Sostinė ar gūdus kaimas? Mikrorajonai skendi tamsoje, dėl naujųjų šviestuvų skundai plaukia iš viso miesto

Šviestuvų tinklą modernizuojanti bendrovė „Vilniaus apšvietimas“ tikina, kad nauji LED žibintai genda labai retai, tačiau kai kuriose miesto gatvėse praeiviai priversti namo sutemus kėblinti tamsiais šaligatviais. Nejaugi visiems aptemo akyse?

Erfurto g.
Erfurto g.
Upės g.
Upės g.
Lazdynai
Lazdynai
Visorių g.
Visorių g.
Pylimo g.
Pylimo g.
Laisvės g.
Laisvės g.
K.Borutos g.
K.Borutos g.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Nov 16, 2020, 4:47 PM, atnaujinta Nov 16, 2020, 7:15 PM

Gyvename sostinėje ar gūdžiame kaime, kur pagrindinė gatvė apšviesta bent iki 22 valandos? Kiekvienas pasivaikščioti mėgstantis vilnietis pasakys, kad Vilniuje blogiau.

Čia ilgais rudens vakarais aptemusios ištisos gatvių atkarpos, tikrai ilgesnės nei ta vienintelė kaimo gatvelė.

Bet dar blogiau, kad nedega naujieji valdžios išgirtieji LED šviestuvai.

Gatvių apšvietimo atnaujinimo darbus atliekantis „Vilniaus apšvietimas“ skelbia, kad jei kur koks šviestuvas ir nedega, tai beveik visu 100 procentų galima užtikrinti, jog jis senas.

Bet tereikia pasivaikščioti gatvėmis, kad įsitikintum, jog yra ne taip.

Tačiau bendrovė „Vilniaus apšvietimas“ nejaučia kaltės ir dėl nedegančių LED šviestuvų. Esą kalti žiopli statybininkai, nutraukiantys elektros kabelius, neatidūs vairuotojai, išvartantys atramas, net stiprūs vėjai, kurie varto medžius ir nutraukia laidus.

Šunims – nauji antkakliai

Erfurto gatvėje šunį vedžiojantis Mindaugas atkreipė dėmesį, kiek daug keturkojų šeimininkų savo augintiniams užsega tamsoje šviečiančius antkaklius.

„Tai ne dėl grožio. Jeigu šunelis pabėga, bent taip jį galima pastebėti tamsoje“, – aiškino vilnietis.

Jo žodžiais, anksčiau, kol šviestuvai nebuvo pakeisti, Erfurto gatvėje buvo šviesiau: „Naujų LED šviestuvų šviesa nukreipta tik į gatvę.

Atrodo, kad svarbiausia tik apšviesti kelią automobiliams. Anksčiau senieji šviestuvai užgriebdavo ir šaligatvius, kiemus, siauresnius takelius. Bet blogiausia, kai Erfurto gatvėje LED šviestuvai išvis nedega. Ir tai būna dažnai.“

Šį trečiadienį Erfurto gatvės pradžia iš tiesų skendėjo tamsoje. Jau anksčiau nedegė naujai įrengti LED šviestuvai ties ką tik nutiestais pėsčiųjų ir dviračių takais. O savaitės viduryje užgeso ir pačios gatvės apšvietimas.

Aptemusios net ir perėjos

Ne ką geriau buvo ir ties pėsčiųjų perėja šalia Erfurto ir Architektų gatvių sankirta. Nors pastaroji gatvė apšviesta LED šviestuvų, prie perėjos kaip tyčia nė vienas neveikia.

Tad iš tamsos prieš automobilį išnyrantys pėstieji – didžiulis pavojus eismo saugumui.

Tamsus ir viadukas virš Laisvės prospekto Lazdynuose – čia neapšviesta nei gatvė, nei pėsčiųjų šaligatvis.

