėtų itin retais atvejais. 

Apsauga nuo vabzdžių ir akių lašai 

A. Ziemelytės teigimu, jei išvykstama kelioms dienoms, tėvams reikėtų su savimi pasiimti sirupo nuo temperatūros ir įsiminti, kad šiam negalavimui gydyti skirtos žvakutės netiks kelionėje automobiliu – nuo įkaitusio oro jos lengvai tirpsta. 

Specialistė taip pat pastebi, kad kelionėse vaikai nesunkiai pasigauna įvairias akių infekcijas, tad vaiko priežiūros dėžutėje privalo būti ir akių lašai. Iš anksto reikėtų pasirūpinti ir tinkama apsauga nuo vabzdžių įkandimų – vaikams ypač tinka priemonės su citrinkvapiu eukaliptu. 

Anot A. Ziemelytės, neišvengus vabzdžių įkandimų ar nudegimų, mažesniems odos plotams gydyti tiks antahistaminiai vaistai, o didesniems įkandimams – eterinių aliejų tepalai. 

Pastebėjus, kad vaiko organizmas į įkandimus reaguoja jautriau, būtina pasirūpinti ir vaistais nuo alergijos.

„Be to, reikėtų nepamiršti, kad karštame automobilyje vaistų palikti nevalia – daugumos preparatų negalima laikyti aukštesnėje nei 25 laipsnių temperatūroje. 

Kelionės metu juos galite saugoti nedideliame šaltkrepšyje, tačiau jokiu būdų vaistų neužšaldykite“, – pažymi A. Ziemelytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.