Pragėrė mamos automobilį: baudos nesumokėjusiam vairuotojui teks dar stipriau papurtyt kišenes 

Įsiteisėjo Tauragės apylinkės teismo baudžiamasis įsakymas, kuriuo Pagėgių savivaldybės gyventojas T.S., nedirbantis, teistas 2018 m. rugpjūčio 23 d. 38 bazinių socialinių išmokų dydžio bauda, kuri dar nesumokėta, o teistumas neišnykęs, šį kartą privalės sumokėti dar didesnę sumą.

Įtartinai judantį automobilį pastebėjo pareigūnė. <br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Įtartinai judantį automobilį pastebėjo pareigūnė. <br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Įtartinai judantį automobilį pastebėjo pareigūnė. <br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Įtartinai judantį automobilį pastebėjo pareigūnė. <br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vidas Kalinauskis, www.silokarcema.lt

Mar 17, 2021, 6:26 PM, atnaujinta Mar 17, 2021, 6:27 PM

Važiavo nusipirkti alaus

T.S. ikiteisminio tyrimo metu savo kaltę pripažino visiškai ir paaiškino, kad š. m. sausio 7-ąją, apie 17 val., kartu su pusbroliu G.S. važiavo į kaime esančią parduotuvę nusipirkti alaus. Abu buvo jau labai gerai prisivaišinę. Automobilį vairavo jis, pusbrolis sėdėjo keleivio vietoje. Važiuojant Usėnų kaimo link pamatė, kad iš paskos seka kažkoks automobilis.

Pastarasis pradėjo juos stabdyti vis įjungdamas avarinius signalus. Jis pasuko į dešinę pusę, į keliuką, ir sustojo. Prie jo iš vairuotojo pusės priėjo policijos pareigūnė. Už kelių minučių atvyko kiti pareigūnai ir jam buvo nustatytas girtumas.

Anksčiau yra buvęs teistas už tokią pačią nusikalstamą veiką, tai yra vairavo traktorių būdamas apsvaigęs nuo alkoholio. Jam buvo paskirta bauda, kurios nesumokėjo, nes neturėjo už ką sumokėti. Teigė, kad gyvena vienas ir pats save išlaiko. Šį automobilį pirko mama Z.S. 2019 metais. Transporto priemonė registruota mamos vardu. Ji neturi vairuotojo pažymėjimo ir juo nevažinėja. Automobilį motina pirko jam, kad galėtų važinėti, ir nežinojo, kad sūnus kartais vairuoja būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, nes jie gyvena atskirai.

Girtumas – daugiau nei 3 promilės

T.S. kaltė įrodyta ir kita bylos medžiaga. Iš Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Pagėgių policijos komisariato pareigūno R.A. tarnybinio pranešimo nustatyta, kad sausio 7 d., 17 val. 49 min., gautas Tauragės AVPK Pagėgių PK vyriausiosios tyrėjos A.V. telefoninis pranešimas apie tai, kad sustabdytas automobilis, kurio vairuotojas galimai neblaivus. Tikslinant pranešimą nustatyta, kad automobilį, priklausantį Z.S., vairavo T.S. Alkoholio kiekio matuokliu pirmuoju tikrinimu T.S. nustatytas sunkus 3,32 prom. girtumas, antruoju tikrinimu – sunkus 3,17 prom. girtumas.

Iš įvykio vietos apžiūros protokolo matyti, kad įvykio vieta yra važiuojant keliu Kaunas-Jurbarkas-Šilutė-Klaipėda, 159 kilometre, toliau pavažiavus 200 metrų ir sukant į dešinėje esantį žvyrkelį, Stoniškių seniūnijos Pleinės kaime, kur stovėjo pilkos spalvos automobilis.

Iš mėnesinio leidinio, apimančio naudotų, natūraliai nusidevėjusių transporto priemonių vidutines kainas, „Emprekis“ pažymos matyti, kad šio automobilio vidutinė kaina šiuo metu yra 4 260 eurų.

Liudytoja – kaltinamojo mama

Liudytoja šioje byloje tapo A.V. Iš jos parodymų matyti, kad sausio 7 d. vykstant tarnybiniu automobiliu kartu su pareigūnu A.U., 17 val. 46 min. kelyje Pagėgiai-Šilutė, išvažiuojant iš Stoniškių, pastebėjo sidabrinės spalvos automobilį „BMW“, kuris važiavo įtartinai nedideliu greičiu, apie 30-40 km/val., ir įtartinai manevravo, t. y. kelis kartus kirto vidurio kelio ženklinimo liniją, rodė posūkį įspėdamas, kad nori sukti nuo pagrindinio kelio Plaškių kaimo link, po to posūkio signalą išjungė ir rodė posūkį į dešinę, Pleinės kaimo link.

Ant automobilio pastebėjusi ženklą „Klevo lapas“ pagalvojo, kad gal vairuotojui reikia pagalbos. „BMW“ vairuotojui pasukus Pleinės link, važiavo iš paskos ir duodama signalą ilgosiomis šviesomis bandė jį sustabdyti. Automobiliui sustojus, nuėjo pabendrauti su vairuotoju. Pastebėjo, kad vairuotojas ir keleivis elgiasi neadekvačiai. Vairuotojo paprašė išlipti iš automobilio. Apie įvykį pranešė Pagėgių policijos komisariatui.

Kaltinamojo mama, byloje liudytoja tapusi Z.S., teigė, kad sūnus gyvena atskirai, pas ją atvažiuoja retai. Nežinojo, ką sūnus daro, kur ir su kuo jis būna. 2019 m. balandžio mėnesį ji nusipirko automobilį „BMW“, tikslios markės neatsiminė. Pirkinį registravo savo vardu, transporto priemonė priklausė jai. Kadangi vairuotojo pažymėjimo neturėjo ir vairuoti nemoka, sūnui davė naudotis automobiliu. Jam vis kartodavo, kad nevairuotų automobilio apsvaigęs nuo alkoholio. Pareigūnams sakė, kad ateityje sūnui automobilio vairuoti tikrai nebeleis.

Teismo sprendimas – griežtas

Teismas nusprendė T.S. pripažinti kaltu pagal vieną Baudžiamojo kodekso straipsnį ir paskyrė jam keturiasdešimties parų areštą. Bet pagal kitą BK straipsnį arešto bausmės vykdymą atidėjo šešiems mėnesiams ir vietoj jos skyrė intensyvią buvimo vietos priežiūrą pagal nustatytą laiką nuo 22 val. iki 6 val., tai yra kontrolę elektroninio stebėjimo priemonėmis.

Nuteistajam trejiems metams uždrausta naudotis teise vairuoti visų rūšių kelių transporto priemones, terminą skaičiuojant sausio 8 dienos.

Teismas taip pat nutarė išieškoti iš T.S. 4 260 eurų konfiskuotino turto – automobilio „BMW“ – vertę atitinkančią pinigų sumą.

Įsiteisėjus teismo baudžiamajam įsakymui 4 260 eurų suma bus išieškota priverstinai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.