Ta pati problema – ties Pylimo ir Pamėnkalnio gatvių sankryža, kur nedega LED šviestuvas, turintis apšviesti būtent pėsčiųjų perėją. Keli LED žibintai neveikia ir Pamėnkalnio gatvėje.

Miesto pakraštyje esančioje Lentvario gatvėje, kur automobilių greitis didesnis, LED šviestuvai iš abiejų kelio pusių nedega taip pat ties čia esančia pėsčiųjų perėja.

Skundai – iš viso miesto

Dėl nedegančių šviestuvų vilniečių skundai pilasi iš įvairių rajonų. Štai jie šią savaitę pastebėjo, kad aptemo Žirmūnų gatvės pabaigoje.

„Ar tai susiję su kokiais nors atliekamais darbais?“ – klausė gyventojai.

Neapšviesta ir Laisvės prospekto dalis, Viršuliškių skersgatvis, kuriuo gyventojai iš Justiniškių keliauja į darbą biuruose. Kol šviestuvai nedega, pėstieji priversti kelią pasišviesti telefonais arba prožektoriais.

Dėl tamsių gatvių savivaldybė sulaukė ne vieno skundo iš Perkūnkiemio. Ilgą laiką buvo aptemusi ir Medeinos gatvė. Laimė, joje šią savaitę apšvietimas veikia. Apie neapšviestus A.Vivulskio, Utenos gatvių ruožus savivaldybei taip pat žinoma.

Kad įrodytų, jog tamsu, vienas vilnietis nusiuntė Upės gatvės nuotrauką, kurioje matyti, kad nedega LED šviestuvai.

Investuotojai nesiskubina

Yra dar viena problema, dėl kurios skundžiasi vilniečiai. Gatvės būna tamsios ir dėl to, kad apšvietimą jose įrengia privatūs investuotojai, bet jo neįjungia.

Su tokia bėda susiduria Visorių gatvės gyventojai. Joje gyvenanti Jūratė pasakojo, kad ne kartą skambino ir teiravosi, kada pagaliau bus įjungtas apšvietimas Visorių gatvės pabaigoje.

„Man buvo pasakyta, kad įmonė, kuri statė stulpus ir įrenginėjo apšvietimą, iki šiol dar nėra atidavusi vertinti darbų. Bet kažkas turi būti už tai atsakingas? Šaligatviai tvarkomi, o apšvietimas, kuris jau įrengtas, neveikia iki šiol. Jis buvo įjungtas gal dvi dienas kelioms valandoms“, – stebėjosi Jūratė.

Ji klausė: kam tvarkyti šaligatvius, kai taip nesaugu jais vaikščioti? Šalia Visorių gatvės yra miškelis, anksti temstant vaikai bijo sugrįžti namo. Jiems nesaugu ir dėl automobilių.

Anot „Vilniaus apšvietimo“ atstovės Rasos Kekštienės, dažniausiai privataus investuotojo įrengto apšvietimo tinklo atidavimo vertinti procesas vyksta sklandžiai. Tačiau pasitaiko atvejų, kai šis procesas užtrunka, nes rangovai bankrutuoja. Kita priežastis – užsakovai stato daug namų ir apšvietimo tinklus numato atiduoti vertinti tik paskutiniame etape.

Pažeidžia elektros kabelį

Paklausta apie gedimus, dėl kurių nešviečia nauji LED šviestuvai, R.Kekštienė tikino, kad jų pasitaiko retai.

Esą daugiau nei 90 procentų visų Vilniuje registruotų gedimų yra gatvėse, kur gatvių apšvietimo tinklas neatnaujintas. Anot R.Kekštienės, dėl vis dar pasitaikančių atnaujintų šviestuvų gedimų daugiausia kaltos trečiosios šalys.

„Tarkim, rangovai, dirbdami šalia įmonei priklausančių gatvių apšvietimo elektros tinklų ir netinkamai vykdydami statybos ar žemės kasimo darbus, nutraukia ar kitaip pažeidžia elektros kabelį. Tokių atvejų pastaruoju metu fiksuojama vis daugiau“, – aiškino „Vilniaus apšvietimo“ atstovė.

