Kauno rajono žiedinėje sankryžoje laukia pokyčiai: pasiūlymų daug, bet sprendimas dar neaiškus

Sprendimų, kaip išvengti spūsčių keliuose, kertančiuose sparčiai augančias Ringaudų ir Akademijos gyvenvietes, Kauno rajono savivaldybė ieško kartu su Lietuvos automobilių direkcija (LAKD). Pirmadienį vykusiame pasitarime su LAKD atstovais aptarti aktualiausi eismo organizavimo klausimai šiose seniūnijose.

Surado būdus, kaip išvaduoti Kauno rajono gatves nuo transporto spūsčių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Surado būdus, kaip išvaduoti Kauno rajono gatves nuo transporto spūsčių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Surado būdus, kaip išvaduoti Kauno rajono gatves nuo transporto spūsčių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Surado būdus, kaip išvaduoti Kauno rajono gatves nuo transporto spūsčių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Surado būdus, kaip išvaduoti Kauno rajono gatves nuo transporto spūsčių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Surado būdus, kaip išvaduoti Kauno rajono gatves nuo transporto spūsčių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Surado būdus, kaip išvaduoti Kauno rajono gatves nuo transporto spūsčių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Surado būdus, kaip išvaduoti Kauno rajono gatves nuo transporto spūsčių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-01-27 14:46

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas pabrėžė, kad sparčiai kuriantis prekybos centrams ir kitoms verslo įmonėms, ypač sudėtinga situacija susiklostė Šakių plente. Be jau veikiančių „Maxima“ ir „Rimi“ bei statomos „Iki“, Obelynės gatvėje planuoja įsikurti prekybos centras „Lidl“. Šioje zonoje taip pat veikia logistikos ir biurų centras „Analizė“, kitos verslo įmonės.

„Dar vieno komercinio objekto atsiradimas kelia grėsmę eismo saugumui, todėl turime suremti pečius ir rasti geriausią sprendimą, kaip modernizuoti žiedinę sankryžą“, – teigė meras.

Rajono savivaldybės administracijos direktorius Šarūnas Šukevičius priminė, kad Obelynės gatvėje prekybos centro sklypas jungiasi į Šakių pl. esančią žiedinę sankryžą.

„Šioje kelio atkarpoje eismo intensyvumas jau dabar labai didelis, o įsikūrus naujam prekybos centrui, automobilių srautai tik didės“, – pastebėjo direktorius.

Tiek jis, tiek rajono meras pabrėžė, kad svarbu užtikrinti sklandų ir nenutrūkstamą eismą Šakių plentu ir vietinės reikšmės gatvėmis.

LAKD vadovas Remigijus Lipkevičius patikino, kad ši vieta ir jos problemos puikiai žinomos direkcijai. „Kelias labai apkrautas: mažame ruože įrengtos dvi žiedinės sankryžos, šviesoforinė sankryža, šalia įsikūrę darželiai, todėl rytinio ir vakarinio piko metu formuojasi spūstys.

Būtina rasti tinkamus projektinius sprendimus, kaip atėjus naujam verslo subjektui situacija ne pablogėtų, o priešingai, pertvarkius eismo reguliavimą, pagerėtų“, – kalbėjo R. Lipkevičius.

Kaip nurodoma Kauno rajono savivaldybės pranešime, buvo diskutuojama, ar reikia žiedinę sankryžą pertvarkyti į dviejų juostų, o gal įrengti atskiras eismo juostas dešiniųjų posūkių manevrams iš Šakių pl. į Obelynės g. ir iš Obelynės g. į Šakių pl. LAKD vadovas užsiminė, kad direkcija planuoja parengti kompleksinius „Via Baltica“ kelio atkarpos nuo Šilainių iki Garliavos pertvarkos sprendinius, nes šiame ruože eismas irgi labai intensyvus.

Anot „Lidl“ atstovų, projektuotojų užsakymu jau vyksta eismo organizavimo srautų vertinimas, nagrinėjami įvairūs variantai. „Atlikome eismo organizavimo sprendinių Šakių pl., Margirio, Gėlių ir Obelynės gatvių sankryžoje, Ringaudų gyvenvietėje vertinimus, Matome, kad pastačius prekybos centrą, transporto srautai labiausiai didės vakarinio piko metu“, – aiškino įmonės „Eismo inžinerija“ vadovas Rimvydas Sabonis.

Kauno rajono savivaldybė kartu su LAKD įpareigojo verslininkus įvertinti naujo prekybos centro poveikį eismo saugumui, taip pat įvažiavimo ir išvažiavimo į/iš Obelynės g. į/iš žiedinės sankryžos eismo srautus, sudėtį ir pralaidumą. Visus kompleksinius siūlymus ir eismo organizavimo schemas projektuotojai įsipareigojo per savaitę pateikti LAKD ir kelio statinių koordinavimo komisijai.

Savivaldybės atstovai priminė LAKD, kad Noreikiškėse statomas darželis, ir iki šiol nėra gauta suderinimų iš direkcijos dėl naujų nuovažų iš Šiltnamio gatvės. Jos yra būtinos formuojant sklypus. Savivaldybės vadovai paprašė LAKD išnagrinėti siūlymą dėl valstybinės reikšmės kelio ties Sodų gatve iš Ringaudų pusės.

Prašoma įrengti papildomą juostą posūkiui į kairę, taip pat – lėtėjimo juostą ties Sodų gatve išvažiuojant iš Akademijos pusės. „Šalia Sodų gatvės veikia du darželiai ir gimnazija. Vien darželius lanko apie 200 vaikų, o mokyklą – tūkstantis.

Veždami savo atžalas į ugdymo įstaigas, tėvai juos išleidžia Šakių plento šalikelėje. Taip stabdomas eismas, formuojasi spūstys. Be to, kyla pavojų, kai vaikai nesaugiai kerta gatvę“, – aiškino meras V.Makūnas.

LAKD vadovai patikino, kad išnagrinėjus prašymą bus pateikti galimi sprendimų variantai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.