Sostinės centro vaizdas: gatvė tokia baisi, kad net padangos sproginėja

Duobėmis nusėtoje J.Basanavičiaus gatvėje sprogus troleibuso padangai sužaloti 6 keleiviai, ja jau sunkiai juda ne tik miesto transportas, bet ir lengvieji automobiliai, tačiau remontuoti neskubama.

 Duobėta J.Basanavičiaus gatve važiuoti kiek greičiau nepatartina – nukentės ir važiuoklė, ir padangos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Duobėta J.Basanavičiaus gatve važiuoti kiek greičiau nepatartina – nukentės ir važiuoklė, ir padangos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Duobėta J.Basanavičiaus gatve važiuoti kiek greičiau nepatartina – nukentės ir važiuoklė, ir padangos.
Duobėta J.Basanavičiaus gatve važiuoti kiek greičiau nepatartina – nukentės ir važiuoklė, ir padangos.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 9, 2018, 1:20 PM

Valstybės atkūrimo šimtmetis neišjudino pačiame miesto centre esančios J.Basanavičiaus gatvės, ypač jos grindinio, remonto darbų. 

Šios gatvės grindinys jau toks duobėtas, kad ne tiktai miesto transportas juo juda ne didesniu kaip 20–30 kilometrų per valandą greičiu.

Renkasi kitą kelią namo

Tuo metu tautos patriarcho J.Basanavičiaus gatvėje įsikūrę verslininkai niršta: ši vieta tampa nepatraukli, nes sunkiai pasiekiama.

Kopdamas į kalną J.Basanavičiaus gatvėje troleibusas vos juda. Jam iš paskos važiuojančio autobuso vairuotojas pyksta, tačiau aplenkti vėžlio greičiu slenkančio troleibuso neišeina.

Bulvių lauką primenantį grindinį keikia ne tik miesto transporto vairuotojai.

Senamiestyje dirbantis informacinių technologijų specialistas Kęstutis Pukenis prisipažino, kad grįždamas namo jau daugiau nei pusmetį vengia J.Basanavičiaus gatvės.

„Važiuoju Naugarduko arba K.Kalinausko gatve, nors ten sustojus stačioje įkalnėje prie šviesoforo prireikia vairavimo įgūdžių“, – tvirtino vilnietis.

Pasitaiko, kad sustojus įkalnėje iš paskos privažiavęs automobilis tiesiog prilimpa, tad pajudant iš vietos reikia nemažai pastangų, kad į jį neatsitrenktum.

Tačiau K.Pukenis prie to jau įprato. Anksčiau važiuojant J.Basanavičiaus gatve jo automobiliui išsinėrė vidinė granata.

Pirkėjai apipylė skundais

Prieš porą metų J.Basanavičiaus gatvėje žuvies parduotuvę atidariusios įmonės „Norvelita“ komercijos direktorė Viktorija Kenstavičienė pasakojo, kad darbuotojus pirkėjai jau nuo pirmų dienų apipylė skundais dėl tragiškos gatvės būklės.

„J.Basanavičiaus gatvė yra istorinė vieta, joje gyveno bankininkai, gydytojai, architektai, pastatyti tais laikais prabangūs namai. Tai kodėl ji mūsų dienomis tokia apleista?“ – klausė V.Kenstavičienė.

Nors J.Basanavičiaus gatvė nesvetinga verslui, „Norvelitos“ atstovai sumanė atkurti seną dvasią ir vieną parduotuvės sieną papuošė senąją gatvę vaizduojančiu tapetu.

Neįrengė tinkamo pagrindo

Savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktorius Virginijus Pauža žadėjo, kad J.Basanavičiaus gatvės atkarpa nuo Pylimo iki Teatro gatvės bus šiemet remontuojama.

Bus pakeistas grindinys, kelio kraštai, pakloti nauji šaligatviai. Mat iki šiol savivaldybė tęsė anksčiau pradėtą gyvenamosios aplinkos gerinimo programą.

Tad buvo remontuojami įvažiavimai į kiemus, klojami šaligatviai, asfaltuojamos gatvės ir žvyrkeliai.

O J.Basanavičiaus gatvė tegu palaukia.

Grindinys šioje gatvėje ne kartą buvo perklojamas. Paklaustas, kodėl po kurio laiko jis vėl tampa duobėtas, V.Pauža aiškino, kad, prieš du dešimtmečius neįrengus šiandieninių reikalavimų atitinkančių gatvės pagrindų, ji tapo provėžota, atsirado duobių.

Be to, dangos būklę veikia ir intensyvus transporto srautas. 

Pristatė svetimkūnių

Nuo 1947 metų J.Basanavičiaus gatvėje gyvenęs etnologas Libertas Klimka apgailestavo ir dėl to, kad aplink šią gatvę iškilo daugybė nestilingų pastatų, kurie užgožė atsiverdavusias puikias miesto panoramas.

Tie nauji pastatai visiškai neatitinka Vilniaus dvasios. „Iš mūsų tiesiog pavogė Vilnių“, – atsiduso etnologas.

Tad dabar grožėtis puikiais vaizdais gali tik J.Basanavičiaus ir aplinkinių gatvių svetimkūnių viršutiniuose aukštuose įsikūrę vilniečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.