Leipsta juokais dėl Biržų „šedevro“: į mašinų aikštelę galima patekti nebent malūnsparniu

Biržai nuskambėjo savo „šedevru“ – prie prekybos centro iš visų pusių užtverta aikštele. Iš vienos pusės ją strypais ir bortu užbarikadavo pati bendrovė, iš kitos – savivaldybė, paklodama šaligatvį. Ir tada šedevras virto abrakadabra.

Biržai nuskambėjo savo „šedevru“ – prie prekybos centro iš visų pusių užtverta aikštele.<br>A.Švelnos nuotr.
Biržai nuskambėjo savo „šedevru“ – prie prekybos centro iš visų pusių užtverta aikštele.<br>A.Švelnos nuotr.
Biržai nuskambėjo savo „šedevru“ – prie prekybos centro iš visų pusių užtverta aikštele.<br>A.Švelnos nuotr.
Biržai nuskambėjo savo „šedevru“ – prie prekybos centro iš visų pusių užtverta aikštele.<br>A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lina Rušėnienė, www.panskliautas.lt

Dec 10, 2021, 6:13 AM

Kaip namas be durų

Automobilių stovėjimo aikštelė – su baltomis linijomis mašinoms pastatyti, bet – be įvažiavimo, užtverta iš visų pusių. Visai kaip namas be durų.

Toks „šedevras“ Biržuose atsirado dar metų pradžioje prie „Širvėnos“ prekybos centro. Iki to laiko mašinos įvažiuodavo iš Vilniaus gatvės, bet rajono savivaldybės administracija nutarė nutiesti šaligatvį.

Šis šaligatvis ir panaikino įvažą į aikštelę.

Būtų galima važiuoti iš kitos pusės, bet ten kelią pastoja strypai ir aukštas bordiūras.

Biržiečiai jau apsiprato su aklinąja aikštele, bet iš kitur atvykusieji ilgokai dairosi ir pakaušius kasosi. Į aikštelę galėtum patekti nebent malūnsparniu.

Kitoje aikštelės pusėje, nei įrengti strypai, stovi šiukšlių konteineriai. Įdomu, kaip komunalininkai juos pasiekia. Ir dar – ten pat stovi mašinoms važiuoti draudžiantis ženklas. Bet juk ir ten – šaligatvis?

Klausimų daugybė.

Liko trys įvažiavimai?

Biržų rajono savivaldybės administracijos direktorė konservatorė Irutė Varzienė, paklausta, kam užtvėrė įvažiavimą į aikštelę, atsakė labai trumpai: toks buvęs projektas. O sklypas priklausantis verslininkams, taigi valdininkė pasiūlė į juos ir kreiptis.

Biržų rajono savivaldybės administracijos Statybos ir infrastruktūros skyriaus vedėjas Giedrius Neviera, kaip tikras biurokratas, pareikalavo klausimų raštu.

Nusiuntėme. Tuomet G.Neviera paaiškino, kad Vilniaus gatvės kapitalinio remonto darbai atlikti pagal „Panprojekto“ bendrovės parengtą projektą. Lyg nesuprasdamas, apie kurią aikštelę korespondentė klausia, jis patikino, kad į „Širvėnos“ stovėjimo aikštelę liko 3 įvažiavimai. Kur jie – nenurodė.

Situacija jam atrodo visiškai gerai, nes „kapitalinio remonto darbai atlikti pagal projektą“. O sprendimus, kaip tvarkytis savo teritorijoje, priimantys jos valdytojai.

Nuims strypus ir bortą

Prekybos centro savininkė yra „Baltisches Haus“ bendrovė. Jos atstovė Raimonda Mailaitė pripažino, kad iš visų pusių užtverta ir neįvažiuojama aikštelė atrodo tikrai keistai. Todėl bendrovė rengia naują projektą ir nuims strypus bei bortą.

Šaligatvio niekas neardys ir įvažos iš Vilniaus gatvės nebeįrengs. R.Mailaitė aiškino, kad taip nuspręsta dėl eismo saugumo.

Ji tvirtino, kad bendrovė savivaldybei neturi priekaištų, nes jokio kriminalo čia nesą.

Paprašyta išsamiau papasakoti, kaip buvo patekta į tokią kuriozišką situaciją, atstovė pasakojo, kad automobilių stovėjimo aikštelė sudaryta iš dviejų atskirų dalių. Kitoje prekybos centro pusėje įrengtas kur kas didesnis plotas mašinoms pastatyti, į tą aikštelę įvažiavimas kaip buvo, taip ir liko.

O į šį mažesnį gabaliuką buvo galima patekti iš Vilniaus gatvės. Strypai buvo įrengti seniai, kad automobiliai nevažiuotų iš vienos aikštelės į kitą.

Perbraižys ir linijas

R.Mailaitė tęsė, kad strypams ir bordiūrui pašalinti reikia parengti ir patvirtinti naują projektą.

Praėjo kone metai, negi projektai taip ilgai rengiami? O gal ši aikštelė bendrovei nereikalinga?

To paklausta, R.Mailaitė tikino, kad aikštelė klientams reikalinga, ji nebūdavo tuščia. Bet ypač pandeminiu laiku projektų rengimas užtrunkantis iki begalybės. Sunku surasti projektuotojus, nes jie tai serga, tai izoliuojasi.

Paprašyta patikslinti, ar sustatytiems pagal linijas automobiliams užteks vietos apsisukti, R.Mailaitė aiškino, kad ir linijos bus perbraižytos, nes vietos – mažai.

Bet kaip tai atrodys, bus aišku tik tuomet, kai bus parengtas projektas.

Konteinerius nusistumia

O kaipgi su šiukšlių konteineriais, juk iki jų šiukšliavežių mašina nebegali privažiuoti?

R.Mailaitė aiškino, kad komunalininkai ir neturi privažiuoti „prie pat, prie pat“. Jų mašina sustoja automobilių stovėjimo vietoje prie šaligatvio, ir darbininkai juos kelis metrus prisistumia.

Apie kelio ženklą atstovė nieko negalėjo pasakyti, nes bendrovė kelio ženklų nestato ir nenuima.

O G.Neviera, paaiškėjo, net nežinojo, kurgi tas draudžiantis važiuoti mašinoms ženklas. Jis paprašė atsiųsti nuotrauką, kad jį pamatytų. Tai gal valdininkas ne Biržuose gyvena ir ne tas pareigas eina?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.