Po stipresnės liūties nebetvins T. Narbuto gatvė Vilniuje – įrengta moderni požeminė lietaus nuotekų valykla

Vilniaus komunalinių paslaugų įmonės „Grinda“ sostinės Upės gatvėje pradeda eksploatuoti modernią lietaus ir sniego tirpsmo vandens valyklą. Naujieji įrenginiai užkirs kelią naftos produktų taršai, sumažins į Nerį patenkančio skendinčiųjų medžiagų – smėlio ir molio – kiekius. Tai yra pirmoji centrinėje miesto dalyje įrengta paviršinių nuotekų valykla, teigia įmonė.

Upės gatvėje pradeda eksploatuoti modernią lietaus ir sniego tirpsmo vandens valyklą.<br>T.Bauro nuotr.
Upės gatvėje pradeda eksploatuoti modernią lietaus ir sniego tirpsmo vandens valyklą.<br>T.Bauro nuotr.
Upės gatvėje pradeda eksploatuoti modernią lietaus ir sniego tirpsmo vandens valyklą.<br>T.Bauro nuotr.
Upės gatvėje pradeda eksploatuoti modernią lietaus ir sniego tirpsmo vandens valyklą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-07-24 17:02

Į naująją valyklą nukreipiamas lietaus ir sniego tirpsmo vanduo iš 93,3 ha teritorijos Žvėryno, Karoliniškių, Viršuliškių ir Šeškinės mikrorajonų.

Dvi Prancūzijoje pagal specialų užsakymą pagamintos 14 m ilgio ir 3,5 m skersmens smėlio gaudyklės su integruotais naftos produktų skirtuvais išvalo iki 750 l/s lietaus ir sniego tirpsmo vandens.

Išleidžiamų nuotekų užterštumo parametrų stebėsenos sistema perduoda duomenis į centrinę „Grindos“ dispečerinę – viršijus nors vieną užterštumo parametrą, budintis darbuotojas galės nuotoliniu būdu sustabdyti išleidžiamą užterštų nuotekų srautą suaktyvindamas elektrifikuotus uždorius.

Paviršinių nuotekų valykla Upės gatvėje – dalis didžiulio T.Narbuto-Saltoniškių gatvių paviršinių nuotekų tinklų rekonstrukcijos projekto, pažymima „Grindos“ pranešime. Čia rekonstruojama apie 2 200 m įvairaus skersmens paviršinių nuotekų tinklų, įrengiami nuotekų surinkimo šuliniai, paskirstymo ir aptarnavimo kameros.

Tokios apimties darbai urbanizuotoje teritorijoje yra itin sudėtingi – po intensyvaus eismo gatvėmis driekiasi elektros, šilumos, dujų, vandens tiekimo, buitinių nuotekų ir komunikacijų tinklai.

Būtent todėl naujas paviršinių nuotekų kolektorius T.Narbuto-Saltoniškių gatvėse tiesiamas požeminio gręžimo (mikrotuneliavimo) būdu, taip sumažinant eismo ribojimus ir rangos darbų laiką.

„Paviršinių nuotekų sistemų tvarkymas Vilniaus mieste – vienas didžiausių ir svarbiausių dešimtmečio regioninių projektų ne tik sostinėje, bet ir visoje Lietuvoje. Galbūt todėl Lietuvoje neatsirado rangovų, kurie galėtų imtis tokio sudėtingo projekto, todėl bendrovė ėmėsi iniciatyvos pati įgyvendinti šį projektą.

Rezultatas – dėl stipresnės liūties nebetvins T.Narbuto gatvė, o lietaus nuotekos bus valomos, todėl bus išspręsti aktualūs aplinkosaugos klausimai“, – pranešime cituojamas UAB „Grinda“ direktorius Kęstutis Vaicekiūtis.

T.Narbuto-Saltoniškių gatvės lietaus nuotekų tinklo rekonstrukcijos projektas paskelbtas geriausiu 2019 m. Lietuvos inžinerinių tinklų BIM projektu. Rekonstrukciją planuojama užbaigti iki šių metų pabaigos. Preliminari jos kaina – 5,14 mln. eurų.

Regioninės svarbos projektas „Paviršinių nuotekų sistemų tvarkymas Vilniaus mieste“ finansuojamas Europos Sąjungos Sanglaudos fondo, Vilniaus miesto savivaldybės ir bendrovės „Grinda“ lėšomis. Viso projekto vertė yra 26 mln. eurų, jo įgyvendinimą prižiūri Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.