Keičiasi padangų ženklinimas: skatins vairuotojus taupyti degalus ir pagerins eismo saugumą

Padangų gamintojai nuo 2021 m. gegužės etiketėse turės nurodyti jų degalų naudojimo efektyvumą, sukibimą su šlapia danga ir triukšmingumą, trečiadienį nusprendė Europos Parlamentas (EP).

Keičiasi padangų ženklinimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Keičiasi padangų ženklinimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 13, 2020, 6:07 PM

Nauja automobilių ir sunkvežimių padangų ženklinimo tvarka siekiama paskatinti vartotojus taupyti degalus, pagerinti eismo saugumą ir sumažinti triukšmą. Ateityje etiketėse taip pat atsiras informacija apie padangų ridą, dilimą, restauravimą ir sukibimą su sniegu bei ledu. Šie duomenys bus įtraukti į reikalavimus, kai atsiras tinkami padangų bandymo metodai. Tai turėtų sumažinti žalingo mikroplastiko kiekį, kuris patenka į aplinką dėl padangų dilimo.

Pagal naująsias taisykles, padangų etiketės turi būti gerai matomos vartotojams visose pardavimo vietose, taip pat ir internete, ant jų turi būti lengvai nuskenuojamas QR kodas. Naujoji sistema taip pat bus taikoma sunkiasvorėms transporto priemonėms (C3 padangoms), kurioms šiuo metu ES ženklinimo reikalavimai netaikomi.

„Atnaujinta ženklinimo tvarka yra paprastas ir efektyvus būdas prisidėti prie švaresnio transporto ir paskatinti vartotojų elgesio pokyčius. Taisyklės užtikrins, kad vartotojai prieš pasirinkdami padangas gautų reikiamą, aiškią ir lengvai palyginamą informaciją“, – pabrėžia pranešėja Henna Virkkunen (Europos liaudies partija, Suomija).

Taisyklės, keičiančios 2009 m. reglamentą dėl padangų ženklinimo, padės reikšmingai sumažinti anglies dvideginio išmetimą ES. Jos įsigalios 2021 m. gegužės 1 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.