Tarp kaimynų įsiplieskė neregėtas karas, nustebinęs net pareigūnus: vieni kitus norėjo sudrausminti netikėtais metodais

Puikiai suprantamas noras savo namuose gyventi jaukiai ir patogiai. Tačiau kai dėl to pradedami pažeidinėti kitų žmonių interesai, savaime užprogramuojamas didesnis ar mažesnis konfliktas. Ir baisiausia, kai tokie nesutarimai įsiplieskia tarp kaimynų.

Vieniems naujakuriams į nuosavus namus pavyksta įsikelti anksčiau, kitiems statybos užtrunka. To priežasčių toli ieškoti nereikia.<br>www.ve.lt nuotr.
Vieniems naujakuriams į nuosavus namus pavyksta įsikelti anksčiau, kitiems statybos užtrunka. To priežasčių toli ieškoti nereikia.<br>www.ve.lt nuotr.
Vieniems naujakuriams į nuosavus namus pavyksta įsikelti anksčiau, kitiems statybos užtrunka. To priežasčių toli ieškoti nereikia.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Vieniems naujakuriams į nuosavus namus pavyksta įsikelti anksčiau, kitiems statybos užtrunka. To priežasčių toli ieškoti nereikia.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Klaipėdos apskrities VPK Kelių policijos tarnybos viršininką Mindaugą Džermeiką toks E. Purvino gatvės gyventojų sumanymas nustebino.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Klaipėdos apskrities VPK Kelių policijos tarnybos viršininką Mindaugą Džermeiką toks E. Purvino gatvės gyventojų sumanymas nustebino.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Vieniems naujakuriams į nuosavus namus pavyksta įsikelti anksčiau, kitiems statybos užtrunka. To priežasčių toli ieškoti nereikia.<br>www.ve.lt nuotr.
Vieniems naujakuriams į nuosavus namus pavyksta įsikelti anksčiau, kitiems statybos užtrunka. To priežasčių toli ieškoti nereikia.<br>www.ve.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Darius Čiužauskas, www.ve.lt

Oct 15, 2021, 6:27 AM, atnaujinta Oct 15, 2021, 11:21 AM

Į rytus nuo uostamiesčio, už Palangos plento, nusidriekusi Klaipėdos rajono teritorija jau seniai yra tapusi vienu didžiausių Klaipėdos priemiesčių. Kuo toliau, tuo vis sunkiau darosi čia rasti patrauklią vietelę namui pasistatyti. Pastarieji dygsta kaip grybai po lietaus. Norinčiųjų pabėgti nuo didmiesčio šurmulio nestabdo net į kosmosą kylančios statybų kainos.

Vieniems naujakuriams į nuosavus namus pavyksta įsikelti anksčiau, kitiems statybos užtrunka. To priežasčių toli ieškoti nereikia. Net ir pakankamas biudžetas negarantuoja, jog pavyks rasti greitai ir, svarbiausia, gerai dirbančius statybininkus.

Todėl viename rajone šalia jau stovinčio dažais kvepiančio ir žalios vejos supamo namo galima pamatyti dar tik išlietus pamatus bei supiltas žemių krūvas. Tuo labiau jei statybos neseniai įsigytame žemės sklype būna dar tik prasidėjusios. Situacija normali ir kasdienė, ypač sparčiai plečiantis gyvenamiesiems rajonams. Tačiau tokia kaimynystė ilgainiui gali išprovokuoti ne tik nesutarimus. Vaizdui nesikeičiant, jie gali peraugti ir į atvirus konfliktus.

Netikėta kliūtis

Panašu, kad toks konfliktas pamažu bręsta ir tarp Sudmantų kaime nuosavuose namuose besikuriančių naujakurių. Kol kas jis dar yra pačioje užuomazgoje, bet kibirkštys tarp kaimynų jau pradeda skraidyti.

Jau apie porą savaičių į namus grįžtančiai daliai minėto kaimo Eriko Purvino gatvės gyventojų tenka pademonstruoti preciziško vairavimo sugebėjimus ar apsisukti ir pasirinkti vos ne 10 kilometrų ilgesnį kelią. Tai juos daryti verčia netikėta kliūtis – tiesiog važiuojamojoje gatvės dalyje pastatyti masyvūs betoniniai blokai. Jie vieną dieną atsirado E. Purvino ir Pienžolių gatvių sankryžoje.

