Visoje šalyje smarkiai išaugus oro užterštumui, gyventojai pradėjo piktintis transporto priemonėmis: laikas riboti eismą

Panevėžiečiai jau bemaž savaitę priversti kvėpuoti oru, „pagardintu“ iš gamyklų, katilinių ir privačių namų kaminų rūkstančiais dūmais, o Rožyno gyventojai dar buvo „pavaišinti“ per jų mikrorajoną visą dieną zujusių vilkikų vamzdžių išpučiama smarve.

Per šalčius mikrorajonas duso ir nuo savų dūmų.<br>A.Švelnos nuotr.
Per šalčius mikrorajonas duso ir nuo savų dūmų.<br>A.Švelnos nuotr.
E.Ušinskas<br>A.Švelnos nuotr.
E.Ušinskas<br>A.Švelnos nuotr.
Per šalčius mikrorajonas duso ir nuo savų dūmų.<br>A.Švelnos nuotr.
Per šalčius mikrorajonas duso ir nuo savų dūmų.<br>A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Laimis Kavoliūnas, www.panskliautas.lt

Mar 12, 2021, 7:41 PM

Vilkikai zujo visą dieną

Pastaruoju metu Panevėžyje, kaip ir visoje šalyje, smarkiai padidėjo oro užterštumas. Kone dviguba dozė teršalų tenka privačių namų gyventojams, savo būstus šildantiems anglimis ir malkomis.

Į redakciją paskambinęs Rožyno mikrorajono gyventojas Eugenijus Ušinskas piktinosi, kad šiame privačių namų kvartale nebėra kuo kvėpuoti, ore sklando vien kietosios dalelės ir kiti „priedai“.

Anot vyro, orą teršia ne tik kietąjį kurą kūrenantys rožyniečiai, čia vyraujantys vakarų vėjai atpučia dūmus nuo gamyklų ir „Panevėžio energijos“ katilinės kaminų.

Negana to, prieš kelias dienas didžiule porcija teršalų šio mikrorajono gyventojus „pavaišino“ per dar nebaigtą tiesti Šiaurinę gatvę važinėję sunkiasvoriai vilkikai. Žmonės suskaičiavo, kad tądien jų čia pravažiavo apie 100.

Prietaisai už 3 kilometrų

„Didžiulės, apie 20 metrų ilgio, furos, teršdamos orą dyzelinu, visą dieną sukiojosi siauromis gatvelėmis, buvo susidarę kamščiai po 200 metrų“, – pasakojo E.Ušinskas.

Vyras teigė padėtį bandęs aiškintis su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Panevėžio departamento Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėja Regina Abromaityte, kvietęs atvykti patikrinti oro taršą Rožyne, tačiau ši atkirtusi, kad jie to nepraktikuoja.

„Pasakė, kad oro kokybės tyrimo stotis yra Sirupio gatvėje miesto centre. Tačiau nuo jos iki mūsų yra apie 3 kilometrus ir tie prietaisai tikros situacijos Rožyne neparodo“, – kalbėjo E.Ušinskas.

Reikėtų dar vienos stoties

R.Abromaitytė padidėjusį oro užterštumą Rožyne pavadino vienos dienos reikalu.

Anot vedėjos, tądien, Panevėžio aplinkkelyje susidūrus trims vilkikams, eismas buvo užblokuotas abiem kryptimis, todėl transportas visą dieną buvo nukreiptas Šiaurine gatve.

„Situacija Rožyne turėjo pagerėti, tačiau dabar atkeliauja dulkės iš Sacharos. Oro tarša apskritai didėja, ne tik Panevėžyje, bet ir visoje šalyje“, – kalbėjo vedėja.

R.Abromaitytė pripažino, kad Panevėžiui vienos oro kokybės stebėjimo stotelės per mažai.

Anksčiau tokia stotis stovėjo ir Parko gatvėje, tačiau ji buvo panaikinta, o įrengti daugiau neplanuojama.

Panevėžyje vidutinė paros smulkių kietųjų dalelių koncentracija siekia 85 mikrogramus kubiniame metre (norma – 50 μg/kub. m), azoto oksidų – 230 μg/kub. m (norma – 200 μg/kub. m).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.