Avarijų virtinė vienoje sankryžoje sutrikdė telšiškius: nežino ką daryti

 

 Robertas Gečas.<br> G.Akavickienės nuotr.
 Robertas Gečas.<br> G.Akavickienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 2, 2018, 10:05 AM

Socialiniuose tinkluose telšiškiai kasdien kelia nuotraukas avarijų žiedinėje sankryžoje Šiauliai–Palanga (kelias A11 magistralinis ir Telšiai–Varniai–Laukuva). 

Pasak internautų, šioje sankryžoje per dieną pasitaiko net po kelis eismo įvykius. Jei niekas neapgadinama, policija nekviečiama, tad pareigūnų statistika kiek kitokia. 

Apie pavojingąją sankryžą kalbėjomės su Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Kelių policijos skyriaus viršininku Robertu Geču. 

Nepastebi sankryžos?

Telšių aps. VPK Kelių policijos skyriaus viršininkas R. Gečas informavo, kad šiemet užregistruoti 8 eismo įvykiai šioje žiedinėje sankryžoje. „Išanalizavę nustatėme, jog avarijos įvyko ir šviesiu, ir tamsiu paros metu“, – sakė pareigūnas. 

R. Gečo teigimu, Kelių policijos skyrius nustatė pagrindinę eismo nelaimių priežastį – tai saugaus greičio nepasirinkimas. Be to, pareigūnas mano, kad eismo dalyviai, matyt, neatkreipia dėmesio į įspėjamuosius ženklus, jog artėja prie žiedinės sankryžos. 

Pasak pašnekovo, virtinė eismo įvykių privertė susimąstyti, kad žiedinėje sankryžoje eismo saugumas nėra visiškai užtikrintas, galimai trūksta tam tikrų priemonių. Todėl rugpjūčio 30 d. Telšių aps. VPK Kelių policijos skyrius raštu kreipėsi į Automobilių kelių direkciją prie Susisiekimo ministerijos ir VĮ „Kelių priežiūra“. Raštuose išdėstyti nuogąstavimai. 

Inžinerinius sprendimus priims ekspertai 

„Valstybės teise priklausančių magistralinių kelių technine priežiūra rūpinasi Automobilių kelių direkcija, po reorganizacijos šiemet jos padalinys įpareigotas rūpintis kelių priežiūra (barstymas, kliūčių šalinimas ir pan.). Dėl rekonstrukcijų sprendimus taip pat priima Automobilių kelių direkcija, kurią pasiekė policijos raštas su pateiktais duomenimis, kad minėta sankryža – ypač  avaringa vieta, tad reikia bandyti įvertinti įrengti papildomas saugumo užtikrinimo priemones“, – kalbėjo R. Gečas. 

Sulaukta atsakymo, kad informacija gauta ir eilės tvarka situacija bus peržiūrėta ir įvertinta. Problema bus svarstoma pagal prioritetinę eilės sudarymo metodiką ir daromi atitinkami sprendimai. Efektyviausius inžinerinius sprendimus priims ekspertai. 

„Galbūt tai bus įspėjamieji signalai ar keičiamas, tobulinamas ženklinimas, o gal bus įrengtas geresnis žiedinės sankryžos apšvietimas“, – svarstė R. Gečas. Kelių policijos skyriaus viršininko nuomone, didelį avaringumą sankryžoje lemia kažkoks įrengimo trūkumas. 

Išanalizavus visas aplinkybes, prieita prie išvados, kad techniniai eismo įvykiai susiję ne vien tik su neatsakingu vairavimu, nepastabumu, bet ir galimai su eismo reguliavimo techninių priemonių trūkumu. Avarijų skaičiai išties kelia susirūpinimą: šiemet per devynis mėnesius užregistruoti 8 eismo įvykiai, pernai tuo pačiu laikotarpiu – 13. 

Laimė, tie eismo įvykiai nėra skaudūs, mat nenukentėjo žmonės. Apgadintos tik transporto priemonės ir kelio elementai. 

Žuvusiųjų nėra

Kalbėdamas apie kitas sankryžas, R. Gečas patikino, kad didelių problemų nėra. Šiemet per devynis mėnesius Gedimino–Kalno g., Džiugo–Žemaitės g., Alyvų–Žarėnų g., Aguonų–Karaliaus Mindaugo g., Birutės–Kęstučio g., Pramonės–Statybininkų g., Mažeikių–Sedos g. užregistruota po 1 eismo įvykį. 

Visi tie eismo įvykiai techniniai, išskyrus Mažeikių–Sedos g. sankryžą. Joje įvyko įskaitinis eismo įvykis, kada buvo sužeistas eismo dalyvis. 

R. Gečas iš Telšių gatvių paminėjo Gedimino, M. Valančiaus, Ventos, Kalno, Beržų, Turgaus aikštę, kur įvyko po 1 įskaitinį eismo įvykį; Laisvės, Plungės, Luokės g. – po 2; Dariaus ir Girėno g. – 3, kurioje užregistruotas vienas įskaitinis eismo įvykis. „Įskaitinis eismo įvykis toks, kurio metu sužeistas ar žuvo eismo dalyvis“,  – paaiškino pareigūnas. 

Galima pasidžiaugti tuo, kad šiais metais Telšių rajone avarijose nežuvo nė vienas žmogus. O pernai per devynis mėnesius žuvo 2 žmonės. Apskrities (Mažeikių, Kelmės, Akmenės, Telšių r.) mastu šiemet sausio–rugsėjo mėnesiais keliuose žuvo 4, pernai tuo pačiu laikotarpiu – 9 žmonės. Daugiau negu pusę gyvybių šiemet išgelbėta. 

Telšių rajone šiais metais per devynis mėnesius avarijose sužeisti 32, pernai tuo pačiu metu – 35 žmonės. Per metus Telšių kelių policija išdalija iki 4000 atšvaitų Tačiau atėjo tamsusis periodas – temsta anksčiau, švinta vėliau. Deja, kaip pastebėjo R. Gečas, gatvėse dar tenka matyti žmonių, kurie nesirūpina savo saugumu, t. y. nesegi atšvaito. 

Iki tamsiojo laikotarpio Kelių policija surengė begalę prevencinių renginių, kurių metu ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems priminė, kad einant pėsčiomis būtina segėti šviesą atspindinčius elementus, o važiuojant dviračiu – vilkėti specialią liemenę. Per tokius susitikimus visada dalijami atšvaitai, o kelių policijos darbuotojai prašo gyventojų nepasidėti jų į spintą, o prisisegti prie rankinės, kuprinės ar striukės. 

R. Gečo teigimu, spalis, lapkritis – patys pavojingiausi mėnesiai pėstiesiems keliuose, nes tamsu, lyja, bjaurus oras apsunkina vairuotojams matomumą. Prevencinių, švietėjiškų renginių apie saugų eismą metu per metus Telšių rajone išdalijama apie 3 000–4 000 atšvaitų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.