Po kelių Sudmantų kaimo gyventojų skambučių „Vakarų ekspresas“ nuvyko į nurodytą vietą ir įsitikino, kad informacija teisinga. Blokai pastatyti nuo vadinamojo Jokūbavo kelio vedančios E.Purvino gatvės atkarpoje, iš karto pasibaigus asfalto dangai.

Kaip jie čia atsirado ir kas juos pastatė, ilgai aiškintis nereikėjo. Išvydęs sankryžoje „Vakarų ekspreso“ žurnalistus, stabtelėjo automobiliu pro šalį važiavęs jaunas vyras. Jis iš karto patikino, kad jokios paslapties čia nėra.

Blokus savo iniciatyva pastatė šioje gatvėje gyvenantys žmonės. Ne visi. Tie, kurie namus čia pasistatė pirmieji.

E. Purvino gatvės gyventojas prisistatė, tačiau pageidavo, kad jo vardas ir pavardė viešai nebūtų minimi. Jo teigimu, betoninių blokų tikslas yra apsaugoti nesenai išasfaltuotą gatvės atkarpą.

„Taip, betoninius blokus pastatėme mes, nes nenorime, kad būtų sugadinta naujai išasfaltuota gatvė. Ja nuolat važinėja įvairiausio dydžio sunkvežimiai, kurie nesunkiai tai gali padaryti. Aklinai jos neužtvėrėme, nes tarp ant važiuojamosios dalies esančių blokų palikome dviejų metrų ir dvidešimties centimetrų plotą, kad galėtų pravažiuoti lengvieji automobiliai.

Blokai drausmina ir greitai lakstančius lengvaisiais automobiliais, nes „gulinčių policininkų“ gatvėje nėra“, – „Vakarų ekspresui“ sakė vyras.

Saugo asfaltą?

Jo teigimu, tokios iniciatyvos imtis nuspręsta po daugkartinių kreipimųsi į Klaipėdos rajono savivaldybės administraciją. Valdininkai aiškiai pasakė, ir dar ne kartą pakartojo, jog E. Purvino gatvės asfaltuoti nesiruošiama.

„Ką mums po tokio atsakymo liko daryti? Susimetėme maždaug po 2 000 eurų ir gatvės atkarpą išasfaltavome už savo pinigus. Todėl dabar ją taip ir saugome. Mes visi norime gyventi jaukiai, tvarkingai ir gražiai. Kad gatvė nedulkėtų, nereikėtų kiemuose valyti iš jos atneštų dulkių ir iki savo namų galėtume privažiuoti civilizuotai, duobėse negadindami automobilių“, – tikino pašnekovas.

Vyras neslėpė, kad toliau už minėtos sankryžos gyvenantiems ar dar tik namus besistatantiems kaimynams prisidėti prie gatvės asfaltavimo nepasiūlyta.

„Neabejojome, kad jie pinigų tam tikrai neduos. Juk prisidėti atsisakė net kai kurie šalia išasfaltuotos gatvės atkarpos žemės sklypus turintys asmenys. Tačiau dabar tai netrukdo jiems džiaugtis dėl dar labiau išaugusios nekilnojamojo turto vertės. O gyvenantieji toliau gali džiaugtis, kad mes jiems duobėtą žvyrkelį išlyginome. Jei jie jau taip nepatenkinti, galime vėl duobes gatvėje iškasti“, – pareiškė vyras.

Paiso tik savo interesų

Prie neasfaltuotos E. Purvino gavės atkarpos gyvenančių ar besikuriančių žmonių tokia kaimynų „dovanėlė“ tikrai nenudžiugino.

„Jei kas man būtų pasiūlęs prisidėti prie gatvės asfaltavimo, tikrai būčiau radusi tam pinigų. Juk mes visi norime gyventi tvarkingai ir patogiai. Tačiau nei apie asfaltavimo darbus, nei apie gatvės užtvėrimą blokais nieko nežinojome. Važiavau vieną dieną ir į pastaruosius atsirėmiau.

Lengvasis automobilis ir visureigis pro blokus pratelpa. Tačiau reikia važiuoti labai atsargiai, nes vos kelių centimetrų nukrypimas gali baigtis mašinos apgadinimu. Tačiau ką daryti norintiems pravažiuoti mikroautobusu ar krovininiu automobiliu? Juk žmonės dar tik kuriasi ir statosi namus, tad reikia ir didesnius daiktus atsigabenti.