Kita priežastis – avarijos, kurių metu padaroma žala „Vilniaus apšvietimo“ turtui. Iki lapkričio mėnesio užregistruota per 150 eismo įvykių, kurių metu buvo apgadintas apšvietimo tinklas.

Kitos, rečiau pasitaikančios, gedimų priežastys yra viršįtampis tinkle, gamtos sąlygos, kurių metu nutraukiami kabeliai ar sutrinka elektros energijos tiekimas.

Šviesa – pagal reitingus

Ar šį rudenį, palyginti su praėjusiu, padaugėjo vilniečių nusiskundimų dėl neapšviestų gatvių? R.Kekštienė aiškino, kad vykdant atnaujinimo bei plėtros darbus ir įrengus apšvietimą gatvėse, kuriose jo nebuvo, gyventojai pastebi permainas ir prasideda diskusijos dėl papildomo apšvietimo įrengimo ruožuose, kuriuose trūksta šviesos.

Taigi šį rudenį, palyginti su praėjusių metų rudeniu, įmonė sulaukia daugiau vilniečių prašymų dėl trūkstamo apšvietimo tinklo įrengimo.

Gyventojų nusiskundimai ir prašymai dėl papildomo apšvietimo įrengimo pasiekia tiek „Vilniaus apšvietimą“, tiek savivaldybę.

Bendrovė „Vilniaus apšvietimas“ viešųjų erdvių, pėsčiųjų takų ir gatvių apšvietimui įrengti kitąmet planuoja iš įmonės pelno skirti 600 tūkst. eurų.

Įmonė patvirtino kriterijus, kuriais vadovaujantis kiekvienas į neapšviestų gatvių sąrašus patekęs objektas reitinguojamas skiriant balus.

Daugiausia balų surinkusiuose objektuose bus įrengiamas apšvietimas. Objektų sąrašas bus paskelbtas viešai „Vilniaus apšvietimo“ interneto svetainėje.

Elektros kabeliai kabo kaip Azijoje

Prieš mėnesį buvo atnaujintas apšvietimas ir Baltupiuose esančioje atokioje K.Borutos gatvėje.

Tačiau atnaujinęs šviestuvus „Vilniaus apšvietimas“ taip ir nepasivargino elektros kabelių, jau 20 metų atsainiai kabančių ant stulpų, paslėpti po žeme. Jie taip ir liko tarp stulpų lyg kokiame Azijos mieste (nuotr.).

„Vilniaus apšvietimo“ atstovai atšovė, kad jau visi modernizavimo projekte numatyti kabeliai nutiesti. Jų ilgis siekia 85 kilometrus ir dėl neilgos K.Borutos gatvės niekas nesivargins.

Be to, svarbiau yra patys šviestuvai, todėl atnaujinant apšvietimą atramų numatyta pakeisti gerokai mažiau. Šviestuvų – 40 tūkst. 668, atramų – 5 tūkst. 727. Taip pat teks pakeisti 499 maitinimo punktus.

Lapkričio 1 dienos duomenimis, pakeista daugiau nei 62 procentai senųjų šviestuvų naujais LED. Tai – per 25 tūkstančius. Taip pat atnaujinta 52 procentai atramų (beveik 3 tūkstančiai), daugiau nei 65 procentai maitinimo punktų (332).

Atnaujinant apšvietimą kiekvieną mėnesį gatvėse vidutiniškai pakeičiama 1200 senų šviestuvų naujais. Planuojama, kad iki metų pabaigos naujai sumontuotų LED šviestuvų skaičius viršys 68 procentus (apie 28 tūkstančius).

Savivaldybės tarybos patvirtinto projekto darbų pabaiga numatyta kitų metų gruodžio 31 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.