Jonavos gatvėse žiema pėdsakų beveik nepaliko – vairuotojai paaiškino, kodėl taip atsitiko

Jonavos savivaldybės tarybos nariai neseniai patvirtino, kurios gatvės bus remontuojamos šiais metais. Apie geresnius kelius ir šaligatvius svajojančius jonaviškius tai nudžiugino, tačiau vienoje gatvėje darbininkų gyventojai ir vėl neišvys.

Mokyklos gatvėje nėra šaligatvių, todėl pėstieji vaikšto važiuojamąja kelio dalimi.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mokyklos gatvėje nėra šaligatvių, todėl pėstieji vaikšto važiuojamąja kelio dalimi.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Prie daugiabučio įrengti konteineriai, jie trukdo matyti, kas vyksta gatvėje.
Prie daugiabučio įrengti konteineriai, jie trukdo matyti, kas vyksta gatvėje.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 28, 2022, 5:08 PM

Atvykus į Jonavą nustebina tai, kad dauguma šio miesto gatvių ir šaligatvių lygūs net ir baigiantis žiemai, kai paprastai keliuose ir kelkraščiuose atsiveria nemažai duobių.

Vairuotojai didžiuodamiesi tvirtino, kad Jonavos gatvių būklė puiki, net geresnė nei Kaune.

Vis dėlto jonaviškiai neslėpė, kad kai kuriose gatvėse permainų norėtų.

Svajoja apie šaligatvius

Jonavos centre sutiktas taksi vairuotojas Jonas Stepukonis, paklaustas, ar dažnai turi stebėti kelią, kad automobiliu neįlėktų į po žiemos atsivėrusias duobes, nustebo.

„Kaune ne vienoje gatvėje galima prakirsti padangas. Net ir neseniai remontuotame Savanorių prospekte duobių jau yra. Jei Jonavoje kur nors ir atsiveria, ji nedelsiat užtaisoma“, – tikino J.Stepukonis.

Tačiau atokiau nuo Jonavos centro esančio Baldininkų gyvenamojo rajono gyventojai kai kurių permainų norėtų.

Mokyklos gatvėje gyvenanti Audronė Bielskienė pasakojo, kad šioje ir aplinkinėse gatvėse yra nemažai privačių namų. Jų gyventojai pavydžiai stebi, kaip kitose miesto vietose tvarkomi ne tik keliai, bet ir šaligatviai.

„Daug šaligatvių išklota trinkelėmis, žmonėms vaikščioti tokia danga patogu, patogu stumti ir vaikų vežimėlius. Mūsų – Mokyklos, šalia esančiose Geležinkelio, Mažojoje gatvėse – šaligatvių nėra. Atnaujinti jau reikia ir kai kurias gatves, nes jų danga per žiemą suskeldėjo“, – pasakojo moteris.

Baldininkų seniūnaitijos seniūnaitis Kazimieras Diržius įsitikinęs, kad nors eismas minimose gatvėse nėra labai intensyvus, šaligatviai jose būtini.

„Rytais, kai gyventojai vyksta į darbus, tuo pat metu į netoliese esančią mokyklą eina vaikai. Šaligatvių nėra, todėl jie eina gatvės pakraščiais. Tai pavojinga“, – sakė K.Diržius.

Gatvę kasmet tik palopo

Nemažai Jonavos gyventojų nepatenkinti gana ilga ir miestui svarbia Lietavos gatve. Kai kuriose jos vietose taip pat atsirado duobių ir nelygumų.

„Gatvė lopyta ne kartą. Dabar daugiausia duobių atsivėrė arčiau šaligatvių. Kai palyja, važiuojantys automobiliai aptaško praeivius.

Šią gatvę vis planuojama atnaujinti. Apie tai kalbama jau nuo 2017 metų. Bet kol darbai prasidės, ją būtina bent šiek tiek paremontuoti“, – kalbėjo Lietavos gatvės gyventoja Gintarė Šidlauskienė.

Jonaviškė pridūrė, kad miesto gatvių būklė nėra bloga, bet remonto jau labai reikia daugiabučių kiemuose.

Bijo ir spūsčių ir taršos

Lietavos seniūnaitijos seniūnaitė Marina Zolotova taip pat piktinosi, kad Lietavos gatvės būklė nėra gera, bet tvirtino, kad dauguma vietinių gyventojų nepritaria ir būsimai gatvės rekonstrukcijai.

„Projekte numatyta, kad abiejose jos pusėse bus galima statyti automobilius. Šioje gatvėje yra du prekybos centrai, ja važiuoja sunkiasvoriai automobiliai. Jei abiejose gatvės pusėse bus statomi automobiliai, eismas taps sudėtingesnis, padaugės taršos, formuosis automobilių spūstys“, – mano seniūnaitė.

Taip pat moteris tvirtino nesuprantanti, kaip reikės žmonėms išvažiuoti iš prie Lietavos gatvės esančių daugiabučių kiemų.

„Pavyzdžiui, prie įvažiavimo į 15-ąjį daugiabutį įrengti į žemę įleisti šiukšlių konteineriai.

Jei aplink juos dar bus sustatyti automobiliai, išvažiuojant iš kiemo nesimatys, ar gatvė tuščia, ar ne.

Gali susidaryti pavojingų situacijų“, – sakė M.Zolotova.

Prašys skirti darbams lėšų dar šiais metais

Vilma Petkuvienė

Savivaldybės Statybos, remonto ir architektūros skyriaus vyriausioji specialistė

„Šiais metais planuojama tęsti pernai pradėtų remontuoti gatvių, esančių įvairiose kaimiškosiose savivaldybės vietovėse, darbus.

Jonavos mieste numatyta baigti P.Vaičiūno ir Žemaitės gatvių žiedinės sankryžos įrengimą. Darbai šioje vietoje pradėti pernai.

Taip pat norėtume atnaujinti Vasario 16-osios ir Sodų gatves. Tai pavyks, jei Lietuvos automobilių kelių direkcija, kaip žada, ims remontuoti šių gatvių sankirtoje esančią sankryžą.

Lietavos gatvės rekonstrukciją numatyta pradėti 2023 metais. Vis dėlto Jonavos savivaldybės atstovai ketina kreiptis į Lietuvos automobilių kelių direkciją, kad ji skirtų darbams lėšų šiais metais. Jei finansavimą pavyks gauti, darbai gali prasidėti dar šiais metais.

Gyventojai buvo nepatenkinti ankstesniais projektais. Atsižvelgiant į jų nuomonę, gatvė nebus siaurinama, kaip ir dabar liks dviejų eismo juostų. Automobiliai kaip ir dabar bus statomi lygiagrečiai šaligatviams.

Pertvarkant šią gatvę savivaldybė atnaujins ir prie jos esančių daugiabučių kiemus, juos išplės, nes dabar prie kiekvieno daugiabučio gali tilpti tik po 5–8 automobilius. Vietų jiems bus įrengta daugiau.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.