Aišku, galima pasakyti, kad yra kitas kelias. Bet kodėl dalis žmonių turi važiuoti papildomus kilometrus. Juk ši gatvė nėra privati, kad joje būtų galima šeimininkauti kaip savo kieme. Kas būtų jei kiekvienas prie savo namų imtų ir užsitvertų gatvę. Lieka dar tik pakeliamus užkardus ir kontrolės postus pastatyti bei pradėti rinkti pinigus už praleidimą.

O jei, neduok Dieve, įvyktų kokia nors nelaimė, kai brangi ne tik kiekviena minutė, bet ir sekundė. Ugniagesiai ir greitosios medicininės pagalbos brigada savo automobiliais per tuos blokus juk neperšoks.

Negali būti taip, kad svarbu tik mano interesai ir gerovė, o jūs verskitės kaip norite“, – nuostabos dėl kaimynų veiksmų neslėpė prie neasfaltuotos E. Purvino gatvės atkarpos gyvenanti moteris.

Vertina kaip pažeidimą

Klaipėdos apskrities VPK Kelių policijos tarnybos viršininką Mindaugą Džermeiką toks E. Purvino gatvės gyventojų sumanymas nustebino. Ir ne iš gerosios pusės.

„Kadangi niekas į policiją nesikreipė, apie tai sužinojome tik iš jūsų. Dažniausiai mums tenka susidurti su neteisėtai nupieštomis geltonomis linijomis, savavališku ženklų ar užtvarų pastatymu. Bet kad gatvę užtvertų blokais, girdėti tikrai neteko“, – sakė M.Džermeika.

Tokius veiksmus teisėsaugininkai vienareikšmiškai vertina kaip eismo saugumo reikalavimų automobilių keliuose pažeidimą. Už tokį administracinį nusižengimą gali būti skirta bauda.

„Kelyje negalima sudaryti jokių kliūčių. Tai yra neteisėta.

Kas bus, jei koks intensyviu krovininio transporto srautu nepatenkintas žmogus ims ir užtvers autostradą. Palikite eismą reguliuoti policijai.

Pavieniai žmonės, nesuderinę nei su policija, nei su vietos savivalda, to daryti griežtai negali. O minėtoje gatvėje su kliūtimi susidūrę žmonės turėtų kreiptis į policiją, ir pareigūnai viską tikrai išsiaiškins.

Ir net nereikia dėl to vykti į komisariatą. Pareiškimą galima užregistruoti internetiniame portale epolicija.lt, pridėti įvykio vietos nuotraukų“, – „Vakarų ekspresui“ sakė Klaipėdos apskrities VPK Kelių policijos tarnybos viršininkas M. Džermeika.

Neteisėtos priemonės

Sudmantų kaimas priklauso Klaipėdos rajono savivaldybės Sendvario seniūnijai. Nors apie E. Purvino gatvėje neseniai atsiradusius betoninius blokus seniūnė Loreta Urbutė girdėjusi dar nebuvo, situaciją ji puikiai žino.

„Vieni žmonės visais įmanomais būdais bando apriboti transporto judėjimą. Važiuojamojoje dalyje ties minėta sankryža jau buvo kartą sukrautos šakos. Teko siųsti seniūnijos darbininkus šią kliūtį pašalinti.

Aš labai palaikau žmones, kurie bando tvarkyti savo aplinką, bet tokiomis neteisėtomis priemonėmis to daryti negalima.

Į seniūniją dėl blokų pastatymo niekas nesikreipė, nors dėl kitų pačių įvairiausių dalykų E. Purvino gatvės gyventojai ne kartą teiravosi. Jie turėtų suvokti, kad statybos čia dar vyksta ir dar ilgai vyks. O žmonės privalo turėti privažiavimą prie savo namų valdos“, – tikino Sendvario seniūnė L. Urbutė.

„Vakarų ekspreso“ duomenimis, E. Purvino gatvė kol kas dar nėra inventorizuota ir priskirta Klaipėdos rajono savivaldybės balansui. Oficialiai ji priklauso Nacionalinei žemės tarnybai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.